Το ανέβασμα-ρεκόρ του Volkswagen I.D. R EV στο Pikes Peak [video]

Το ανέβασμα-ρεκόρ του Volkswagen I.D. R EV στο Pikes Peak [video]

Δείτε το ηλεκτρικό VW I.D. R EV να σπάει το ρεκόρ του Pikes Peak. Όλο το ανέβασμα με τον in car ήχο.

Θα γνωρίζετε ήδη ότι η Volkswagen νίκησε στο Pikes Peak πετυχαίνοντας μάλιστα το απόλυτο ρεκόρ στη διαδρομή των 156 στροφών. Το γερμανικό εργοστάσιο πήγε στο Colorado με ένα ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο. Ως πρώτο στόχο είχαν το ρεκόρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κι αν πετύχαιναν και τον απόλυτο χρόνο εκθρονίζοντας την Peugeot και τον Loeb, ακόμη καλύτερα. Τελικά, τα πέτυχαν και τα δύο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Pikes Peak 2013: Sebastien Loeb on board video

Με χρόνο 7’57”148 ο Romain Dumas έγινε ο πρώτος στην Ιστορία που έσπασε το φράγμα των οκτώ λεπτών και είναι πια ο recordman της διαδρομής με συντριπτική μάλιστα διαφορά από τον Loeb, ο οποίος είχε κάνει με το 208 T16 3.2 biturbo 8’13”878. Ο Loeb μετά από λίγο καιρό αγόρασε αυτό το αυτοκίνητο για την συλλογή του, δεν ξέρουμε αν ο Dumas θα θέλει να κάνει το ίδιο και αν βέβαια η VW θα του το πουλήσει, καθώς μιλάμε μάλλον για ένα κινητό εργαστήριο τεχνολογίας που αξιοποιείται στην εντατική Έρευνα και Εξέλιξη για την καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης στα αυτοκίνητα δρόμου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τα δέκα καλύτερα ανεβάσματα στο Pikes Peak [in car videos]

Η επιτυχία της Volkswagen είναι σημαντική, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτό το project, ξεκινώντας από την ίδια την απόφαση και εν συνεχεία το σχεδιασμό του αυτοκινήτου, την εξέλιξη, κ.λπ, πήρε το πράσινο φως λιγότερο από έναν χρόνο πριν. Το πρωτότυπο I.D. R έχει δύο ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι αποδίδουν συνολικά 650 άλογα. Η σχεδίαση του σασί όπως και η αεροδυναμική είναι λογικής πρωτοτύπου LMP. Το Peugeot 208 του Loeb το οποίο χρησιμοποιούσε έναν κινητήρα με ρίζες στο 908, επίσης αγωνιστικό LMP1, έβγαζε 900+ ίππους. Το πλεονέκτημα του ηλεκτρικού όμως είναι ότι κρατά σταθερή τη δύναμή του από την εκκίνηση ως τον τερματισμό, παρά την υψομετρική διαφορά των 1.500 μέτρων μεταξύ των δύο σημείων. Αντίθετα με τα τούρμπο που χάνουν ισχύ λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας του αέρα σε οξυγόνο.

Στο video βλέπουμε το ανέβασμα από ελικόπτερο, αλλά ακούμε τον ήχο από το εσωτερικό του cockpit, με το βουητό της μετάδοσης και το θόρυβο από το δρόμο να κυριαρχεί. Το λεπτό σφύριγμα των ηλεκτροκινητήρων αλλάζει χροιά στο άφημα του γκαζιού, όταν γίνεται η ανάκτηση ενέργειας, ένας άκουσμα γνώριμο αν έχεις παρακολουθήσει Formula E, το οποίο διακρίνεται σε κάποια in car και στα σύγχρονα υβριδικά αυτοκίνητα F1 και Le Mans. Εντυπωσιακό είναι επίσης πόσο αλλάζει το φυσικό τοπίο καθώς ανηφορίζει η διαδρομή των 20 km.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube