Πλήρης έλεγχος της AvtoVAZ από Renault-Nissan

Πλήρης έλεγχος της AvtoVAZ από Renault-Nissan

H Renault-Nissan ολοκλήρωσε τη συμφωνία και ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της AvtoVAZ, του μεγαλύτερου Ρώσου κατασκευαστή, όπως δήλωσε η Renault.

Εκπρόσωπος της Renault δήλωσε ότι η συμφωνία που είχε δρομολογηθεί από το 2012 και αναμενόταν να επικυρωθεί αυτό το μήνα, ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουνίου.

Η συμμαχία Renault-Nissan κατέχει πλέον το 67,1% των μετοχών της μητρικής εταιρείας που ελέγχει την AvtoVAZ  Το υπόλοιπο των μετοχών κατέχει το ρωσικό δημόσιο μέσω της Rostec, ενός χρηματοπιστωτικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων και που με τη σειρά του ελέγχει το 74,5% της AvtoVAZ.

Η AvtoVAZ που ελέγχει την κορυφαία σε πωλήσεις στη Ρωσία Lada, δημοσίευσε απώλειες πέρυσι, λόγω της επιβράδυνσης στην οικονομικής ανάπτυξης που είχε συνέπεια πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων.
Το 2013, η Lada παρέδωσε 456.309 αυτοκίνητα, 15% λιγότερα από το 2012, ενώ για την ίδια χρονική περίοδο, το Νο2 της ρωσικής αγοράς, η Renault, ανέβασε το ποσοστό της κατά 11%, παραδίδοντας 210.099 αυτοκίνητα.

Οι εκτιμήσεις του Bo Anderson, διευθύνοντος συμβούλου της AvtoVAZ είναι ότι η ζήτηση των αυτοκινήτων θα έχει μικρότερη πτώση από την επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας, οπότε και αναμένει η εταιρεία του να ανεβάσει το μερίδιό της στη ρωσική αγορά στο 20% μέχρι το 2020, από το 17% που είναι σήμερα.

Η Renault δηλώσει ότι πεπεισμένη για τις μακροπρόθεσμες καλές προοπτικές της στη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις της Δύσης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την ύφεση των πωλήσεων.

Ο Γάλλος κατασκευαστής, που κατέχει και το 43,4% της Nissan, να αναφέρουμε ότι κατέβαλε €730 εκατ. για την αρχική εξαγορά του 25% της AvtoVAZ το 2008.  

[Πηγή Reuters και Automotive News Europe]

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube