O Ρόμβος σταματά το Renault Scénic

O Ρόμβος σταματά το Renault Scénic

Η σταδιοδρομία του «κοντού» Renault Scénic έφτασε στο τέλος της. Η μακριά έκδοση Grand Scénic θα παραμείνει στην αγορά για λίγους ακόμη μήνες.

Renault Scénic

Η «χωματερή» των κόμπακτ MPV μόλις απέκτησε νέο κάτοικο. Ένα μοντέλο που κάθε άλλο παρά ασήμαντο ήταν για τον κατασκευαστή του, αφού το Renault Scénic αποτελούσε τον πιο διάσημο εκπρόσωπο και γεννήτορα της κατηγορίας. Εδώ να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο περικοπών και εξορθολογισμού της γκάμας, η Renault είχε δρομολογήσει ήδη από το 2020 την κατάργηση των Scénic, Espace και Talisman.

Συγκεκριμένα, το κλασικό, «κοντό» Renault Scénic  αφαιρέθηκε από τον κατάλογο της γαλλικής αντιπροσωπείας εδώ και λίγες ημέρες και συνέχισε με τον κατάλογο άλλων ευρωπαϊκών αγορών. Η μεγάλη έκδοση Grand Scénic είναι ακόμα διαθέσιμη, αλλά το τέλος και αυτής πλησιάζει. Στην Ελλάδα, το Grand Scénic έχει σταματήσει να εισάγεται εδώ και μήνες, αλλά το Renault Scénic εξακολουθεί και παραμένει ενεργό στο site της ΤΕΟΡΕΝ με τιμή εκκίνησης τις €27.890 για την έκδοση 1.3 TCe Intens με τα 140 άλογα -διαβάστε τη δοκιμή του, εδώ. Να θυμίσουμε ότι υπάρχει και έκδοση ντίζελ με 1.700άρι μοτέρ 120 ίππων και τιμή εκκίνησης €33.080.

Renault Scénic

Το Scénic λανσαρίστηκε το 1996, την στιγμή που το Espace βρισκόταν ήδη στην τρίτη γενιά του. Ένα λανσάρισμα που δρομολογήθηκε από τη φαεινή της  Renault να ενσωματώσει στην γκάμα της ένα κόμπακτ MPV. Ιδέα που στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, με την πρώτη γενιά του Renault Scénic να πουλά 2,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Η Billancourt με το Renault Scénic επινόησε την κατηγορία και καθιέρωσε μια μόδα, εξαναγκάζοντας τους περισσότερους κατασκευαστές να λανσάρουν κάτι ανάλογο Ακόμα και premium κατασκευαστές όπως η BMW και η Mercedes-Benz.

Στη δεύτερη γενιά του Renault Scénic, που λανσαρίστηκε το 2003, το μοντέλο πόνταρε διπλά στην αγορά, με μια επιμηκυμένη έκδοσή του, ικανή να μεταφέρει επτά άτομα: Το Grand Scénic. Επιλογή που θα διατηρείτο μέχρι την τέταρτη γενιά, την τρέχουσα, που λανσαρίστηκε το 2016.

Renault Scénic

Όμως η αγορά των MPV βαίνει διαρκώς μειούμενη εδώ και δέκα χρόνια, λόγω φυσικά της μόδας των SUV. Ορισμένοι κατασκευαστές εγκατέλειψαν γρήγορα την κατηγορία. Με διατυπωμένα ερωτηματικά για το ενδιαφέρον μιας τέταρτης έκδοσης, η Renault προσπάθησε να παραμείνει στα πράγματα, δίνοντας ωστόσο στο Scénic μια σχετική αύρα crossover. Κάτι που τελικά δεν κατέστη ικανό για να διατηρηθεί ένα επαρκές επίπεδο πωλήσεων: Το 2021, το εργοστάσιο Douai συναρμολόγησε λιγότερα από 16.000 Renault Scénic!

Renault Scénic

Ως εκ τούτου, η Billancourt αποφάσισε να τερματίσει τη δυναστεία των Scénic. Ή σχεδόν… Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Luca de Meo, ο επικεφαλής του Ρόμβου, το όνομα «Scénic» δεν θα εξαφανιστεί οριστικά. Θα επαναχρησιμοποιηθεί στο άμεσο μέλλον από ένα νέο, ηλεκτρικό μοντέλο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube