node/35945

Green NCAP: Πέντε ακόμη μοντέλα στην «πέδη», δυσκολεύεται το ντίζελ

Ύστερα από τέσσερις μήνες, ο νεοσύστατος Green NCAP δημοσιοποίησε μια νέα παρτίδα αποτελεσμάτων που αυτή τη φορά, επίκεντρο ήταν το ντίζελ.

Στην πρώτη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, ο Green NCAP αξιολόγησε 12 αυτοκίνητα, εκ των οποίων μόνο τα δύο αξιολογήθηκαν με τη μέγιστη βαθμολογία των πέντε αστέρων: Τα Hyundai Ioniq και BMW i3. Αυτή τη φορά, από τα πέντε αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν, μόνο το ένα κατάφερε να αριστεύσει: Το Nissan Leaf.

Ο Green NCAP δοκιμάζει τα αυτοκίνητα με έναν περίπλοκο τρόπο, με δηλωμένο στόχο να παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των εκπομπών well-to-wheel από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα. Αυτό δείχνει πώς ένα αυτοκίνητο επηρεάζει το περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του: Κατασκευή, λειτουργία και τελικά καταστροφή ή ανακύκλωση.

Ο οργανισμός διαθέτει δύο δείκτες μέτρησης των επιδόσεων: Τον Clean Air Index ή Δείκτη Καθαρού Αέρα (μετρά τον τρόπο με τον οποίο ένα όχημα μετριάζει εκπομπές, όπως άκαυστοι υδρογονάνθρακες, μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και σωματίδια) και τον Energy Efficiency Index ή Δείκτη Ενεργειακής απόδοσης (μετρά την απόδοση με την οποία η ενέργεια μετατρέπεται σε κίνηση). Ο μέσος όρος των δύο καθορίζει τον αριθμό των αστεριών που θα πάρει ένα αυτοκίνητο. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τον τρόπο αξιολόγησης, καθώς και την πρώτη σειρά δοκιμών στην προηγούμενη δημοσίευσή μας

Όπως είπαμε, ο Green NCAP αυτή τη φορά δοκίμασε πέντε αυτοκίνητα. Εκτός από το Leaf λοιπόν, η δοκιμή περιέλαβε το Audi A4 Avant g-tron (φυσικό αέριο), το βενζινοκίνητο της υφιστάμενης εμπορικά γενιάς Opel Corsa και δύο ντίζελ, τη Mercedes-Benz C 220 d 4MATIC και το Renault Scénic dCi 150.

Όλα τους, με εξαίρεση το Corsa (τέσσερα αστέρια), πέτυχαν την ίδια βαθμολογία: Τρία αστέρια. Αυτό σημαίνει ότι, όπως αναφέρει ο Green NCAP, παρόλο που είναι εξοπλισμένα με τα στάνταρ συστήματα μείωσης των εκπομπών και τεχνολογία εξοικονόμησης καυσίμου, δεν ξεπερνούν τους ανταγωνιστές τους.

Η πολύ χαμηλή βαθμολογία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χαμηλή επίδοσή τους στον Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης. 

Το έργο που κάνει ο Green NCAP σήμερα οδηγεί ισχυρά προς μια κατεύθυνση που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα οχήματα. Με άλλα λόγια, σε ένα μέσο-μακρυπρόθεσμο μέλλον, η βαθμολογία κάθε μοντέλου θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά μιας βάσης δεδομένων που θα περιέχει πληροφορίες για την αποδοτικότητα οποιουδήποτε τύπο αυτοκινήτου και σε όλους τους τύπους κινητήριων συστημάτων.

 

node/39064
Tyre microplatics

Μικροπλαστικά: Tο λάστιχο, ένας αόρατος και συχνά ξεχασμένος ρυπαίνων

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Ασφάλεια των Μεταφορών, δείχνει σε μελέτη του, ότι ο ρόλος των ελαστικών στη ρύπανση με μικροσωματίδια και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις στο περιβάλλον -και όχι μόνο στην ανθρώπινη υγεία, εξακολουθεί να εξετάζεται ελάχιστα

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020 | Επικοινωνία

Μικροπλαστικά: Tο λάστιχο, ένας αόρατος και συχνά ξεχασμένος ρυπαίνων

Ακούμε συχνά για τα μικροσωματίδια, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια που εκπέμπονται από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, επιβλαβή για το αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων. Ωστόσο, έχουν πραγματοποιηθεί λίγες μελέτες σχετικά με τη φθορά των ελαστικών, η οποία έχει μεγάλη ευθύνη -μαζί με τα φρένα- γι’ αυτήν την αόρατη ρύπανση που δυνητικά είναι πολύ επικίνδυνη.

Το VTI (Σουηδικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Μεταφορών) μόλις διενήργησε μια μακρά μελέτη, μεταφρασμένη στα αγγλικά, σχετικά με τις μεθόδους μέτρησης των «μικροπλαστικών» που εκπέμπονται από τα λάστιχα των τροχοφόρων. Πρόκειται για σωματίδια μεγαλύτερα από τα διάσημα μικροσωματίδια, υποθετικά λιγότερο επικίνδυνα για την αναπνευστική οδό μας αλλά επικίνδυνα σε άλλους βαθμούς. Αυτά τα μικρά κομμάτια ελαστικού και χημικών πολυμερών στη συνέχεια περνούν στο έδαφος και στο νερό, και όλη η δυσκολία είναι η επεξεργασία του νερού ακριβώς στους ειδικούς σταθμούς για την εξάλειψή τους. Ή μήπως αυτό δεν συμβαίνει στο βαθμό που απαιτείται;

Στη συνέχεια έρχεται το πρόβλημα της δημόσιας υγείας: Το VTI αναγνωρίζει ότι προς το παρόν, κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει πραγματικά αυτά τα προβλήματα. Τα μικροπλαστικά στους ωκεανούς (λόγω των απορριμμάτων) αποτελούν πλέον αντικείμενο συζήτησης, αλλά όχι αυτά που προέρχονται από τις μεταφορές. Και όμως το επίπεδό τους θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα υψηλό:

«Με βάση τις τρέχουσες γνώσεις μας στη Σουηδία, μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον οι μισές από τις εκπομπές μικροπλαστικών της χώρας προέρχονται από τη φθορά των ελαστικών. Άλλες πηγές εκπομπών μικροπλαστικών περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη φθορά των σημάνσεων στην άσφαλτο. Ένα μεγάλο μέρος της διασποράς στο περιβάλλον αυτών των πλαστικών σωματιδίων προέρχεται από τις μετακινήσεις στους δρόμους, από τους ανέμους, από τον εκχιονισμό και τον καθαρισμό του δρόμου». Η μελέτη διευκρινίζει ότι αυτά τα μικρά κομμάτια πλαστικού στη συνέχεια τα βρίσκουμε στις αρόσιμες γαίες.

Προς το παρόν, η γνώση σχετικά με την επιδράσεις αυτών των πλαστικών σωματιδίων όταν καταναλώνονται από τον άνθρωπο (σε πόσιμο νερό ή σε τρόφιμα) είναι πενιχρή, επισημαίνει το VTI.

node/39028

Ένα πατίνι από τη Škoda για μέσα στην πόλη

Το νέο πατίνι της Škoda πιάνει ελάχιστο χώρο, ζυγίζει μόλις 5 kg και μπορεί να μεταφέρει ενήλικα βάρους μέχρι 100 kg.

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020 | Θοδωρής Τσίκας Επικοινωνία

Ένα πατίνι από τη Škoda για μέσα στην πόλη

Σκεφτείτε ότι θέλετε να πάτε κάπου στο κέντρο της πόλης, όπου το αυτοκίνητο δεν φτάνει. Δύο είναι οι λύσεις: Ή το... κόβετε με τα πόδια ή έχετε ένα μικρό πατίνι που σας πηγαίνει παντού. Αυτό το δεύτερο είναι και η λύση που προκρίνει η Škoda και για το λόγο αυτό παρουσιάζει ένα μίνι σκούτερ που ταιριάζει απόλυτα σε δύο μοντέλα της. 

Καταρχήν να πούμε ότι έχει διαστάσεις μόλις 49x42x11 cm (όταν αναδιπλωθεί), και ότι σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποθηκεύεται εύκολα στο πορτμπαγκάζ των Scala και Kamiq, στο χώρο του εφεδρικού τροχού. Όντας κατασκευασμένο από ατσάλι και αλουμίνιο αντέχει βάρος 100 kg, που σημαίνει ότι ένας ενήλικας μπορεί να μετακινηθεί άνετα. Το βάρος του φτάνει μόλις τα 5 κιλά, που σημαίνει ότι μπορεί να μεταφερθεί εύκολα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και στο γραφείο. Τέλος να πούμε πως τα χρώματά του (μαύρο και πράσινο) παραπέμπουν ευθέως στα εταιρικά χρώματα της μάρκας. 

Για όσους θα πουν ότι η Škoda τώρα ανακάλυψε την κίνηση στους δύο τροχούς θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι οι ιδρυτές της Laurin και Klement ξεκίνησαν την επιχείρηση με καινοτόμα για την εποχή τους ποδήλατα, προτού στρέψουν την προσοχή τους στα αυτοκίνητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Όλα τα μοντέλα της Škoda στο site της εταιρίας

[Πηγή: Carscoops]