Οι Βρετανοί λένε «όχι» στους... μεγάλους περιπάτους

Οι Βρετανοί λένε «όχι» στους... μεγάλους περιπάτους

Τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για δέσμευση δρόμων αποκλειστικά για πεζούς και ποδηλάτες κατέρρευσαν, μετά από τα έντονα παράπονα των τοπικών κοινοτήτων.

Σε πολλές πόλεις της Μ. Βρετανίας επιχειρήθηκε πρόσφατα ένα πείραμα αντίστοιχο με αυτό της Αθήνας, με κεντρικούς δρόμους ή λωρίδες αυτών να δεσμεύονται για αποκλειστική χρήση από πεζούς και ποδηλάτες. Όμως οι διαμαρτυρίες των πολιτών ήταν τόσο έντονες που οδήγησαν στην απόσυρση των μέτρων.

Το φιλόδοξο πλάνο του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών προέβλεπε την επένδυση £250 εκατομμυρίων για τη δημιουργία «πράσινων» δρόμων στο κέντρο των πόλεων, με σκοπό την ενθάρρυνση των μετακινήσεων με τα πόδια ή με ποδήλατο. Οι ιθύνοντες μιλούσαν για μια «νέα εποχή για την ποδηλασία και το περπάτημα». Η πραγματικότητα όμως τελικά είναι αρκετά διαφορετική. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μποτιλιάρισμα όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε, και απλώς μεταφέρθηκε μερικούς δρόμους πιο πέρα. Και η αλλαγή έβλαψε, αντί να βοηθήσει, τις τοπικές επιχειρήσεις, οπότε τα δημοτικά συμβούλια αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν τις σχετικές αποφάσεις και να ξαναδώσουν τους δρόμους στην κυκλοφορία.

Στον περιφερειακό δρόμο του Sheffield (Α61), από μία λωρίδα σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας είχε παραχωρηθεί για χρήση από ποδηλάτες. Πρόσφατα όμως κυκλοφόρησαν στα social media φωτογραφίες και video με ένα περιπολικό που δεν μπορούσε να κινηθεί στο μποτιλιαρισμένο δρόμο, και με έναν οδηγό ασθενοφόρου που μετακινούσε τα τεχνητά εμπόδια για να μπει στον ποδηλατόδρομο και να φτάσει εγκαίρως στον προορισμό του, οπότε οι δύο λωρίδες θα δοθούν και πάλι στην κανονική κυκλοφορία.

Σε άλλες πόλεις, τα μέτρα αποσύρονται πριν καν δοκιμαστούν. Στο Harrow (προάστιο του Λονδίνου), η πρόταση για τέσσερις γειτονιές «ήπιας κυκλοφορίας» απορρίφθηκε πριν την εφαρμογή της. Ο δημοτικός σύμβουλος Paul Osborn δήλωσε πως «η πρόταση δεν είχε μελετηθεί ιδιαίτερα» και ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια απαίτηση από τους πολίτες. Για την ακρίβεια, πολλοί είναι εναντίον αυτών των μέτρων, οπότε τελικά αποσύρονται, αφού όμως πρώτα έχουν σπαταληθεί χρήματα...».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Προσφύγη στο ΣτΕ κατά του Μεγάλου Περιπάτου από τη ΛΕΜΟΤ

Στο Brighton & Hove, στα νότια της χώρας, 2.700 κάτοικοι έχουν υπογράψει ψήφισμα για την απομάκρυνση των ποδηλατολωρίδων που ορίστηκαν πρόσφατα. Το ψήφισμα αναφέρει ότι αυτές είναι «χαζές ιδέες» και ότι το πλάνο για τη δημιουργία και άλλων τέτοιων λωρίδων «θα καταστρέψει τις τοπικές επιχειρήσεις και την πόλη, γενικότερα».

[Πηγή: Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube