Η FCA για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων της θα πληρώσει την Tesla

Οι πωλήσεις Tesla θα προσμετρούν σε αυτές της FCA στην Ευρώπη με σκοπό να πέσει ο μέσος όρος του CO₂ στo επίπεδo που θέλει η ΕΕ.

Η FCA θα πληρώσει εκατομμύρια ευρώ στην Tesla, με σκοπό η δεύτερη να συμπεριληφθεί στις πωλήσεις της FCA στην Ευρώπη, έτσι ώστε να πέσει σημαντικά ο μέσος όρος των εκπεμπόμενων ρύπων από τo στόλο των αυτοκίνητα της.

Η συμφωνία βασίζεται στο γεγονός ότι ο στόχος του περιορισμού των εκπομπών CO2 δεν έχει να κάνει με κάθε αυτοκίνητο/μοντέλο ξεχωριστά, αλλά αφορά σε ολόκληρο τον όμιλο. Έτσι, η FCA μπορεί να συνυπολογίσει τους ρύπους των μοντέλων της με αυτούς της Tesla (που είναι μηδενικοί) και με τον τρόπο αυτό να ρίξει σημαντικά το μέσο όρο της, ούτως ώστε να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει η EE (95 g/km έως το 2021).

Κάτι ανάλογο έχει γίνει και σε άλλους ομίλους, με την VW για παράδειγμα να «συμψηφίζει» τις εκπομπές ρύπων του e-Golf με αυτές μιας Lamborghini, ή την BMW αυτές του i3 με της Μ5.

Το παραπάνω σχέδιο «συγχώνευσης» FCA-Tesla αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο όμως δεν αναφέρεται το ακριβές ποσό που θα κληθεί να καταβάλει η FCA. Ωστόσο, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η συμφωνία έχει ήδη κλείσει από τον Φεβρουάριο και η FCA έχει ήδη πληρώσει ένα σημαντικό ποσό στην Tesla.

Να σημειώσουμε πως στις ΗΠΑ η FCA έχει ήδη αγοράσει «πιστώσεις εκπομπών» από την Tesla, την Toyota και τη Honda .