Ghosn: H Renault-Nissan θα γίνει εφέτος Νο 1

Ghosn: H Renault-Nissan θα γίνει εφέτος Νο 1

Ο Carlos Ghosn προβλέπει ότι η Συμμαχία Renault-Nissan θα ξεπεράσει το VW Group και το Toyota Group και θα γίνει Νο.1 στον κόσμο από εφέτος.

Πριν από δύο χρόνια, ο Carlos Ghosn είπε ότι η Renault-Nissan Alliance θα γίνει μία από τους τρεις μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο μέχρι το 2018.

Η πρόβλεψή του αυτή έγινε πραγματικότητα ένα χρόνο νωρίτερα, εν πολλοίς οφειλόμενη στην εξαγορά της Mitsubishi από τη Συμμαχία το 2016. Και τώρα, ο Ghosn πιστεύει ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να προσπεράσει το Volkswagen Group και την Toyota Motor Co. στην κούρσα για τον κορυφαίο σε πωλήσεις κατασκευαστή στον κόσμο.

«Βρισκόμαστε μεταξύ των τριών κορυφαίων εταιρειών σε πωλήσεις από τον περασμένο Ιανουάριο κι εκτιμούμε ότι θα βρεθούμε στο top spot μέχρι τα μέσα του 2017, ωστόσο δεν αποτελεί αυτό το στόχο μας», είπε ο Ghosn στη συνάντηση των μετόχων της Renault την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του έτους, η Συμμαχία πλησίασε στο top 2. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών της αγοράς JATO Dynamics, το VW Group πούλησε 3,2 εκατ. αυτοκίνητα, η Toyota 3,06 εκατ. και η Renault-Nissan 3,02 εκατ. Η JATO χρησιμοποίησε για τον υπολογισμό της ένα συνδυασμό ταξινομήσεων και πωλήσεων λιανικής, προκειμένου να φτάσει σε αυτά τα νούμερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Παγκόσμιες πωλήσεις 2017, άνοδος 4,7% για το πρώτο 3μηνο

Ο Felipe Muñoz, αναλυτής της διεθνούς αγοράς, είπε ότι είναι αβέβαιο εάν η Συμμαχία Renault-Nissan θα μπορούσε να ανέβει στο Νο 1 εφέτος. Ωστόσο, την κατατάσσει εμπρός από το VW Group και την Toyota, όσον αφορά στη μελλοντική ανάπτυξη. Διασκελισμό που της δίνουν η ισχυρή παρουσία της στα SUV και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και το τεράστιο δυναμικό της στην Κίνα και στις αναδυόμενες αγορές.

Η Renault-Nissan «δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση με πολλούς τρόπους», είπε ο Muñoz. «Διαχειρίζονται τις φίρμες της πολύ καλά. Όπου η Renault είναι αδύναμη, η Nissan είναι ισχυρή, και αντιστρόφως».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το VW Group πρώτo σε πωλήσεις στον κόσμο τo 2016

Αποκλείοντας τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, η Renault-Nissan θα μπορούσε να μείνει στο top 3 για κάμποσο καιρό. Η General Motors, Νο 4 αυτή τη στιγμή, αποκαθιστά τις εγχώριες δραστηριότητές της, μέσω της αναμενόμενης πώλησης των ευρωπαϊκών σημάτων των Opel και Vauxhall στο PSA Group και της απόσυρσής της από την ινδική αγορά.       

Ταχύτερη ανάπτυξη
Η επιτυχία του Ghosn ήταν ξεκάθαρα ότι πρόσθεσε τη Mitsubishi Motors στη Συμμαχία, σε συνέχεια της εξαγοράς ενός ελέγχoντος μεριδίου από τη Nissan το περασμένο φθινόπωρο. Και μην ξεχνάμε ότι η Mitsubishi κατέγραψε πωλήσεις 934.000 αυτοκινήτων το 2016. Έτσι, συνολικά κατά τη διάρκεια του Απριλίου, οι παγκόσμιες πωλήσεις της Συμμαχίας ανέβηκαν κατά 8% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή η Toyota έκανε +6% και το VW Group έπεφτε κατά 1%.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πωλήσεις 2017: Τα πιο δημοφιλή μοντέλα στις 28 χώρες της ΕΕ

Αν το εξετάσουμε κατά φίρμες, η Nissan έγραφε +7%, η Renault +10%, η Mitsubishi +5% και η Dacia +7%, σύμφωνα με την JATO. Επιπλέον, η τοπ εταιρεία σε πωλήσεις στη Rωσία, η Lada ανέβαινε 8%, καθώς η εκεί αγορά παρουσιάζει ενδείξεις αναστροφής στην πρόσφατη απότομη πτώση της. Να θυμίσουμε ότι η Lada είναι πλέον πλήρως ενοποιημένη στον ισολογισμό της Renault. Κατά τα λοιπά, ο premium βραχίονας της Nissan, η Infiniti σημείωνε αύξηση 24%, η κορεατική φίρμα της Renault, η Samsung, ανέβαινε 38%, ενώ μόνο η μικρότερη εταιρεία της Συμμαχίας, η Datsun απέκλινε από τα περσινά νούμερά της κατά 2%.

Με τα SUV να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία κατά τα τελευταία χρόνια, η Συμμαχία κόβει το μεγαλύτερο παγκόσμιο κομμάτι της πίτας των πωλήσεων σε αυτή, με 12% μερίδιο, σύμφωνα με την JATO. Το Nissan X-Trail είναι το τοπ SUV στον κόσμο σε πωλήσεις, ενώ μοντέλα όπως το Dacia Duster και το Renault Kwid σαρώνουν σε πωλήσεις στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Μέση Ανατολή. «Τα SUV οδηγούν την παγκόσμια ανάπτυξη και η Συμμαχία πολύ ισχυρή σε αυτή την κατηγορία», είπε ο Muñoz.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Καλπάζουν οι πωλήσεις των κόμπακτ SUV και crossover

Αλλά και στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παρόλο που οι πωλήσεις βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο σε σχέση με την παγκόσμια αγορά, τα Renault Zoe και Nissan Leaf είναι οι κυρίαρχοι στην αγορά τους. Και όσο οι κανονισμοί για τις εκπομπές ρύπων γίνονται πιο αυστηροί, τονώνοντας έτσι τις πωλήσεις των EV τόσο η συμμαχία θα ωφελείται περισσότερο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αύξηση 49% στις πωλήσεις ηλεκτρικών στην ΕΕ

[Πηγή automotive news]
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube