
Ολλανδοί φοιτητές έφτιαξαν βιοδιασπώμενο αυτοκίνητο
Μια ομάδα φοιτητών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν, έφτιαξε ένα αυτοκίνητο που δίνει άλλο νόημα στη φιλική προς το περιβάλλον μετακίνηση.

Τι είναι φτιαγμένο από ζάχαρη, χωράει τέσσερις ανθρώπους κι έχει τελική 80 km/h;
Είναι ένα βιοδιασπώμενο αυτοκίνητο, που οι ειδικοί λένε πως μπορεί να είναι και το επόμενο βήμα σε αυτό που ονομάζουμε μετακίνηση φιλική προς το περιβάλλον.
Το πλαίσιο του μικρού 4θέσιου ηλεκτρικού αυτοκίνητου είναι φτιαγμένο από ρητίνη που προέρχεται από τα ζαχαρότευτλα, ενώ το εξωτερικό του περίβλημα από -ολλανδικό- λιναρόσπορο.
«Προς το παρόν, μόνο η ανάρτηση και οι τροχοί δεν είναι φτιαγμένα από βιοδιασπώμενα υλικά», είπε ο Yanic van Riel, μέλος της ομάδας εξέλιξης. Προσέθεσε δε ότι τα δομικά υλικά του αυτοκινήτου έχουν αντίστοιχη σχέση αντοχής/βάρος με εκείνη του fiberglass και ότι το βάρος του είναι μόλις 310 kg. Δε διευκρίνισε πάντως εάν είναι το συνολικό ή μόνο του αμαξώματος.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Εκπομπές ρύπων: Τι διαφοροποιείται κάθε φορά που αλλάζουν τα «Euro»
Προς το παρόν, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα εξέλιξης του αυτοκινήτου που ονομάζεται Lina, έχει να κάνει με τα crash test. Καθότι αποτελείται από υλικό που δε λυγίζει όπως το μέταλλο αλλά σπάει, είναι αδύνατο να περάσει με επιτυχία τις δοκιμές.
Έχει πάντως μεγάλο ενδιαφέρον η δήλωση του επικεφαλής της ομάδας εξέλιξης του αυτοκινήτου, Noud van de Gevel: «Οι απαιτήσεις για μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, στρέφουν τις εταιρείες προς διάφορα εναλλακτικά σχέδια. Ωστόσο, προς το παρόν η ενέργεια που θα εξοικονομείται από την οδήγηση ενός αυτοκινήτου σαν κι αυτό, καταναλώνεται στη φάση της εξέλιξής του».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: SOS, ρύπανση από τις θαλάσσιες μεταφορές
Φαίνεται πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί η εξέλιξη, γι’ αυτό και αργότερα μέσα στη χρονιά το Lina θα ξεκινήσει να δοκιμάζεται στο δρόμο. Εάν φυσικά πάρει άδεια από τις αρμόδιες αρχές.
[Πηγή: Automotive News Europe]