
Η Nissan σκέφτεται να πουλήσει την έδρα της στη Yokohama
Η έδρα της εταιρείας στη Yokohama αποτιμάται κοντά στα $700 εκατ. και ενδέχεται να πουληθεί εντός δέκα μηνών, καθώς η Nissan παλεύει με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών.


Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει την κρισιμότητα της οικονομικής της κατάστασης, η Nissan φέρεται να εξετάζει την πώληση της κεντρικής της έδρας στη Yokohama, σε μια προσπάθεια να χρηματοδοτήσει το κλείσιμο επτά από τα δεκαεπτά εργοστάσιά της παγκοσμίως.
Το κτίριο της εταιρείας, το οποίο βρίσκεται κοντά στον σταθμό Yokohama και λειτουργεί ως έδρα από το 2009, εκτιμάται σε πάνω από 100 δισ. γιεν (περίπου 698 εκατ. δολάρια) σύμφωνα με δημοσίευμα του Nikkei Asia.
Η πώληση της έδρας στη Yokohama θα είναι μια συμβολική όσο και ουσιαστική υποχώρηση για τη Nissan, στον πιο δύσκολο οικονομικό της κύκλο εδώ και δεκαετίες
Το κτίριο έχει ενταχθεί σε κατάλογο περιουσιακών στοιχείων προς πώληση, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2026. Αν τελικά η πώληση προχωρήσει, δεν αποκλείεται η Nissan να ακολουθήσει το μοντέλο που χρησιμοποίησε η McLaren, η οποία πούλησε την έδρα της στο Woking έναντι $237 εκατ. και υπέγραψε 20ετή μίσθωση για να συνεχίσει να τη χρησιμοποιεί.
Η οικονομική πίεση στην Nissan έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα. Η εταιρεία αντιμετωπίζει ήδη ζητήματα ρευστότητας, και οι νέοι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Trump από τις αρχές Απριλίου επιτείνουν το πρόβλημα. Τα μέτρα πλήττουν σχεδόν το σύνολο των ξένων κατασκευαστών, και οι Ιάπωνες δεν αποτελούν εξαίρεση, αν και ελπίζουν σε διπλωματική λύση.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Japanese Automobile Manufacturers Association, Masanori Katayama, «έχουμε επιβεβαιώσει την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε να ζητούμε αποφυγή των δασμών το συντομότερο δυνατό». Παρ’ όλα αυτά, αναγνώρισε πως «πολλά μπορούν να συμβούν, καθώς πρόκειται για διαπραγμάτευση» και παραμένει αβέβαιο το πότε -και αν- θα αρθούν οι δασμοί.
Τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις υπουργών Ιαπωνίας και ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης, ακολουθώντας το παράδειγμα της συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου–ΗΠΑ και την πρόσφατη παύση αμοιβαίων δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Παράλληλα, η ιαπωνική κυβέρνηση προσφέρει συμβουλευτικές και οικονομικές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την αύξηση των εισαγωγικών δασμών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Katayama, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει πώς θα κατανεμηθεί το βάρος των δασμών εντός της αλυσίδας εφοδιασμού. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα πώς θα χειριστούμε τους δασμούς Trump. Δεν έχουμε κάνει ακόμη σαφή διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτό που θα επωμιστούν οι κατασκευαστές εξαρτημάτων και αυτό που θα επιβαρύνει τους ίδιους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα».
Η απόφαση να εξεταστεί η πώληση της έδρας στη Yokohama καταδεικνύει τον βαθμό στον οποίο η Nissan καλείται να αναθεωρήσει τις δομές της για να εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα. Με ήδη μειωμένο αριθμό εργοστασίων και ισχυρό ανταγωνισμό, η ιαπωνική φίρμα βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη επανεκκίνηση, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί τόσο από τις διεθνείς εξελίξεις όσο και από τις δικές της εσωτερικές αναδιαρθρώσεις.