Ευρώπη: εισάγουμε πλέον περισσότερα αυτοκίνητα απ’ ό,τι εξάγουμε στην Κίνα

Ευρώπη: εισάγουμε πλέον περισσότερα αυτοκίνητα απ’ ό,τι εξάγουμε στην Κίνα

Για πρώτη φορά στην ιστορία, το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα σε Ευρώπη και Κίνα στον τομέα των αυτοκινήτων πέρασε σε ετήσια βάση υπέρ της δεύτερης. Με τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να επηρεάζονται σαφώς περισσότερο από αυτή τη μεταβολή.

Ευρώπη

Για δεκαετίες, η κινεζική αγορά αυτοκινήτου αποτέλεσε έναν εξαιρετικό μοχλό ανάπτυξης για την Ευρώπη και τις  μάρκες της Γηραιάς Ηπείρου. 

Καθώς η Κίνα εξελίχθηκε σταδιακά στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, επέτρεψε κυρίως στους Γερμανούς κατασκευαστές να κατακλύσουν τη χώρα με τα μοντέλα τους από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, συχνά μέσω κοινοπραξιών και τοπικής παραγωγής με τη βοήθεια εγχώριων εταίρων.

Δεδομένου ότι και η εγχώρια αγορά της Κίνας παρουσιάζει κάμψη τους τελευταίους μήνες, η Ευρώπη έχει γίνει στρατηγική προτεραιότητα για τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Άλλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι στόχευσαν επίσης την κινεζική αγορά, αλλά με μικρότερη επιτυχία, όπως η Renault ή ο Όμιλος Stellantis. Και πλέον, καθώς το μερίδιο των ξένων εταιρειών στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Κίνα μειώνεται συνεχώς-με τους καταναλωτές να προτιμούν τις εγχώριες μάρκες ακόμη και στην κατηγορία «premium»- το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Κίνας και Ευρώπης πέρασε για πρώτη φορά υπέρ της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο.

Ευρώπη

Το 2025, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών προς την Κίνα ανήλθαν σε 16 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ernst & Young, μειωμένες κατά 34% σε σχέση με το 2024. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές κινεζικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 8%, φτάνοντας τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, προκύπτει εμπορικό έλλειμμα 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2025 -ένα εντυπωσιακό νούμερο αν αναλογιστεί κάποιος ότι το 2019 η Ευρώπη είχε πλεόνασμα 23 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και το έλλειμμα αυτό αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η Ευρώπη εισάγει ολοένα και περισσότερα κινεζικά αυτοκίνητα ενώ πουλάει όλο και λιγότερα στην Κίνα.

Ευρώπη

Στο σημερινό περιβάλλον, οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι αυτές που μπορούν σχεδόν να θεωρούν εαυτόν τυχερές που δεν εξαρτώνται ιδιαίτερα από την κινεζική αγορά, στην οποία ποτέ δεν κατάφεραν να διεισδύσουν ουσιαστικά. Για τους Γερμανούς όμως, η κατάσταση είναι δραματική: το 2024 η Κίνα ήταν ακόμη η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τους παγκοσμίως, ενώ το 2025 έπεσε στην έκτη θέση, με όγκους πωλήσεων μειωμένους στο μισό σε σχέση με το 2022 (13,6 δισ. ευρώ πέρυσι έναντι 30 δισ. πριν από τρία χρόνια).

Τα στοιχεία αυτά εξηγούν εν μέρει τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν πρόσφατα μεγάλοι όμιλοι όπως η Volkswagen (περιλαμβανομένης της Porsche), η Mercedes-Benz και η BMW -αν και η τελευταία καταφέρνει να περιορίσει τις απώλειες χάρη σε καλές επιδόσεις σε άλλες αγορές.

Ευρώπη

Πέρα από τη μείωση των πωλήσεων ξένων αυτοκινήτων στην Κίνα, η άνοδος των κινεζικών πωλήσεων στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Μάρκες όπως η MG Motor και η BYD έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδo μεγάλων παραδοσιακών κατασκευαστών όπως η Nissan ή η FIAT, κυρίως χάρη στην επιτυχία των οικονομικών υβριδικών μοντέλων τους, τα οποία πλέον αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από νέους παίκτες όπως η Jaecoo.

Οι κινεζικές μάρκες κατέλαβαν το 6% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη το 2025, όμως το μερίδιό τους αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες (9,5% τον Δεκέμβριο του 2025 και περαιτέρω άνοδος κατά 8% τον Φεβρουάριο του 2026 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2025).

Δεδομένου ότι και η εγχώρια αγορά της Κίνας παρουσιάζει κάμψη τους τελευταίους μήνες, η Ευρώπη έχει γίνει στρατηγική προτεραιότητα για τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Μεταξύ των BYD, SAIC, GAC, Chery και Geely, ποια θα καταφέρει να επικρατήσει στην ευρωπαϊκή αγορά μεσοπρόθεσμα;

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google News Facebook Twitter Instagram YouTube