Lada: Όλα τα νέα μοντέλα μέχρι το 2025 [video]

Lada: Όλα τα νέα μοντέλα μέχρι το 2025 [video]

Η προσέγγιση μεταξύ Dacia και Lada δεν περιορίζεται μόνο σε ένα σύγχρονο Niva. Ετοιμάζονται τα νέα Granta και Vesta και ένα SUV, το αντίστοιχο ρωσικό Bigster, για την επιστροφή της Lada στην Ευρώπη.

H Lada μπορεί να απουσιάζει εδώ και χρόνια από τη Δυτική Ευρώπη, αλλά η βούλησή της υπό τη σκέπη του Groupe Renault είναι να επιστρέψει δριμύτερη. Κάτι που προγραμματίζεται από τον γαλλικό όμιλο για τα μέσα της δεκαετίας. Το μελλοντικό, μοντέρνο Niva που θα λανσαριστεί το 2024 είναι εκείνο που θα σύρει τον χορό. Αλλά η προτεραιότητα της εταιρείας παραμένει η Ρωσία, όπου η πρωτοκαθεδρία της απειλείται από την διείσδυση των κορεατικών Kia και Hyundai.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η αντιξοότητα, κατά της παρουσίασης του στρατηγικού σχεδίου του ομίλου, Renaulution, ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός business unit με την Dacia. Και μοντέλα με χρήση μιας ενιαίας πλατφόρμας, της μοντέρνας CMF-B, της οποίας η έκδοση «χαμηλού κόστους» μόλις λανσαρίστηκε από το Sandero και το Logan ΙΙΙ.

Lada model program

Επομένως, πάνω σε αυτή την αρχιτεκτονική θα βασιστούν τα μελλοντικά Granta και Vesta, τα επόμενα νέα μοντέλα της Lada που ανακοινώθηκαν για το 2023. Σήμερα, τα μοντέλα αυτά υφίστανται σε έξι διαφορετικές εκδόσεις, από στέισον έως τη σπορ περνώντας ενδιάμεσα από τα crossover, Cross.

Προσεχώς λοιπόν, η γκάμα τους θα απλοποιηθεί μεν, αλλά θα παραμείνει διαθέσιμη μόνο στην εγχώρια αγορά, καθώς αυτός ο τύπος αυτοκινήτου δεν ανταποκρίνεται στις δυτικοευρωπαϊκές απαιτήσεις. 

Lada Vesta Sport
To 4πορτο Vesta στην έκδοση Sport που βλέπετε είναι κάτι λιγότερο από 4,5 m και από τα πιο ακριβά μοντέλα της τωρινής γκάμας.

Ένα ακόμη μοντέλο που θα καταργηθεί είναι το σχεδόν αστείο Xray, το στέισον Largus, κλώνος του Logan MCV Ι, και το Niva Travel, το «Niva» της Chevrolet. Το νέο business unit των Lada και Dacia λοιπόν, θα περιοριστεί από τα 18 μοντέλα που είναι σήμερα, μάξιμουμ στα 11 το 2025.

Lada present line-up
H πανσπερμία μοντέλων στην παρούσα γκάμα της Lada θα περιοριστεί δραστικά.


Ο πραγματικός αρχιτέκτονας της επιστροφής της Lada στην Ευρώπη θα είναι επομένως το νέο Niva. Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε φέρνει το εμβληματικό 4x4 στον 21ο αιώνα, οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα φοβάται τα κακοτράχαλα χάρη στην τετρακίνηση και στο «κοντό» κιβώτιο. Στα παραπάνω πρέπει αν προσθέσουμε την ύπαρξη δύο εκδόσεων αμαξώματος, με δύο και τέσσερις πόρτες, τη σιλουέτα που θα θυμίζει τον προκάτοχό του, καθώς και την υβριδική τεχνολογία για να μη αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό χουνέρι του Suzuki Jimny.

Τέλος, το 2025, η Lada προγραμματίζει την άφιξή της στην κόμπακτ/μεγάλη κατηγορία. Αυτή τη χρονιά, η ρωσική φίρμα θα λανσάρει ένα οικογενειακό SUV που θα προέρχεται από το Bigster, αλλά με σιλουέτα που θα είναι εμπνευσμένη από αυτή του Niva.

Το Groupe Renault θα μπορεί έτσι να διαθέσει και τα δύο μοντέλα στη Δυτική Ευρώπη, στο ίδιο δίκτυο με της Dacia. Έτσι θα αμβλύνει πολύ τον κίνδυνο του κανιβαλισμού και για περιορίσει το κόστος που θα επέβαλε η δημιουργία ενός ξεχωριστού δικτύου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube