Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τελειώνει» τα θερμικά αυτοκίνητα από το 2035

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τελειώνει» τα θερμικά αυτοκίνητα από το 2035

Οι νομοθέτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκαν υπέρ της πρότασης για 100% μείωση εκπομπών CO₂ μέχρι το 2035. Kάτι που θα σημάνει το τέλος των πωλήσεων αυτοκινήτων με θερμικά μοτέρ από την ίδια χρονιά.

Eκπομπές CO2

Οι νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην επιτροπή περιβάλλοντος τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την πρόταση για 100% μείωση στις εκπομπές CO2 μέχρι το 2035. Απόφαση που θα σημάνει το τέλος των πωλήσεων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στις 27 χώρες κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι προτάσεις αποτελούν μέρος ενός πακέτου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο και στοχεύει στην επιτάχυνση της μετάβασης σε ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών εκπομπών. Ωστόσο, οι νομοθέτες της EE δεν υποστήριξαν την μείωση κατά 55% των εκπομπών CO2 έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021 που είχε προτείνει η κομισιόν.

Εκπομπές CO2

Ο επικεφαλής νομοθέτης για την πολιτική της ΕΕ, Jan Huitema δήλωσε «με τους νέους στόχους για τις εκπομπές CO2, δημιουργούμε σαφείς στόχους στην αυτοκινητοβιομηχανία ενθαρρύνοντας τις καινοτομίες και τις επενδύσεις από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων».

Αυτό που μένει, είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερψηφίσει τους νέους στόχους εκπομπών CO2 και έπειτα οι νομοθέτες σε συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ θα ορίσουν τους τελικούς κανόνες. Mε την επιτάχυνση της στροφής προς την ηλεκτροκίνηση, στόχος της EE είναι να αντιμετωπίσει το 25% των εκπομπών ρύπων που προέρχονται από τις μεταφορές, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube