EΕ: Θα απαντήσουμε σε κάθε αμερικανικό δασμό στα αυτοκίνητα

EΕ: Θα απαντήσουμε σε κάθε αμερικανικό δασμό στα αυτοκίνητα

Η ΕΕ θα απαντήσει ανάλογα σε οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ για αύξηση των δασμών στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο Ευρώπη, ανέφερε ανώτερος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό είναι τα πιο πρόσφατο σχόλιο σε ένα κλιμακούμενο πόλεμο στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump απείλησε την περασμένη Παρασκευή να επιβάλλει δασμολόγιο 20% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απειλή που έρχεται ένα μήνα ύστερα από τη έναρξη διενέργειας έρευνας από την αμερικανική κυβέρνηση για το αν οι εισαγωγές αυτοκινήτου θέτουν θέμα απειλής της εθνικής ασφάλειας.

«Αν αποφασίσουν να αυξήσουν τους δασμούς εισαγωγής, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιδράσουμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jyrki Katainen, στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Δεν θέλουμε να δίνουμε μάχες [επί του εμπορίου] δημοσίως μέσω του Twitter. Θα πρέπει να τερματίσουμε την κλιμάκωση», ανέφερε σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο.

Ο δείκτης Ευρωπαϊκών Αυτοκινητικών Μετοχών υποχώρησε αισθητά ύστερα από την απειλή Trump για δασμούς 20%, αποκλίνοντας προς τα κάτω κατά 1,25%. Αλλά και οι μετοχές των Αμερικανών κατασκευαστών Ford Motor και General Motors είχαν επίσης πτωτική πορεία.

«Εάν αυτοί οι δασμοί και τα εμπόδια δεν καταργηθούν σύντομα και αφαιρεθούν, θα επιβάλλουμε δασμολόγιο 20% σε όλα τα αυτοκίνητά τους που έρχονται στις ΗΠΑ Κατασκευάστε τα εδώ!», έγραψε ο Trump στο Twitter, προχθές Παρασκευή.

ΔΕIΤΕ ΑΚΟΜΗ O Trump απειλεί με δασμούς 20% τα αυτοκίνητα της ΕΕ

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει προθεσμία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 για να διερευνήσει εάν οι εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, δήλωσε την Πέμπτη ότι το υπουργείο είχε ως στόχο να ολοκληρώσει την έρευνα μέχρι το τέλος Ιουλίου ή Αυγούστου. Το υπουργείο σκοπεύει να θέσει το θέμα σε διήμερη δημόσια διαβούλευση τον Ιούλιο σχετικά με τους ελέγχους που θα πραγματοποιήσει στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Ο Trump έχει επανειλημμένα επισημάνει κριτικά τις γερμανικές εισαγωγές αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει στους εκπροσώπους των κατασκευαστών σε συνάντηση στο Λευκό Οίκο στις 11 Μαΐου ότι σκοπεύει να επιβάλει δασμούς ύψους 20% ή 25% σε ορισμένα εισαγόμενα αυτοκίνητα και επέκρινε έντονα το πλεονασματικό ισοζύγιο στα εισαγόμενα αυτοκίνητα μεταξύ της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εδώ να σημειώσουμε ότι στο σημερινό, ισχύον καθεστώς, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 2,5% στα εισαγόμενα επιβατικά αυτοκίνητα από την ΕΕ και 25% στα εισαγόμενα pick-up. Αντίστοιχα, η ΕΕ επιβάλλει δασμό 10% στα εισαγόμενα αμερικανικά αυτοκίνητα.

Η πρόταση για επιπλέον δασμούς προκάλεσε την έντονη καταδίκη από, συμπολιτευόμενους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες και επιχειρηματικά γκρουπ. Ένα γκρουπ δε, που εκπροσωπεί μεγάλες αμερικανικές και ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένο ότι οι εισαγωγές αυτοκινήτων δεν δημιουργούν κίνδυνο εθνικής ασφαλείας».

Το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο σημείωσε ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία και δήλωσε ότι οι δασμοί «θα πλήξουν το ίδιο τον κλάδο που σκοπεύει να προστατεύσουν και θα απειλούσαν να προκαλέσουν έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο».

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen Group, Daimler και BMW κατασκευάζουν διάφορα μοντέλα σε εργοστάσια επί αμερικανικού εδάφους. Η BMW, για παράδειγμα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Πολιτείας της South Carolina, με περισσότερους από 9.000 εργαζόμενους.

Οι προσεχείς κινήσεις και αποφάσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 αντιπροσώπευαν περίπου το 15% των παγκόσμιων πωλήσεων των Mercedes-Benz και BMW. Αποτελούν επίσης το 5% των πωλήσεων της VW και το 12% των πωλήσεων της Audi.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Γερμανοί κατασκευαστές θα υποστούν οικονομικό χτύπημα ύψους περίπου 4,5 δισ., ευρώ αν ο Trump πραγματοποιήσει την απειλή του. Ένα δασμολόγιο 20% «θα ήταν ένα τρομακτικό σενάριο για τη Γερμανία! Δεν θα μπορούσε να φορτωθεί προς τις ΗΠΑ ούτε ένα αυτοκίνητο που να αποφέρει κέρδος», είπε ο Arndt Ellinghorst, αναλυτής της λονδρέζικης Evercore ISI.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube