Το μεγάλο Nissan NX8 ετοιμάζεται για την Ευρώπη – Πιο μεγάλο από Ariya

Το μεγάλο Nissan NX8 ετοιμάζεται για την Ευρώπη – Πιο μεγάλο από Ariya

Το Nissan NX8, που εξελίχτηκε στην Κίνα μαζί με την Dongfeng, μπαίνει στο ευρωπαϊκό πλάνο της εταιρείας με αυτονομία περίπου 500 km, τεχνολογία 800V και γρήγορη φόρτιση.

Ένα νέο μεγάλο ηλεκτρικό SUV εξετάζει να φέρει στην Ευρώπη η Nissan, ενισχύοντας την παρουσία της σε μια κατηγορία όπου μέχρι σήμερα παραμένει περιορισμένη. Το Nissan NX8 ήδη κυκλοφορεί στην Κίνα, όπου εξελίχθηκε από κοινού με την Dongfeng.

Πρόκειται για SUV μήκους 4,87 μέτρων, κάτι που το φέρνει πάνω από το Nissan Ariya και του προσεχούς ηλεκτρικού Juke στην γκάμα και το κάνει μεγαλύτερο ακόμη και από το Peugeot e-5008. Το NX8 χρησιμοποιεί ηλεκτρική πλατφόρμα 800V, στοιχείο που επιτρέπει ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες φόρτισης, με τη Nissan να αναφέρει δυνατότητα φόρτισης από 10% έως 80% σε μόλις 12 λεπτά.

Η περίπτωση του Nissan NX8 δείχνει καθαρά ότι όλο και περισσότερα νέα ηλεκτρικά μοντέλα για την Ευρώπη γεννιούνται πλέον στην Κίνα

Η αυτονομία φτάνει τα 650 km στον κινεζικό κύκλο CLTC, που αντιστοιχεί περίπου σε 500 km κατά WLTP, δηλαδή σε επίπεδο που το τοποθετεί άμεσα απέναντι στα νέα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά SUV της κατηγορίας.

Nissan NX8

Στην καμπίνα, το μοντέλο ακολουθεί τη φιλοσοφία των νέων κινεζικών EV, με έμφαση στα ψηφιακά συστήματα και στην άνεση. Τα καθίσματα διαθέτουν αισθητήρες και λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να προσαρμόζονται αυτόματα στο σώμα των επιβατών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Jordi Vila, στελέχους της Nissan, η εταιρεία θεωρεί ότι το συγκεκριμένο SUV ταιριάζει στη μελλοντική ευρωπαϊκή γκάμα, χωρίς όμως να έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση. Το βασικό θέμα αφορά την προσαρμογή του μοντέλου στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις.

Nissan NX8

Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν εγκριθεί, η άφιξή του δύσκολα θα γίνει πριν από το 2027, ενώ δεν αποκλείεται να μεταφερθεί για το 2028. Η παραγωγή αναμένεται να παραμείνει στην Κίνα, κάτι που φέρνει στο προσκήνιο και το θέμα των πρόσθετων ευρωπαϊκών δασμών στα κινεζικής προέλευσης ηλεκτρικά μοντέλα.

Η περίπτωση του NX8 δείχνει καθαρά ότι όλο και περισσότερα νέα ηλεκτρικά μοντέλα για την Ευρώπη γεννιούνται πλέον στην Κίνα, ακόμη και όταν φορούν το σήμα παραδοσιακών κατασκευαστών όπως η Nissan.

Nissan NX8

Η επόμενη φάση του ανταγωνισμού στα EV δεν θα κριθεί μόνο από την τεχνολογία, αλλά και από το πού τελικά παράγεται κάθε μοντέλο.

Πηγή Auto Express

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google News Facebook Twitter Instagram YouTube