Η Κίνα μειώνει στο 15% τους δασμούς στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ αυτοκίνητα

Η Κίνα μειώνει στο 15% τους δασμούς στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ αυτοκίνητα

Ανοίγει οι δρόμος για νέες συνομιλίες και για χαλάρωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Κίνα συμφώνησε να μειώσει τους δασμούς στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ αυτοκίνητα από το 40% στο 15%. Αυτό ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως ανοίγει ο δρόμος για νέες συνομιλίες και μπαίνουν οι βάσεις για χαλάρωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ωστόσο πως δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το από πότε θα ισχύσει το μέτρο.

Το σχέδιο της Κίνας κοινοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ του Κινέζου Αντιπροέδρου Liu He, του Αντιπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ Robert Lighthizer και του Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Steven Mnuchin.
Για τα ευχάριστα νέα ενημερώθηκαν στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, ενώ καταγράφηκε και αύξηση της τιμής των μετοχών τους, αναφέρουν δημοσιεύματα.

Η πρόταση για μείωση των δασμών για τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις Η.Π.Α. έχει υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Κίνας για να τύχει έγκρισης μέσα στις επόμενες ημέρες, σημειώνουν πηγές προσκείμενες στο Bloomberg.

Τον Ιούλιο, η Κίνα αύξησε τους δασμούς για αμερικανικά αυτοκίνητα στο 40% ως μέρος αντιποίνων κατά των ΗΠΑ. Μετά από μια διάσκεψη κορυφής για το εμπόριο στο Μπουένος Άιρες στις αρχές του μήνα, ο Πρόεδρος Trump είχε πει πως η Κίνα συμφώνησε να μειώσει τους δασμούς, κάτι που τότε η κινεζική πλευρά δεν είχε επιβεβαιώσει.

Ο εμπορικός πόλεμος είχε πλήξει ιδιαίτερα τις εταιρείας που κατασκευάζουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ με τις Mercedes-Benz και BMW να προειδοποιούν για χαμηλότερα κέρδη φέτος.

Ως αποτέλεσμα μάλιστα της επιβολής μεγάλων δασμών  οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως μειώθηκαν για έκτο συνεχή μήνα το Νοέμβριο, φέρνοντας την κινεζική αγορά πιο κοντά στο να κλείσει η χρονιά με πτώση, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες.

Η μείωση των δασμών ωφελεί τις Daimler και BMW περισσότερο από τις αυτοκινητοβιομηχανίες των Η.Π.Α., όπως η General Motors ή η Ford Motor Co. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γερμανικά αυτοκίνητα πολυτελείας κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα εισαγώμενων οχημάτων στην Κίνα.

Μακροπρόθεσμα ωστόσο η Κίνα έχει πολλά να κερδίσει από το ελεύθερο εμπόριο αυτοκινήτων, καθώς οι Κινέζοι κατασκευαστές όπως η Guangzhou Automobile Group Co. και η Geely Automobile Holdings σχεδιάζουν να αυξήσουν σημαντικά τις εξαγωγές τους. Οι ΗΠΑ φορολογούν σήμερα με 27,5% τα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την Κίνα.

Από τις εισαγωγές οχημάτων της Κίνας ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017, περίπου 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια προήλθαν από τη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων μοντέλων που κατασκευάστηκαν από κατασκευαστές εκτός της Σιγκαπούρης, όπως η BMW. Η Κίνα εισήγαγε 280.208 οχήματα, ή το 10% των συνολικών εισαγόμενων αυτοκινήτων, από τις ΗΠΑ το περασμένο έτος, σύμφωνα επίσημα στοιχεία.

 

Οι αμερικανικές εξαγωγές αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών προς την Κίνα ανήλθαν σε 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 αλλά μειώθηκαν σημαντικά από τότε που η Κίνα επέβαλε αυξημένους δασμούς.
Τέλος, μια άλλη εταιρεία που θα βγει κερδισμένη φαίνεται να είναι η Tesla η οποία δημιουργεί μεγάλο εργοστάσιο στην Κίνα και άρα δεν θα επιβαρύνεται με δασμούς.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube