Renault: Αύξηση τζίρου και κέρδους αλλά...

Renault: Αύξηση τζίρου και κέρδους αλλά...

Η ήπια τιμολογιακή πολιτική τελικά έπληξε την κερδοφορία της Renault κατά το πρώτο εξάμηνο, παρόλο που η ενσωμάτωση των πωλήσεων της Lada και η αύξηση των κερδών από τη Nissan έδωσαν σημαντική ώθηση στον τζίρο σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Renault την περασμένη Παρασκευή, το λειτουργικό κέρδος αυξήθηκε κατά 18%, στα 1,82 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο συνολικός τζίρος αυξήθηκε κατά 17%, φτάνοντας στα 19,5 δισ. ευρώ. Στην αύξηση του τζίρου συνέβαλε τα μέγιστα ο συνυπολογισμός των πωλήσεων της θυγατρικής ρωσικής εταιρείας AvtoVAZ από την αρχή του 2017. Το καθαρό κέρδος ανήλθε στα 2,38 δις ευρώ, από το 1,5 δις το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι.

Το μικρό –αναλογικά- κέρδος απογοήτευσε τους οικονομικούς αναλυτές και η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση της τάξης του 7,2%, τη μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2016. Το περιθώριο λειτουργικού κέρδους σημείωσε οριακή αύξηση στο 6,2% από 6,1% πέρσι. Το περιθώριο κέρδους στα αυτοκίνητα της εταιρείας επίσης σημείωσε μια πολύ μικρή αύξηση κατά 0,1%, στο 4,8% συνολικά.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι παραδόσεις νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 10,4%. Σε σύγκριση με την άλλη μεγάλη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, το PSA Group, η Peugeot με την σαφώς πιο υψηλή τιμολόγηση των αυτοκινήτων της κατάφερε να αυξήσει το περιθώριο κέρδους στο 7,3% παρά τις σχετικά στάσιμες πωλήσεις.

Ο CEO της Renault, Carlos Ghosn ανέφερε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ότι τα αποτελέσματα παρέχουν στην εταιρεία «σταθερή βάση» ώστε να εφαρμόσει το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που θα ανακοινωθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Μάλιστα ο Ghosn ανέφερε ότι η Συμμαχία Renault-Nissan θα ξεπεράσει την Toyota και το Volkswagen Group μέσα στο 2017 και θα γίνει αυτή η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο με βάση τις πωλήσεις. Ήδη το πρώτο εξάμηνο η Renault-Nissan είναι πρώτη στον κόσμο σε παραδόσεις πωληθέντων αυτοκινήτων και αναμένεται σφοδρό ντέρμπι με τους Γερμανούς του Volkswagen Group για την κατάκτηση της πρώτης θέσης μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Η Renault-Nissan ξεπέρασε το Volkswagen Group σε πωλήσεις

Μέχρι στιγμής οι συνδυασμένες πωλήσεις της Renault, Nissan και Mitsubishi αυξήθηκαν κατά 7%, στα 5.268.079 αυτοκίνητα. Το VW Group είχε οριακή αύξηση κατά 0,8% στα 5.155.900 αυτοκίνητα. Οι πωλήσεις της Toyota αυξήθηκαν κατά 2,7% στα 5.129.000. Και τις τρεις περιπτώσεις διευκρινίζουμε ότι πρόκειται για παραδόσεις πωληθέντων αυτοκινήτων.

Ο τζίρος από το αυτοκινητικό τμήμα του Ομίλου της Renault αυξήθηκε κατά 12%, στα 27 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το αποτέλεσμα είναι περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ κάτω από τις προσδοκίες, που βασίστηκαν στις εκτιμήσεις που έδωσαν στο Reuters 12 οικονομικοί αναλυτές.

Ο αναλυτής της ISI, ειδικός στις αυτοκινητοβιομηχανίες, Arndt Ellinghorst περιέγραψε τα αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου ως «μικτά». «Ξεκάθαρα υπήρχαν προσδοκίες για καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα».

 
Ο αναλυτής της Bernstein, Max Warburton, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «εξαιρετικά περίεργα», δεδομένης και της πρόσφατης ανανέωσης της γκάμας της Renault. «Η Renault βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο καλύτερο σημείο του παραγωγικού της κύκλου, με προνομιακό σημείο πώλησης την ευρωπαϊκή αγορά, η οποία δείχνει πολύ δυνατή αυτή τη στιγμή. Όλες οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη γαλλική εταιρεία αυτή τη χρονιά».

Από την άλλη πλευρά η Οικονομική Διευθυντής της Renault, Clotilde Delbos, λέει ότι η η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αυτή τη στιγμή πλήττεται από «μια αρνητική συγκυρία στο μίγμα πωλήσεων» η οποία αντικατοπτρίζει μια στροφή προς μοντέλα με μικρότερο περιθώριο κέρδους».|

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Πρώτη επίσημη εμφάνιση του νέου Renault Mégane RS [video]

Στο μεταξύ η Renault επεκτείνεται στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα, όπου σχεδιάζει να αγοράσει το μισό από το μη επικερδές τμήμα κατασκευής minibus της Brilliance China Automotive Holdings, αλλά και στη Βραζιλία όπου θα λανσάρει το χαμηλού κόστους Kwid. Στις αρχές του μήνα μάλιστα η εταιρεία αναπροσάρμοσε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις αγορές της Ρωσίας και της Βραζιλίας.

Συνολικά προβλέπει ότι η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία θα αναπτυχθεί μεταξύ 1,5 και 2% το 2017, με ανάπτυξη 5% στην Κίνα, 8% στην Ινδία και 2% στην Ευρώπη. Τον προσεχή Οκτώβριο η συμμαχία Renault-Nissan θα παρουσιάσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για αύξηση του ετήσιου τζίρου της κατά 37%, στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022. Θέλει επίσης μέσα στην επόμενη πενταετία να αυξήσει το λειτουργικό περιθώριο κέρδους στο 7% από 6,4%.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube