Σε ποια χώρα στην Ευρώπη αγοράζεις το φθηνότερο αυτοκίνητο;

Σε ποια χώρα στην Ευρώπη αγοράζεις το φθηνότερο αυτοκίνητο;

Μελέτη σε 29 χώρες στην Ευρώπη προσδιορίζει ποια έχει τα περισσότερα αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους, τα περισσότερα ανά νοικοκυριό, τη φθηνότερη βενζίνη και τα φθηνότερα καινούργια αυτοκίνητα. Τα αποτελέσματα εκπλήσσουν!

Σε ποια χώρα της Ευρώπης αγοράζεις το φθηνότερο αυτοκίνητο;

Ο ιστότοπος confused.com διεξήγαγε μια έρευνα για να προσδιορίσει ποιες χώρες είναι οι πιο «πλούσιες» αυτοκινητικά στην Ευρώπη. Από τις 29 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην κορυφή του αριθμού των αυτοκινήτων ανά 1.000 κατοίκους. Ένα αποτέλεσμα φυσικά πλασματικό, καθώς επηρεάζεται από ορισμένους παράγοντες.

Η μελέτη μας λέει επίσης ποια χώρα στην Ευρώπη έχει τα περισσότερα αυτοκίνητα ανά νοικοκυριό, τη χαμηλότερη τιμή καυσίμων ή τη μέση χαμηλότερη τιμή για να αγοράσει κάποιος ένα καινούργιο αυτοκίνητο.

Καταπραϋντική παρατήρηση, πλην της βενζίνης, η Ελλάδα δεν ανήκει στους χειρότερους μαθητές. Μόνο μην πάρει χαμπάρι την έρευνα ο υπουργός Ανάπτυξης και μας γανώσει το κεφάλι!

Τα περισσότερα αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους
Σε ποια χώρα στην Ευρώπη

Εκμεταλλευόμενοι αρκετούς ευνοϊκούς παράγοντες – υψηλό μέσο μισθό, εταιρικά οχήματα ταξινομημένα από εταιρείες από γειτονικές χώρες κ.λπ. – το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου έχει ποσοστό «μηχανοκίνησης» 681 αυτοκινήτων ανά 1.000 κατοίκους. Προηγείται της Ιταλίας (663) και της Κύπρου (645!).

Από τις 29 χώρες που μελετήθηκαν στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση με περισσότερα από 500 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους, 504 για την ακρίβεια. Δηλαδή βρίσκεται πάνω από την Ολλανδία με 499 και τη 18η Γαλλία με 482. Στην 29η και τελευταία θέση, βρίσκουμε τη Βόρεια Μακεδονία με 205 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους.


Τα περισσότερα αυτοκίνητα ανά νοικοκυριό
Σε ποια χώρα στην Ευρώπη

Αν και σχετίζεται στενά με την προηγούμενη κατάταξη, ο αριθμός των αυτοκινήτων ανά νοικοκυριό στην Ευρώπη αποκαλύπτει μια ελαφρώς διαφορετική ιεραρχία. Πέφτοντας στην τρίτη θέση, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου με 1,66 αυτοκίνητα/νοικοκυριό, ξεπερνιέται με βραχεία κεφαλή από την Πολωνία (1,67), ενώ η Κύπρος «κερδίζει» το ματς με 1,72 αυτοκίνητα ανά νοικοκυριό.

Αυτή τη φορά στη 18η θέση, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 1,23 αυτοκίνητα ανά νοικοκυριό. Συγκριτικά, άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι καταλαμβάνουν παράδοξα χαμηλή θέση στην κατάταξη με τη Γερμανία στη 17η θέση (1,17/νοικοκυριό), την Ολλανδία την 20ή (1,1/νοικοκυριό) και τη Γαλλία να πιάνει «καταϊδρωμένη» την 22η θέση (1,08/νοικοκυριό). Και εδώ, τα Σκόπια βρίσκονται στον πάτο με 0,75 αυτοκίνητο/νοικοκυριό.


Η χαμηλότερη τιμή καυσίμου
Σε ποια χώρα στην Ευρώπη

Αντιμέτωποι με την αντλία επίσης, οι κάτοικοι των 29 χωρών στην Ευρώπη που περιλαμβάνονται στην έρευνα δεν βρίσκονται στο ίδιο καράβι. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Ουγγαρία που η μέση τιμή των καυσίμων είναι η χαμηλότερη με €1,253/lt έναντι €2,204/lt στη Δανία, την πιο ακριβή χώρα. Το βάθρο των φθηνότερων χωρών για καύσιμα περιλαμβάνεται η Μάλτα στη δεύτερη θέση (€1,334/lt) και η Πολωνία στην τρίτη θέση (€1,404/lt).

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές χώρες, στην 27η θέση με μέσο κόστος €2,158 ανά λίτρο. Εδώ, οι βόρειοι γείτονές μας στα Σκόπια ανεβαίνουν στην τέταρτη θέση με €1.427/lt, τιμή για την οποία πρέπει να ληφθεί ο εθνικός μέσος μισθός της χώρας, φυσικά. Όχι πως στην Ελλάδα δεν πρέπει το ίδιο…


Η χαμηλότερη τιμή για καινούργιο αυτοκίνητο
Σε ποια χώρα στην Ευρώπη

Τελευταία πτυχή που εξετάζεται από τη μελέτη, η τιμή αγοράς ενός νέου αυτοκινήτου. Και εδώ, οι διαφορές είναι τεράστιες μεταξύ των λιγότερο «ακριβών» και των πιο «ακριβών» χωρών. Η μέθοδος εδώ ήταν να συγκρίνουν την τιμή της φθηνότερης έκδοσης της Toyota Corolla που διατίθεται σε κάθε αγορά. Γνωρίζοντας ότι οι προδιαγραφές και ο εξοπλισμός ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα, φυσικά.

Ε! λοιπόν, στην Ελλάδα αγοράζεις τη φθηνότερη Corolla με βασική τιμή €17.650 . Ακολουθούν η Βόρεια Μακεδονία (€17.990) και η Φινλανδία (€18.187).

Διαβάστε όλα τα αποτελέσματα της μελέτης καθώς και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για κάθε τομέα, κάνοντας κλικ εδώ

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube