Green NCAP: Αξιολόγηση 24 νέων μοντέλων

Green NCAP: Αξιολόγηση 24 νέων μοντέλων

O Green NCAP δοκίμασε 24 νέα μοντέλα με αναθεωρημένο σύστημα αξιολόγησης που περιλαμβάνει εκτός από τον καθαρό αέρα και την ενεργειακή απόδοση, και τα αέρια του θερμοκηπίου.

Green NCAP

Σήμερα, ο Green NCAP δημοσίευσε τα αποτελέσματα 24 αυτοκινήτων που υποβλήθηκαν σε αυστηρές δοκιμές. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεχώρισαν ως τα πιο καθαρά και πιο αποδοτικά οχήματα. Υπήρξαν όμως επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ των συμβατικών αυτοκινήτων όσον αφορά την καλύτερη και χειρότερη απόδοση.

Συνδυάζοντας ακριβείς μετρήσεις από εκτεταμένες εργαστηριακές δοκιμές με σχετικές δοκιμές οδήγησης σε ρεαλιστικές συνθήκες, ο Green NCAP λέει ότι οι βαθμολογίες του συνδυάζουν τα καλύτερα και των δύο κόσμων όσον αφορά την αξιολόγηση. Το σύστημα αξιολόγησης προσέθεσε πλέον την αξιολόγηση των αερίων του θερμοκηπίου σε εκείνα του καθαρού αέρα και της ενεργειακής απόδοσης, παρέχοντας ακόμη πιο ευρεία και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τους καταναλωτές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Green NCAP: Πέντε ακόμη μοντέλα στην «πέδη», δυσκολεύεται το ντίζελ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τα πάνω κάτω! Έρχεται ο Green NCAP! [videos]

Τα δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν σε αυτόν τον γύρο -τα Hyundai Kona και Renault Zoé- πέτυχαν αμφότερα τη μέγιστη βαθμολογία των πέντε αστέρων, με κορυφαίες βαθμολογίες για τον καθαρό αέρα, την ενεργειακή απόδοση και τα αέρια του θερμοκηπίου. Ακολούθησε το Toyota C-HR με τριάμισι αστέρια. Το Toyota βελτιώνει την αποδοτικότητά του χρησιμοποιώντας υβριδική τεχνολογία παράλληλα με τον βενζινοκινητήρα. Διαδικασία που την κάνει σαφώς με καλύτερη απόδοση από το Honda CR-V με το παρόμοιο σύστημα κίνησης, το οποίο αξιολογήθηκε με δυόμισι αστέρια.

Τα τρία δημοφιλή σουπερμίνι -το VW Polo, το Renault Clio και το Peugeot 208- αξιολογήθηκαν με τρία αστέρια. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα μεγάλα επιβατικά βαν -VW Transporter, Mercedes-Benz V-Class και Opel Zafira- δεν κατάφεραν κάτι καλύτερο από ενάμισι αστέρι, κυρίως λόγω του βάρους τους και της υποδεέστερης αεροδυναμικής απόδοσης. Αν και με ιδιαίτερα αποτελεσματική μετεπεξεργασία, δηλαδή καλή διαχείριση στις εκπομπές ρύπων, απαιτούν πολλή ενέργεια -κατά συνέπεια καύσιμο- για να μετακινήσουν τη μάζα τους. Τα SUV αναδύονται από αυτή τη σειρά δοκιμών λίγο καλύτερα από τα βαν με, κατά μέσο όρο, λίγο πάνω από τα δύο αστέρια.

Στη μεσαία κατηγορία οικογενειακών αυτοκινήτων, η Mercedes-Benz C 220 d παίρνει τρία αστέρια, ενώ τα BMW 320d και VW Passat 2.0 TDI παίρνουν δυόμισι αστέρια. Η C 220 d, ειδικότερα, εντυπωσίασε με τον έλεγχο των εκπομπών ρύπων, αποδεικνύοντας τι μπορεί να γίνει με καλό σχεδιασμό κινητήρα και μετεπεξεργασία καυσαερίων.

Green NCAP results 2020

Το αναθεωρημένο σύστημα αξιολόγησης του Green NCAP, όπως λέει ο οργανισμός, είναι ακόμη πιο συμβατό με τη γνώμη που εκφράστηκε σε μια ολοκληρωμένη έρευνα για τους καταναλωτές στην Ευρώπη, τα πλήρη αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Δείτε στον πίνακα τη συνολική κατάταξη των αυτοκινήτων που δοκιμάστηκαν και την αναλυτική κάθε μοντέλου στα συνημμένα PDF.

Green NCAP table results 2020

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube