Volkswagen I.D. R: Σπάει το ρεκόρ EV στο Nürburgring [video]

Volkswagen I.D. R: Σπάει το ρεκόρ EV στο Nürburgring [video]

Το Volkswagen I.D. R, νικητής στην ανάβαση του Pikes Peak, καταρρίπτει κατά 40” το ρεκόρ γύρου στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Πράσινη Κόλαση.

Η Volkswagen πέτυχε το στόχο της να καταρρίψει το ρεκόρ γύρου στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο Nürburgring Nordschleife με το αγωνιστικό Volkswagen I.D. R. Ο Γερμανός κατασκευαστής κατάφερε να γυρίσει στην πιο απαιτητική πίστα στον κόσμο, μήκους 20,8 km, στον απίστευτο χρόνο των 6’ 05” 336! 

Πίσω από το τιμόνι του Volkswagen I.D. R καθόταν για μια ακόμη φορά ο Romain Dumas που διέλυσε το ρεκόρ που είχε πετύχει πριν από δύο χρόνια το Nio EP9 με 6’ 45” 90. Με άλλα λόγια, το VW ήταν ταχύτερο από το Nio σχεδόν κατά 40 δευτερόλεπτα.

Ο γύρος του ρεκόρ που έγινε την τελευταία ημέρα των δοκιμών, δεν ήταν μόνο ο ταχύτερος στα EV, αλλά και έξι δευτερόλεπτα ταχύτερος από το χρόνο των 6’ 11” 13 του Stefan Bellof με την αγωνιστική Porsche 956, το 1983. Ένα ρεκόρ που κράτησε 35 χρόνια, μέχρι ο Timo Bernhard να θέσει εκ νέου το απόλυτο ρεκόρ στην Πράσινη Κόλαση με την πρωτότυπη Porsche 919 Evo Le Mans, αφήνοντας εμβρόντητη την κοινότητα των μηχανοκίνητων σπορτς με γύρο στα 5’ 19” 54.

ring

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν οι μηχανικοί με τον Dumas ήταν η προσαρμογή του I.D. R στην ανώμαλη και ανισομερή επιφάνεια του Nürburgring Nordschleife. Διαθέτοντας μια εντελώς ανανεωμένη αεροδυναμική που πλέον περιελάμβανε μια εμπρός πτέρυγα εμπνευσμένη από την F1 που ενσωμάτωνε ένα φίνο σύστημα μείωσης της οπισθέλκουσας (DRS), το I.D. R μπόρεσε να εξισορροπήσει την κάθετη δύναμη για τις στενές και κλειστές στροφές με τη μείωση της οπισθέλκουσας έως και 20% στις μεγάλες ευθείες.

ring

Οι μηχανικοί προχώρησαν επίσης σε αλλαγές στη διαχείριση του ηλεκτρικού ρεύματος που δίνουν οι συστοιχίες μπαταριών διπλών ιόντων λιθίου, προκειμένου που μπορούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερη ενέργεια για ταχύτερη επιτάχυνση. Με συνολική απόδοση 680 PS και 650 Nm ροπής, το τετρακίνητο αγωνιστικό VW μπορεί να γράψει μόλις 2,25” στα 0-100 km/h σε, ενώ στην ευθεία «ταξιδεύει» με μάξιμουμ ταχύτητα τα 270 km/h.

ring

Πέρυσι το I.D. R και ο συνήθης οδηγός του έθεσαν το απόλυτο ρεκόρ στα 20 km του «Race to the Clouds» του Pikes Peak. Κάτι που όμως δεν εμπόδισε τον Dumas να χαρακτηρίσει την τελευταία πρόκληση στην Πράσινη Κόλαση ως «πολύ συναρπαστική», αλλά και επισημαίνοντας:

«Δουλεύαμε σκληρά με το αυτοκίνητο ύστερα από κάθε run και βελτιώναμε την ισορροπία γύρο με το γύρο. Ήμουν όλο και πιο γρήγορος κάθε φορά, και σε κάθε γύρο έπρεπε να προσαρμόζω το στιλ μου. Κατά τη διάρκεια του γύρου όφειλες να διατηρείς την αυτοπεποίθησή σου, για να μπορείς να συνεχίζεις να πιέζεις ακόμα περισσότερο.

»Το Pikes Peak ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της καριέρας μου και αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι πώς βελτιώναμε το αυτοκίνητο μέσα σε ένα χρόνο. Πριν από ένα χρόνο, στο Pikes Peak όλοι εξεπλάγησαν με το χρόνο που πετύχαμε, αλλά τώρα έπρεπε να παίξουμε με τον περιοριστή ταχύτητας και οι μηχανικοί δούλευαν όλο και πιο σκληρά για να φτάσουν σε αυτό το όριο».

ring

Κάνοντας τη ζωή δύσκολη στην προσπάθεια της Volkswagen, οι μηχανικοί «ίδρωσαν» με τη σχετικά περιορισμένη ταχύτητα του I.D. R. Για να καταλάβετε, όταν ο Dumas «χαλάρωνε και απολάμβανε» το σκηνικό στις μακριές ευθείες με 270 km/h, η Porsche 919 Evo που έκανε τον απόλυτο χρόνο στο ’Ring έφτανε στο απίστευτο νούμερο των 369 km/h!
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube