Η Κίνα φτιάχνει την πρώτη πόλη «ταχείας φόρτισης» στον κόσμο

Η Κίνα φτιάχνει την πρώτη πόλη «ταχείας φόρτισης» στον κόσμο

Την ίδια στιγμή η Κίνα αναδεικνύεται σε ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς στην κατασκευή μπαταριών. 

Η Κίνα επενδύει δισεκατομμύρια στην ηλεκτροκίνηση. Ενδεικτικό είναι πως μόνον στους τομείς έρευνας και επιδότησης των EV η Κίνα έχει μέχρι σήμερα δαπανήσει 130 δισ. δολάρια. 

Την ίδια στιγμή, οι κινεζικές βιομηχανίες παραγωγής μπαταριών όπως οι CATL και BYD αναπτύσσονται συνεχώς αφήνοντας πίσω ανταγωνιστικές από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. 

Και αυτό διότι η Κίνα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει εργοστάσια μπαταριών με σχεδόν το μισό κόστος από εκείνο των αντίστοιχων στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, βασιζόμενη στα χαμηλά εργατικά και στην αφθονία κατασκευαστών εξοπλισμού που υπάρχει στην Κίνα. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Εκτόξευση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα 

Την ίδια στιγμή η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία διστάζει να επενδύσει στην ηλεκτροκίνηση μεγάλα ποσά, καθώς τα συμβατικά αυτοκίνητα της αποφέρουν σημαντικά κέρδη, ενώ τα κίνητρα της κυβέρνησης Biden για τη στήριξη της βιομηχανίας ηλεκτροκίνητων δεν είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. 

Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα επενδύει σε μια πόλη-πρότυπο στα νότια της χώρας. Πρόκειται για την πόλη Σεντζέν στην οποία μέσα στην επόμενη τριετία θα κατασκευαστούν 300 νέοι σταθμοί ταχεία φόρτισης με σκοπό να εξυπηρετούνται οι ανάγκες όλων των οχημάτων νέας τεχνολογίας. Στην ίδια πόλη κατασκευάστηκε και ο πρώτος ενεργειακός σταθμός φόρτισης υγρής ψύξης.

Στόχος είναι μέχρι το 2030 η Σεντζέν να εξελιχθεί στην «Πόλη της Ταχείας Ενεργειακής Φόρτισης», ενώ μέχρι το 2025 θα υπάρχουν και σταθμοί φόρτισης φυσικού αερίου. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η συγκεκριμένη πόλη θα αποτελέσει πιλότο για την εξέλιξη της τεχνολογίας ταχείας φόρτισης σε όλη τη χώρα, κάτι το οποίο η Κίνα θέλει να ολοκληρώσει στο άμεσο μέλλον. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube