Tesla, σε εξαιρετική φόρμα αλλά και προσεκτική

Tesla, σε εξαιρετική φόρμα αλλά και προσεκτική

Τα αποτελέσματα του 2021 είναι εξαιρετικά για την Tesla, με κέρδη-ρεκόρ. Ωστόσο, η εταιρεία προειδοποιεί ότι η πορεία της το 2022 θα μπορούσε να διαταραχθεί από προβλήματα εφοδιασμού παρά τα νέα εργοστάσιά της.

Tesla line-up

Η μετοχή της Tesla είχε πέσει κάτω από τα 1.000 δολάρια εν αναμονή της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της. Η Wall Street καθησυχάστηκε με τα περυσινά αποτελέσματα, χωρίς όμως ιδιαίτερο ενθουσιασμό και απλώς σταθεροποιώντας τη πορεία της μετοχής. Διότι αν και ο Καλιφορνέζος κατασκευαστής μπορεί να καυχηθεί για κέρδη-ρεκόρ 5,5 δισ. δολαρίων το 2021 από έσοδα 53,82 δισ. δολαρίων (7% περισσότερα από τις προβλέψεις), οι οιωνοί δεν φαίνονται καλοί για το 2022.

Η Tesla, όπως και άλλες εταιρείες τεχνολογίας και αυτοκινήτων, βρίσκονται αντιμετωπίζοντας με την κρίση των μάικροτσιπ και με τα παρεπόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που δημιουργεί η παραπάνω κρίση.

Ήδη το 2021, η παραγωγή της αμερικανικής εταιρείας προσαρμόστηκε ανάλογα, ανατρέποντας κάθε λογική της διαδικασίας εφοδιασμού «just in time». Παρόλα αυτά και όπως είδαμε, η Tesla συνέχισε να καταγράφει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, χάρη στο περιθώριο κέρδους κάθε πωληθέντος αυτοκινήτου. 

Tesla line-up

Για να συνεχιστεί αυτή η δυναμική πορεία και το 2022, καταρχήν, η Tesla πρέπει να επιταχύνει περαιτέρω την παραγωγή της. Κάτι που θεωρητικά είναι εφικτό, βασιζόμενη στα νέα εργοστάσιά της στο Austin του Texas (Ηνωμένες Πολιτείες) και στο γερμανικό, στο Βερολίνο που δεν είναι ακόμη πλήρως λειτουργικό.

Ωστόσο, οι γραμμές συναρμολόγησης θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν λόγω προβλημάτων εφοδιασμού. Ως εκ τούτου, η Tesla έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η ανάπτυξή της παραμένει ένα στοίχημα λόγω των αβεβαιοτήτων σχετικά με τη διαθεσιμότητα ορισμένου εξοπλισμού που απαιτείται για την κατασκευή των αυτοκινήτων της.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube