Η Toyota εξαγοράζει εταιρεία κατασκευής μπαταριών

Η Toyota εξαγοράζει εταιρεία κατασκευής μπαταριών

Η Toyota, θέλοντας να επιτύχει μία όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση, είναι έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της κοινοπραξίας μπαταριών με την Panasonic.

Toyota & Panasonic

Η Toyota, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, στοχεύει να ξεκινήσει την παραγωγή μπαταριών στερεάς κατάστασης έως το 2028. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές του εξωτερικού, είναι έτοιμη να προχωρήσει μέχρι το τέλος του μήνα στην ολική εξαγορά της κοινοπραξίας μπαταριών που είχε συνάψει με την Panasonic.

O ιαπωνικός κολοσσός, νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως ήρθε σε συμφωνία με την Panasonic προκειμένου να κάνει την εταιρεία Primearth EV Energy (PEVE) εξ ολοκλήρου θυγατρική της. Η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 από την Panasonic. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία PEVE ανήκει κατά 51% στην Toyota και κατά 49% στην Panasonic. Στόχος της εξαγοράς είναι η ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας της Toyota στη μαζική παραγωγή μπαταριών αυτοκινήτων.

Στόχος της Toyota είναι να ξεκινήσει την παραγωγή μπαταριών στερεάς κατάστασης έως το 2028

Toyota Panasonic

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τα καινούργια ηλεκτρικά που έρχονται στην Ελλάδα το 2024

Αυτή η ενέργεια, ενδεχομένως να μπορεί να θεωρηθεί και ως η απάντηση της Toyota στην ισχυρή κοινοπραξία κατασκευής μπαταριών στερεάς κατάστασης που έχουν συνάψει οι μεγαλύτερες εταιρείες του είδους με κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε πως η Toyota βρίσκεται αρκετά μπροστά στον συγκεκριμένο τομέα, στα χαρτιά τουλάχιστον, μιας και έχει κατοχυρώσει τουλάχιστον 1.300 πατέντες για την κατασκευή μπαταριών στερεάς κατάστασης.

Η PEVE παράγει μαζικά μπαταρίες για υβριδικά μοντέλα, αλλά σχεδιάζει να αρχίσει επίσης να παράγει μπαταρίες για αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in hybrid αυτοκίνητα. Η στροφή της εταιρείας στη μαζική παραγωγή μιας μεγάλης γκάμας μπαταριών θα επιτρέψει στην Toyota να ανταποκριθεί με ευελιξία στην αυξανόμενη ζήτηση μπαταριών, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, αλλά και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα σχέδια μετάβασης της στην ηλεκτροκίνηση.

Toyota Solid State Batteries

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Toyota ένωσε τις δυνάμεις της με τον ιαπωνικό παραγωγό πετρελαίου Idemitsu Kosan για την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή μπαταριών στερεάς κατάστασης για μελλοντικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Idemitsu διεξάγει έρευνα και ανάπτυξη σε μπαταρίες στερεάς κατάστασης από το 2001, ενώ η Toyota ξεκίνησε την δραστηριοποίηση της στον συγκεκριμένο τομέα από το 2006. Κοινός στόχος των δύο εταιρειών είναι να ξεκινήσουν τη μαζική παραγωγή μπαταριών στερεάς κατάστασης μέχρι το 2028. Μάλιστα η Toyota ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κυκλοφορήσει το πρώτο της ηλεκτρικό με μπαταρία στερεάς κατάστασης σε μερικά χρόνια, με αυτονομία οδήγησης πάνω από 1.000 km. και δυνατότητα φόρτισης από το 10-80% σε μόλις 10 λεπτά.
 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube