Και η Mitsubishi θα απομακρύνει τον Ghosn

Και η Mitsubishi θα απομακρύνει τον Ghosn

Σε κρίσιμη καμπή η συμμαχία – Καθοριστική συνάντηση στελεχών της την Τετάρτη στο Άμστερνταμ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Mitsubishi είναι έτοιμο και αυτό με τη σειρά του να ψηφίσει υπέρ της απομάκρυνσης του Carlos Ghosn από τη θέση του προέδρου της εταιρείας.
Η απόφαση θα ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση και θα έρθει σαν συνέχεια της σχετικής απόφασης τη Nissan, την ώρα που η Renault διαφοροποιήθηκε και ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη τον διορισμό του Thierry Bollore  στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Η απόφαση αυτή των Γάλλων μπορεί να αποτελέσει σημείο τριβής ανάμεσα στα μέλη της συμμαχίας, σε ένα ούτως ή άλλως κλίμα έντασης που επικρατούσε μεταξύ τους. Να θυμίσουμε ότι η Renault κατέχει το 43,4% των μετοχών της Nissan, με τη συμμετοχή της Nissan στη Renault να περιορίζεται μόλις στο 15% και μάλιστα δίχως δικαίωμα ψήφου. Η Nissan επίσης ελέγχει το 34% των μετοχών της Mitsubishi.

Σε μια προσπάθεια να δώσει κάποιες εξηγήσεις αλλά και να κατευνάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων για το μέλλον της εταιρείας, ο Hiroto Saikawa, CEΟ της Nissan, απεύθυνε μήνυμα προς τους εργαζόμενους στο οποίο τόνισε ότι για τις όποιες ατασθαλίες ευθύνονται οι υπερβολικές εξουσίες που είχαν δοθεί στον Ghosn, κάτι το οποίο είχε πει και την περασμένη εβδομάδα, έχοντας μάλιστα υποσχεθεί πως η εταιρεία θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Την ώρα που ο Ghosn εξακολουθεί να κρατείται στις φυλακές του Τόκιο υπό εξαιρετικά αυστηρό καθεστώς κράτησης, ανώτατα στελέχη της συμμαχίας πρόκειται να συναντηθούν στο Άμστερνταμ μέσα στην εβδομάδα για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ο γαλλο-λιβανέζος μάνατζερ αρνείται όλες τις κατηγορίες και ετοιμάζει το απολογητικό του υπόμνημα προς τις ιαπωνικές Αρχές, οι οποίες πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα του ασκήσουν δίωξη πριν τη λήξη της προθεσμίας της προσωρινής του κράτησης όπως προβλέπει ο ιαπωνικός νόμος.

Στελέχη της αγοράς πάντως επισημαίνουν ότι η συμμαχία θα περάσει δύσκολες μέρες δίχως τον Ghosn, ο οποίος κρατούσε υπό έλεγχο την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στα μέλη της.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube