Για επενδύσεις στις ΗΠΑ μίλησαν οι «τρεις» της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με τον Donald Trump

Για επενδύσεις στις ΗΠΑ μίλησαν οι «τρεις» της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με τον Donald Trump

Τι δήλωσαν μετά τη συνάντηση - Γιατί η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι δυσαρεστημένη από τη συνάντηση.

Στον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τους επικεφαλής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στο πλαίσιο της συζήτησης των επενδύσεων των εταιρειών στις ΗΠΑ, αλλά και της πιθανότητας επιβολής επιπλέον δασμών στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην ΕΕ.

Παρόντες ήταν ο CEO του VW Group, Herbert Diess, ο CEO της Daimler, Dieter Zetsche και ο επικεφαλής παραγωγής της BMW Oliver Zipse,  ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross και ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR), Robert Lighthizer.

O Πρόεδρος Trump μοιράστηκε το όραμά του για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και δημιουργούν ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, δίχως να αναφέρει αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μίλησε για αύξηση δασμών στα στελέχη της BMW, της Daimler και της Volkswagen.

Ωστόσο ο Trump αναφέρθηκε με σαφήνεια στα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ με τη Γερμανία αλλά και άλλες χώρες που εισάγουν προϊόντα στις ΗΠΑ: «Όταν έρχονται άνθρωποι ή χώρες για να επιτεθούν στον μεγάλο πλούτο του Έθνους μας, θέλω να πληρώσουν για το προνόμιο να το πράξουν. Θα είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος να μεγιστοποιήσουμε την οικονομική μας δύναμη», είχε τονίσει σε δήλωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών δήλωσαν ότι οι συνομιλίες ήταν παραγωγικές.

vw

«Από τη σκοπιά μας, η θέση των ΗΠΑ είναι κατανοητή», ανέφερε η VW. «Επιθυμούν περισσότερες επενδύσεις στις ΗΠΑ. Τώρα εναπόκειται στις κυβερνήσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βρουν μια λύση που ωφελεί όλα τα μέρη. Ως Όμιλος Volkswagen, δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε σταθερές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ».

daim

Η Daimler δήλωσε ότι οι συζητήσεις «διεξήχθησαν σε μια επιχειρηματική ατμόσφαιρα και σχετίζονται με τις αντίστοιχες εταιρείες και τη συμμετοχή τους στις ΗΠΑ. Η συνάντηση με τον πρόεδρο ήταν πολύ καλή και πολύ ανοιχτή ».

Η BMW δήλωσε ότι χρησιμοποίησε την ευκαιρία «να εξηγήσει λεπτομερώς την έκταση του αποτυπώματός της στις ΗΠΑ» και ότι «η εντολή να μιλάμε για διεθνή εμπορική πολιτική ανήκει αποκλειστικά στα αρμόδια πολιτικά όργανα. Αυτό έρχεται σαν συνέχεια του γεγονότος ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος αυτή την εβδομάδα απέρριψε προτάσεις που έλεγαν πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούσαν να διεξάγουν ανεξάρτητη εμπορική πολιτική, λέγοντας ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η BMW επίσης χαρακτηρίστηκε ως αφοσιωμένος «τοπικός παίκτης» για ένα τέταρτο αιώνα με ένα εργοστάσιο στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας, που απασχολεί περίπου 10.000 εργαζόμενους. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα επενδύσει 600 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021, δημιουργώντας επιπλέον 1.000 θέσεις εργασίας στο Spartanburg.

Στο περιθώριο της «συνάντησης κορυφής», ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Lighthizer, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος Larry Kudlow και άλλοι διοικητικοί υπάλληλοι συναντήθηκαν μεμονωμένα με στελέχη από κάθε αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι συναντήσεις ακολουθούν την ανακοίνωση της General Motors την περασμένη εβδομάδα ότι θα περικόψει 14.000 εργαζόμενους στη Βόρεια Αμερική και θα θέσει πέντε εργοστάσια εκτός λειτουργίας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας που θέλει να εστιάσει περισσότερο σε αυτόνομα και ηλεκτρικά οχήματα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube