
Η BYD μπαίνει δυνατά και στις αστικές συγκοινωνίες της Ιταλίας
Η κινεζική BYD επεκτείνεται δυναμικά στον τομέα των δημόσιων μεταφορών της Ευρώπης, ξεκινώντας από τη Φλωρεντία με 25 ηλεκτρικά λεωφορεία.


Η Φλωρεντία έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα προς τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, εντάσσοντας 25 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία BYD K9UD στον στόλο της.
Πρόκειται για οχήματα 12 μέτρων, με τριπλές θύρες και χωρητικότητα έως 85 επιβάτες, ενώ διαθέτουν μπαταρίες LFP 422 kWh, που εξασφαλίζουν αυτονομία περίπου 260 χλμ. σε πραγματικές συνθήκες.
Η προσθήκη αυτών των λεωφορείων ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων στη φλωρεντινή συγκοινωνία σε 47, περιλαμβανομένων και μικρότερων μοντέλων από άλλες μάρκες, όπως Tecnobus και Karsan.
Με εργοστάσια συναρμολόγησης στην Ευρώπη, η BYD φαίνεται να κερδίζει έδαφος ως βασικός παίκτης στη νέα εποχή των αστικών συγκοινωνιών
Για να υποστηρίξει τη νέα ηλεκτρική εποχή, η εταιρεία Autolinee Toscane έχει ήδη εξοπλίσει τον σταθμό της Peretola με 22 φορτιστές συνολικής ισχύος 1,72 MW για νυχτερινή φόρτιση, ενώ ετοιμάζεται και δεύτερος σταθμός στο Olmatello, με 52 θέσεις φόρτισης - αναμένεται να λειτουργήσει έως τα μέσα του 2026.
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 49,7 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται κυρίως από τον Εθνικό Σχεδιασμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PNRR) της Ιταλίας, μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου Next Generation EU.
Η πρώτη φάση φέρνει 25 BYD και 8 Iveco, ενώ η δεύτερη, που ξεκινά εντός του 2025, θα περιλαμβάνει 53 ακόμα BYD. Έτσι, η Φλωρεντία θα διαθέτει 100 πλήρως ηλεκτρικά λεωφορεία έως τα μέσα του 2026, καλύπτοντας βασικές γραμμές όπως οι 6, 20 και 23.
Το σχέδιο εντάσσεται σε μια περιφερειακή στρατηγική για την Τοσκάνη, που προβλέπει συνολικά 270 ηλεκτρικά λεωφορεία σε πόλεις όπως η Πίζα, το Prato, η Lucca, το Empoli και το Arezzo έως το 2033.
Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν ήδη προχωρήσει σε ανάλογη μετάβαση, με περίπου 250 ηλεκτρικά λεωφορεία να κυκλοφορούν ή να βρίσκονται σε διαδικασία παραλαβής, στο πλαίσιο του προγράμματος ανανέωσης του στόλου των αστικών συγκοινωνιών. Η Ελλάδα έχει επίσης επωφεληθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ενισχύοντας τη στροφή προς μηδενικές εκπομπές ρύπων στα ΜΜΜ.
Ωστόσο, η πρόκληση στην ελληνική περίπτωση παραμένει η ταχεία δημιουργία επαρκών σταθμών φόρτισης, καθώς και η διασφάλιση καλής συντήρησης και διαθεσιμότητας των οχημάτων στην καθημερινή χρήση. Φυσικά κι η αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων…
Σύμφωνα με τοπική αξιολόγηση, η αντικατάσταση των θερμικών λεωφορείων στη Φλωρεντία αναμένεται να μειώσει κατά 3.700 τόνους τις ετήσιες εκπομπές CO₂, ενώ τα οξείδια του αζώτου (NOx) θα περιοριστούν κατά 22 τόνους, και τα σωματίδια PM10 κατά 0,7 τόνους — σχεδόν 15 φορές κάτω από τα προηγούμενα επίπεδα.

Το ζητούμενο πλέον είναι η βελτίωση της συνέπειας των δρομολογίων, καθώς ο δείκτης ακρίβειας (punctuality) κυμαίνεται στο 84%. Κρίσιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν καλύτερες λεωφορειολωρίδες και ενισχυμένο έλεγχο παράνομων σταθμεύσεων.
Τα νέα λεωφορεία BYD διαθέτουν συστήματα γεωεντοπισμού (AVM), κάμερες ασφαλείας, καθώς και ανέπαφο σύστημα πληρωμής με το μοντέλο Tip Tap, προσφέροντας μια πιο ασφαλή, προσβάσιμη και ψηφιακή εμπειρία στους επιβάτες.
Η επιτυχία της BYD στη Φλωρεντία ήδη τραβά την προσοχή κι άλλων ιταλικών πόλεων, όπως Ρώμη, το Μιλάνο και Μπολόνια που εξετάζουν ανάλογες συνεργασίες. Στο Τορίνο, μικρότερα λεωφορεία της BYD χρησιμοποιούνται ήδη στο κέντρο.
Με εργοστάσια συναρμολόγησης στην Ευρώπη, η BYD φαίνεται να κερδίζει έδαφος ως βασικός παίκτης στη νέα εποχή των μεταφορών -και όχι μόνο στα ΙΧ.