Έρχεται καινούργια Συμμαχία μεταξύ Renault και Nissan

Έρχεται καινούργια Συμμαχία μεταξύ Renault και Nissan

Η Renault και η Nissan εξακολουθούν να διαφωνούν για τους όρους της νέας τους Συμμαχίας, αλλά η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει εντός ημερών.

Έρχεται καινούργια Συμμαχία μεταξύ Renault και Nissan

Πριν από λίγες μέρες έγινε πραγματικότητα η σύσταση του νέου τμήματος Horse της Renault. Μέσω αυτής της άνευ προηγουμένου δομής, η Billancourt συμμετέχει στη νέα κοινοπραξία που δημιουργήθηκε σε ίσα μερίδια με τον κινεζικό όμιλο Geely.

Μια συνεργασία που θα διασφαλίσει όλη την παγκόσμια δραστηριότητα εξέλιξης, παραγωγής και πώλησης θερμικών και υβριδικών κινητήρων των δύο εταιρικών οντοτήτων σε όλον κόσμο.

Ωστόσο, η Renault πρέπει ακόμη να ολοκληρώσει άλλα θέματα που είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικά. Με κυριότερο αυτό του τμήματος Ampère, συγκεντρώνοντας όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας που σχετίζονται με την εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και κατ’ επέκταση, για να καθορίσει τους νέους όρους της Συμμαχίας με τον ιστορικό εταίρο της, τη Nissan, ύστερα από πολλά χρόνια σύγκρουσης.

Άραγε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να βρεθεί μια συμφωνία αντάξια των μεγάλων στιγμών της Συμμαχίας Renault και Nissan;

Να θυμίσουμε ότι τίποτα δεν πήγαινε καλά μεταξύ των δύο μελών της Συμμαχίας από τη σύλληψη του Carlos Ghosn και την απίστευτη απόδρασή του στα τέλη της περασμένης δεκαετίας. Η Nissan δεν ήθελε πλέον την εποπτεία της Renault, που μιλούσε από θέση ισχύος αφού ο Γάλλος κατασκευαστής κατέχει περισσότερο από το 43% των μετοχών της ιαπωνικής φίρμας.

Έρχεται καινούργια Συμμαχία μεταξύ Renault και Nissan

Για μήνες, τα δύο μεγάλα ονόματα του αυτοκινήτου διαπραγματεύονταν για να θέσουν νέους κανόνες στη στρατηγική τους συμμαχία. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, η Renault σχεδιάζει να μειώσει το μερίδιό της στη Nissan στο 15%. Από την πλευρά της, η Nissan θα έπαιρνε επίσης μερίδιο 15% στη Renault για να εξισορροπήσει τη σχέση τους.

Ανυπομονώντας να προστατεύσει την πνευματική της ιδιοκτησία σε ένα πλαίσιο όπου η Renault συνεργάζεται τώρα με την Geely για τις θερμικές δραστηριότητες του ομίλου, η Nissan θα εξακολουθούσε να είναι απρόθυμη να συνεργαστεί με τη Renault στις αναλογίες που επιθυμούν οι Γάλλοι.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ανακοινώθηκε ότι η Nissan θα μπορούσε να αποκτήσει έως και το 15% των μετοχών της Ampère, της νέας δομής που είναι αφιερωμένη στα οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters, οι Ιάπωνες θα ήθελαν τελικά να πάρουν λιγότερο από το 10% του κεφαλαίου της νέας εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Renault.

Έρχεται καινούργια Συμμαχία μεταξύ Renault και Nissan

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters, οι δύο όμιλοι της αυτοκινητοβιομηχανίας ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τους όρους της νέας τους Συμμαχίας, «τις επόμενες ημέρες». Μόλις επιτευχθεί η συμφωνία, η Renault θα μπορέσει επιτέλους να προχωρήσει στο τμήμα Ampère και να οργανώσει την είσοδό του στο χρηματιστήριο, όπως είχε προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2023.

Η νέα συμφωνία μεταξύ της Renault και της Nissan θα προβλέπει επίσης τη συμμετοχή της Mitsubishi σε αυτή τη δομή. Συμπερίληψη ειδικά μέσω μιας επένδυσης στην Qualcomm, η οποία θα προμηθεύει τα ηλεκτρονικά τσιπ για τα μελλοντικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα αναπτύξει η Ampère.

Θα ξανά(έλθουν) παντρευτούν τελικά η Renault και η Nissan ύστερα από μια δεκαετία αδιάκοπων καβγάδων; Πριν από λίγες ημέρες, ο Ιάπωνας κατασκευαστής απέλυσε τον επικεφαλής λειτουργιών της εταιρείας, τον Ashwani Gupta, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ των δύο εταιρειών και στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, ίσως χρειαστεί κάμποσος χρόνος για να βρεθεί μια συμφωνία αντάξια των μεγάλων στιγμών της Συμμαχίας στις αρχές του αιώνα…
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube