Ποια ηλεκτρικά μοντέλα απαιτούν πιο συχνά αντικατάσταση των μπαταρίων τους;

Ποια ηλεκτρικά μοντέλα απαιτούν πιο συχνά αντικατάσταση των μπαταρίων τους;

Οι κάτοχοι ηλεκτρικών μοντέλων αλλά και οι λάτρεις της ηλεκτροκίνησης γενικότερα θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της έρευνας.

Το άγχος της αυτονομίας ήταν –και συνεχίζει εν πολλοίς να είναι- η κύρια ανησυχία ενός οδηγού ηλεκτρικού οχήματος. Σε κάποιες χώρες, η ανάπτυξη ενός «σοβαρού» δικτύου φόρτισης, έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά αυτό το άγχος. Δημιουργώντας όμως ένα νέο, που έχει να κάνει με τη διάρκεια ζωής των μπαταριών ενός EV.

Η αντικατάσταση των μπαταριών μπορεί να κοστίσει από $5.000 έως και $22.000

H Recurrent Auto διεξήγαγε τη συγκεκριμένη έρευνα στις ΗΠΑ, προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα: «Ποια είναι η διάρκεια ζωής των μπαταριών ενός ηλεκτρικού οχήματος;». Άλλωστε πλέον υπάρχει ένα ασφαλές δείγμα ηλεκτροκίνητων μοντέλων στην αγορά ούτως ώστε να δώσει και τα πρώτα συμπεράσματα.

ev

Σε ένα δείγμα λοιπόν 15.000 και πλέον ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο το 1,5% αυτών των οχημάτων έχει αντικαταστήσει πλήρως τις μπαταρίες του. Που σημαίνει μόλις 225 αυτοκίνητα. Είναι σημαντικό ωστόσο να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν ανακλήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς σε διάφορα ηλεκτρικά μοντέλα από τις κατασκευάστριες εταιρείες (όπως τα Chevrolet Bolt EV, Hyundai Kona Electric κ.α.).

Πέραν λοιπόν των ανακληθέντων οχημάτων, τα Nissan Leaf και Tesla Model S, εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό αντικαταστάσεων μέρους ή ολόκληρης της συστοιχίας των μπαταριών τους. Το ποσοστό έφθασε στο 4,92% και 3,75% αντίστοιχα. 

Βέβαια δε θα πρέπει να παραβλέψει κανείς και το γεγονός, πως τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι από τα παλαιότερα του είδους, με το Nissan Leaf να πρωτοεμφανίζεται στις αγορές το 2010 και το Tesla Model S το 2012. 

Τα Tesla Model Y και 3, ηγούνται της σχετικής λίστας, καθώς χρειάζονται αλλαγή μέρους ή ολόκληρης της μπαταρίας τους σε ποσοστό 0,29% και 0,34% αντίστοιχα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα Audi e-tron (0,41%), Tesla Model X (0,79%) και Chevrolet Volt (0,95%). 

Το καλό βέβαια σε κάθε περίπτωση είναι ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων καλύπτουν μέσω εγγύησης την αντικατάσταση των μπαταριών καθώς οι περισσότεροι προσφέρουν τουλάχιστον 8 χρόνια ή 100.000 km.

Τα κακά νέα είναι ότι άπαξ και «βγείτε» εκτός εγγύησης, τότε θα πρέπει να πληρώσετε αρκετά για τις νέες μπαταρίες του αυτοκινήτου σας. Σύμφωνα με ένα μέσο όρο τιμών, απαιτούνται μίνιμουμ $5.000, ενώ σε αρκετές προτάσεις, το κόστος εκτοξεύεται στα $22.000.

Όπως τονίζει η έκθεση, μελλοντικά, μια «υγιής» μπαταρία θα κρατήσει ψηλά την τιμή πώλησης ενός ηλεκτρικού οχήματος στην αγορά των μεταχειρισμένων. Σε περίπτωση δηλαδή που το αυτοκίνητο είναι εκτός εγγύησης αλλά έχει αντικατασταθεί από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του μέρος ή ολόκληρη η μπαταρία, τότε θα συνεχίσει να αποτελεί μια δελεαστική πρόταση για αγορά και με καλή μεταπωλητική αξία.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube