Η Volvo σταματά να πουλάει στέισον; [video]

Η Volvo σταματά να πουλάει στέισον; [video]

Η μόδα των SUV συνεχίζει να έχει θύματα. Όπως τα στέισον της Volvo που αποσύρθηκαν από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Volvo

Φαίνεται ότι τα επόμενα θύματα της ακατεύναστης επιθυμίας για SUV είναι τα στέισον. Με τη Volvo (ποια; Τη Volvo!) να αποφασίζει να αποσύρει από την εμπορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις μπερλίνες και τα SW. 

Ναι, σωστά διαβάσατε: Τα στέισον, που είναι εμβληματικά και κάποτε σημαιοφόροι της γκάμας του Σκανδιναβού κατασκευαστή. Και με αυτό το τελευταίο χτύπημα, η προσφορά κλασικού ΙΧ γίνεται ολοένα και πιο φτωχή. 

Πέρυσι, ο Jim Rowan, διευθύνων σύμβουλος της Volvo, άφησε να εννοηθεί ότι ένα ηλεκτρικό στέισον της φίρμας θα ήταν στο πρόγραμμα

Volvo Estate

Πρώτα, ήταν τα κουπέ και τα κάμπριο που έπεσαν στην αφάνεια και στη συνέχεια η ποικιλία των μεγάλων MPV που μειώθηκε σταδιακά. Σύντομα, σειρά πήραν τα σουπερμίνι. Διότι τελικά, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί το τέλος του Ford Fiesta;

Ωστόσο, η υποχώρηση της Volvo από αυτούς τους τύπους αμαξώματος, θα μπορούσε να μην αποτελεί έκπληξη για τη βρετανική αγορά. Το Volvo S90 ήταν το πρώτο που αποσύρθηκε από τον κατάλογο του Ηνωμένου Βασιλείου, ακολουθούμενο από τις σκληροτράχηλες εκδόσεις Cross-Country των V60 και V90. 

Σήμερα, δεν είναι πλέον δυνατή η παραγγελία ενός S60 ή ενός V60 στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η γκάμα περιλαμβάνει πλέον μόνο SUV. Διότι διαθέτουν το πολιτικά ορθό για να πουλήσουν τον εαυτό τους.

Volvo Estate

Βέβαια, οι πωλήσεις του S60/V60 (σχεδόν 35.000 μονάδες τους πρώτους έξι μήνες του 2023) και του ζεύγους S90/V90 (περισσότερες από 30.000 μονάδες τους πρώτους έξι μήνες του 2023) δεν μπορούν να αξιολογηθούν ως αμελητέες. 

Ειδικά αφού πρόκειται για μοντέλα που τα έχουν τα χρονάκια τους και εκ της θέσης τους καλούνται να ανταγωνίζονται τις τρεις γερμανικές premium φίρμες. Κατά τα φαινόμενα όμως, τα νούμερα δεν ήταν βιώσιμα για τη Volvo UK. Οπότε και εξοβέλισε στο πυρ το εξώτερον τα στέισον βάγκον και τις μπερλίνες.

«Και στην Ελλάδα;», αν ρωτήσετε. Πρόκειται σαφώς για μια άτοπη ερώτηση. Για την ελληνική πραγματικότητα, το στέισον ήδη από τη δεκαετία του ’60 αντιπροσώπευε το αυτοκίνητο του περιοδεύοντος εμπόρου, του γαλατά που μάζευε τις καρδάρες από το βουστάσια, του υδραυλικού και του ελαιοχρωματιστή, αντάμα με κάθε είδους «κλούβα». Και πάντως όχι της ελληνικής οικογένειας, οποιουδήποτε βαλαντίου. 

Volvo Estate

Στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα, την τιμητική τους είχαν οι «κούρσες». Που έδωσαν τη θέση τους θέλοντας και μη στα χάτσμπακ, πριν από το τσουνάμι των SUV. Πάντως, τα Volvo S60/V60 και S90/V90 συνεχίζουν να πωλούνται προς το παρόν. 

Πάντως, η ίδια η Volvo εξακολουθεί να βλέπει μέλλον στα κλασικά αμαξώματα. Πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλος της Volvo, Jim Rowan, άφησε να εννοηθεί ότι η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα εγκαταλείψει τις ρίζες της. Kαι ότι ένα ηλεκτρικό στέισον της φίρμας θα ήταν στα χαρτιά.

Μένει να το δούμε, διότι ο Σουηδός κατασκευαστής έχει ήδη δείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι τόλμησε να είναι πρωτοπόρος. Σκεφτείτε την εγκατάλειψη των κινητήρων ντίζελ, τον εθελοντικό περιορισμό της μέγιστης ταχύτητας στα 180 km/h και τον στόχο ενός 100% ηλεκτρικού χαρτοφυλακίου το συντομότερο δυνατό.

Δείτε το video της Volvo που αφιέρωσε πριν από έξι χρόνια στα σουηδικά στέισον
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube