Κόντρα γενεών: VW up! GTI vs Golf GTI MkII [video]

Κόντρα γενεών: VW up! GTI vs Golf GTI MkII [video]

To Golf GTI της 2ης γενιάς ήταν ένα όνειρο για πολλούς. Θα μπορούσε ποτέ να απειληθεί από ένα μίνι πόλης;

Πολλά έχουν συμβεί τα τελευταία 30 χρόνια. Τα αυτοκίνητα έχουν μεγαλώσει διαστάσεις, έχουν βαρύνει κι έχουν δυναμώσει. Κι αυτό, παρά την τάση προς τον υποκυβισμό (downsizing) των κινητήρων.

Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο ένα μίνι πόλης, όπως το VW up!, να συγκρίνεται με ένα παλιό μικρομεσαίο όπως το Golf της πρώτης ή της δεύτερης γενιάς. Και δεν μιλάμε μόνο για τις απλές εκδόσεις τους (θυμάστε οι παλιοί το Golf 1.050;), αλλά και τις σπoρ εκδόσεις GTI.

Έχουμε εδώ το σημερινό up! GTI και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και ομοιογενή Golf GTI που υπήρξαν ποτέ, το 8βάλβιδο 1.8 της 2ης γενιάς. Ένα αυτοκίνητο που είχε αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές εδώ και τρεις δεκαετίες. Θα μπορούσε ποτέ να συγκριθεί με ένα μίνι-GTI πόλης;

Οι αριθμοί λένε ναι. Πέρα από τις κοινές αισθητικές λεπτομέρειες, τα δύο GTI έχουν πρακτικά και την ίδια ιπποδύναμη: 115 PS για το up!, 112 PS για το Golf. Απόλυτη ισορροπία, αφού το Golf είναι –αναπάντεχα– κατά 25 kg ελαφρύτερο, παρά τις μεγαλύτερες διαστάσεις του.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να τα βάλουμε να κοντράρουν. Ε, αυτό έκανε το CarWow. Και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά για τους παραδοσιακούς, γκρεμίζοντας τα πρότυπά τους. Το χιλιαράκι τούρμπο νίκησε το ατμοσφαιρικό 1.8, τόσο από στάση όσο και στην επιτάχυνση εν κινήσει. Το κρυφό όπλο του; Η κατά 29% μεγαλύτερη ροπή του: 20,4 αντί 15,8 kgm.

Sic transit gloria mundi… θα λέγαμε, τώρα που καταργούνται και τα λατινικά.

[Πηγή: CarWow / YouTube]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ VW Golf GTI MkII 1.8 8V vs Peugeot 205 GTi 1.9

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube