Η ζήτηση για μοντέλα της Tesla είναι πρωτοφανής

Η ζήτηση για μοντέλα της Tesla είναι πρωτοφανής

Η Tesla προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου μείωση τιμών στα μοντέλα της, εκτοξεύοντας σε χρόνο «dt» τη ζήτηση τους! Ωστόσο η κίνηση αυτή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους...

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι με την κίνηση αυτή, ο Elon Musk, ψάχνει τρόπο να καλύψει τα σπασμένα των τελευταίων μηνών. Κάποιοι άλλοι, κάνουν λόγο ότι οι μειώσεις αυτές αποδεικνύουν στην πράξη ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αφήνουν τεράστια περιθώρια κέρδους στους κατασκευαστές και οι περισσότεροι, ότι θα υπάρξει μια τεράστια απαξίωση των μοντέλων της Tesla μελλοντικά. 

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Προφανώς ο Elon Musk δεν περιμένει με αυτή του την απόφαση να καλύψει την χασούρα τoυ. Ο ιδρυτής της Tesla και ιδιοκτήτης του Twitter έγινε πρόσφατα ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που έχασε 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την καθαρή του περιουσία (σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire’s Index) μέσα σε ένα έτος!

Tesla

Εντάξει δεν είναι και για λύπηση, καθώς του έχουν απομείνει άλλα 137 δισ., δεν παύει όμως η απώλεια αυτή να είναι πρωτόγνωρη. Βασική αιτία για την τεράστια αυτή χασούρα, υπήρξαν οι μετοχές της Tesla οι οποίες υποχώρησαν κατά 65% τον περασμένο χρόνο.

Μειώνοντας τις τιμές πώλησης στα μοντέλα της αμερικανικής φίρμας, ο Elon Musk, γνωρίζει ότι τα κέρδη του βραχυπρόθεσμα θα μειωθούν όπως επίσης γνωρίζει καλά ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι πωλήσεις του. 

Ποντάρει λοιπόν στο γεγονός ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις τιμές των πρώτων υλών, θα μειωθεί ο πληθωρισμός και θα βελτιωθούν οι δείκτες της παγκόσμιας οικονομίας, ώστε μακροπρόθεσμα ο ίδιος και κατ’ επέκταση η Tesla να βγουν κερδισμένοι.

Tesla

Άλλωστε η Tesla έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της δυνατότητα, συνθήκη που θέλει να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο μπορεί ο Elon Musk. Βέβαια, από την οπτική ενός επενδυτή που «τζογάρει» στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η μείωση αυτή των τιμών της Tesla, δείχνει αδυναμία.

Που σημαίνει, ότι εάν προκύψουν μαζικές πωλήσεις μετοχών, η αξία της θα υποχωρήσει περαιτέρω, με μεγαλύτερες ακόμα απώλειες για τους μετόχους της φίρμας και δη τον Εlon Musk. Εκτός, κι αν ο εκκεντρικός ιδρυτής της Tesla επιθυμεί μια τέτοια «κατάσταση» προκειμένου να «μαζέψει» ξανά στα χέρια του μεγάλο μέρος των μετοχών που έχει απωλέσει και μάλιστα, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή!

Προφανώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ούτε επίσης με τι περιθώρια κέρδους δουλεύει σε κάθε ηλεκτρικό μοντέλο που παράγει, αυτό ωστόσο που είναι βέβαιο είναι ότι μελλοντικά τα αυτοκίνητα της Tesla θα έχουν μεγαλύτερη απαξίωση στην αγορά των μεταχειρισμένων. 

Άλλωστε, πολλοί ιδιοκτήτες αυτών ειδικά στην αγορά της Κίνας έχουν εκδηλώσει ήδη τη δυσαρέσκεια τους για τα χρήματα που έχασαν τόσο από τις μειώσεις που εξαγγέλθηκαν στην κτήση όσο φυσικά σε μελλοντική πώληση. 

Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας η Tesla βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από μια «πρωτοφανή ζήτηση» των μοντέλων της, ιδίως στις Η.Π.Α. Τα σημεία πώλησης χτυπούν κόκκινο με πολλές μάλιστα αντιπροσωπείες να δηλώνουν παραγγελίες ρεκόρ στην ιστορία της φίρμας. 

Η Tesla μείωσε σημαντικά τις τιμές όλων των οχημάτων της στην αμερικανική αγορά (όπως και στη χώρα μας) με την μεγαλύτερη πτώση να εμφανίζει το Model Y, που από τα $65.990 που κόστιζε υποχώρησε στα $52.990, ενώ αν συμπεριλάβει κανείς και την επιδότηση που τρέχει από την αμερικανική ομοσπονδία των $7.500 διαπιστώνει, ότι το δημοφιλές EV στις Η.Π.Α έχει πλέον έκπτωση μεγαλύτερη των $20.000! 

Το παράδειγμα βέβαια του Musk ακολούθησε στην Κίνα και η XPeng, ενώ σε μεγάλες μειώσεις στα ηλεκτρικά της μοντέλα που κυκλοφορούν επίσης στην κινέζικη αγορά προχώρησε και η Mercedes-Benz. 
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube