Γερμανία: Κίνητρα ύψους € 54 δισ. για μείωση του CO2

Γερμανία: Κίνητρα ύψους € 54 δισ. για μείωση του CO2

Και υψηλότερη φορολογία στα συμβατικά καύσιμα  - Φόροι επίσης στα αεροπορικά εισιτήρια και μειώσεις σε αυτά των τραίνων.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων ύψους περίπου € 54 δισ. με σκοπό να ενισχύσει την ηλεκτροκίνηση και τις εναλλακτικές μορφές κινητικότητας, με σκοπό να πιάσει τους στόχους για μείωση εκπομπών CO2.
Ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί τη γερμανική κυβέρνηση είναι ο CEO της VW Herbert Diess, καθώς τα μέτρα φαίνεται να ευνοούν τις αντίστοιχες προσπάθειες της εταιρείας.

Το σχέδιο – που θα τεθεί σε ισχύα πό το 2023 - προβλέπει την αύξηση των κινήτρων για αγορά EV που θα κοστίζουν λιγότερο από € 40.000, ενώ τα συμβατικά αυτοκίνητα θα έχουν μια αύξηση στο κόστος χρήσης καθώς η κυβέρνηση θα αυξήσει παράλληλα τις τιμές βενζίνης και ντίζελ.

Ο Diess είπε ότι το πακέτο είναι ένα θετικό μήνυμα που επιβεβαίωσε τη στρατηγική της αυτοκινητοβιομηχανίας και υπογράμμισε πως «Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στο σύστημα ηλεκτρικής κινητικότητας. Το αυτοκίνητο θα χάσει τα αρνητικά χαρακτηριστικά του τα επόμενα χρόνια, θα είναι ήσυχο, ασφαλές και καθαρό».

Το VW Group σχεδιάζει να εισαγάγει σχεδόν 70 ηλεκτροκίνητα μοντέλα παγκοσμίως μέχρι το 2028, κατασκευάζοντας συνολικά 22 εκατομμύρια οχήματα με μπαταρίες.

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, το σχέδιο προβλέπει  μια αρχική αύξηση της τάξης του € 1 ανά γέμισμα ρεζερβουάρ (σε ένα μέσο αυτοκίνητο), με το κόστος αυτό να αυξάνεται μεταξύ 4 και 6 ευρώ από το 2026.  

Το πετρελαϊκό λόμπι MWV της Γερμανίας εξέφρασε ωστόσο την αντίδρασή του, τονίζοντας πως αντί να αυξάνουμε την τιμή των καυσίμων καλύτερο θα ήταν να τα κάνουμε πιο καθαρά.

Αυτή τη στιγμή πάντων στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 480.000 ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα,  πολύ λιγότερα από το στόχο των 6 εκατομμυρίων που έθεσε η Merkel για το 2030.

 Οι άλλες βασικές πρωτοβουλίες του πακέτου των € 54 δισ. Ευρώ περιλαμβάνουν:

-Αύξηση φόρων στα αεροπορικά εισιτήρια και μείωση αυτών στα τραίνα καθώς τα δεύτερα όντας ηλεκτροκίνητα είναι σαφώς λιγότερο ρυπογόνα από τα αεροπλάνα. Παράλληλα ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας Deutsche Bahn θα λάβει επιπλέον € 1 δισ ετησίως επιχορήγηση  για τη δημιουργία της σιδηροδρομικής υποδομής και των δημόσιων συγκοινωνιών της χώρας.

-Αναβαθμίσεις κτιρίων - Η κυβέρνηση θα προσφέρει επιχορηγήσεις και φορολογικές εκπτώσεις για την εγκατάσταση νέων καυστήρων, παραθύρων και μόνωσης και θα απαγορεύσει τη λειτουργία νέων καυστήρων θέρμανσης πετρελαίου από το 2026.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube