O Trump απειλεί με δασμούς 20% τα αυτοκίνητα της ΕΕ

O Trump απειλεί με δασμούς 20% τα αυτοκίνητα της ΕΕ

Τα αυτοκίνητα που πωλούνται στις ΗΠΑ και συναρμολογούνται στην Ευρώπη αποτελούν το 7,2% του συνόλου των αμερικανικών πωλήσεων, βάσει των στοιχείων Ιανουαρίου-Μαΐου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump απείλησε να επιβάλει χρέωση 20% σε όλα τα ελαφρά αυτοκίνητα που συναρμολογούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα μήνα ύστερα από τη διεξαγωγή έρευνας από την κυβέρνηση για το αν οι εισαγωγές αυτοκινήτων αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

«Εάν αυτοί οι δασμοί και τα εμπόδια δεν καταργηθούν σύντομα και αφαιρεθούν, θα επιβάλλουμε δασμολόγιο 20% σε όλα τα αυτοκίνητά τους που έρχονται στις ΗΠΑ Κατασκευάστε τα εδώ!», έγραψε ο Trump στο Twitter, χθες Παρασκευή.

Ο τρόπος με τον οποίο μια τέτοια απειλή θα εκτελεστεί χωρίς να παραβιαστούν οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι ασαφής. Και έρχεται αφού η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το εάν θα επιβάλει δασμό 25% σε όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών με την προϋπόθεση ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια.

«Ενώ κατανοούμε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την επίτευξη ίσων όρων ανταγωνισμού, οι δασμοί δεν είναι η σωστή προσέγγιση», σημείωσε η αμερικανική Συμμαχία Κατασκευαστών Αυτοκινήτων σε δήλωσή της. «Οι δασμοί αυξάνουν την τιμή των αυτοκινήτων για τους πελάτες μας, περιορίζουν την επιλογή των καταναλωτών και προκαλούν την ανάληψη αντιποίνων από τους εμπορικούς εταίρους μας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποστηρίζουν τη μείωση των εμπορικών εμποδίων σε όλους τους τομείς και την επίτευξη της δικαιοσύνης, διευκολύνοντας παρά εμποδίζοντας το εμπόριο».

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ σκοπεύει να ολοκληρώσει την έρευνά του σχετικά με το αν οι εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή Αυγούστου, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, την περασμένη Πέμπτη. Το υπουργείο σκοπεύει να θέσει το θέμα σε διήμερη δημόσια διαβούλευση τον Ιούλιο σχετικά με τους ελέγχους που θα πραγματοποιήσει στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Donald Trump

Ο δείκτης Ευρωπαϊκών Αυτοκινητικών Μετοχών υποχώρησε αισθητά ύστερα από την απειλή Trump για δασμούς 20%, αποκλίνοντας προς τα κάτω κατά 1,25%. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το δασμολόγιο στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα προστεθεί σε μια σειρά επιβαρύνσεων στα εισαγόμενα προϊόντα, σε ένα πλαίσιο εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε το Trump, λέγοντας ότι έχει ως στόχο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και να προστατεύσει τις εγχώριες βιομηχανίες.

Να σημειώσουμε ότι στο σημερινό ισχύον καθεστώς, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 2,5% στα εισαγόμενα επιβατικά αυτοκίνητα από την ΕΕ και 25% στα εισαγόμενα pick-up. Αντίστοιχα, η ΕΕ επιβάλλει δασμό 10% στα εισαγόμενα αμερικανικά αυτοκίνητα.

Κόκκινο πανί οι Γερμανοί
Ο Trump έχει επανειλημμένα επισημάνει κριτικά τις γερμανικές εισαγωγές αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναφέρεται ότι δήλωσε στο Γάλλο προέδρο Emmanuel Macron ότι ήθελε να σταματήσει τα μοντέλα της Mercedes-Benz να υφίστανται κάτω από την Fifth Avenue στη Νέα Υόρκη. Είχε πει δε στους κατασκευαστές αυτοκινήτων, σε συνάντηση στο Λευκό Οίκο τον Μάιο, ότι σχεδίαζε να επιβάλει δασμούς σε ορισμένα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Ο Trump απείλησε επίσης με δασμούς μέχρι και $450 δισ. τις εισαγωγές από την Κίνα. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι η Κίνα θα πρέπει να ενισχύσει την προστασία για την πνευματική ιδιοκτησία των αμερικανικών εταιρειών και να μειώσει τους δασμούς στα προϊόντα που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Η κίνηση εναντίον της Κίνας θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές για Αμερικανούς καταναλωτές και επιχειρήσεις και να χτυπήσει παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού για βιομηχανίες, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες και ηλεκτρονικά. Τα κινεζικά αντίποινα έχουν ήδη βλάψει τους Αμερικανούς αγρότες.

Οι εμπορικές πολιτικές του Trump έχουν επίσης κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επαναδιαπραγματευτούν το Βορειομερικανικό Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου, ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με όρους ευνοϊκότερους για την Washington.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν σχολίασαν το τιτίβισμα του Trump. Η γερμανική ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών VDA ανέφερε ότι η Γερμανία εξήγαγε 657.000 αυτοκίνητα στη Βόρειο Αμερική, 7% λιγότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα και 200.000 λιγότερα αυτοκίνητα από ό,τι το 2013.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκεύασαν 804.000 αυτοκίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 7,2% των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τον Μάιο συναρμολογήθηκαν στην Ευρώπη.

Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση
Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες και επιχειρηματικές ομάδες αντιτίθενται σε υψηλότερους δασμούς στα αυτοκίνητα. Το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο σημείωσε ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία και δήλωσε ότι οι δασμοί «θα πλήξουν το ίδιο τον κλάδο που σκοπεύει να προστατεύσουν και θα απειλούσαν να προκαλέσουν έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 αντιπροσώπευαν περίπου το 15% των παγκόσμιων πωλήσεων των Mercedes-Benz και BMW. Αποτελούν επίσης το 5% των πωλήσεων της VW και το 12% των πωλήσεων της Audi.

Κλιμάκωση 
Ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου γίνεται όλο και πιο πραγματικός, δήλωσε ο Jeff Schuster, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής προβλέψεων στην LMC Automotive, πριν από την τελευταία ομοβροντία Trump.

«Πριν από λίγες εβδομάδες, θεωρήσαμε ότι αυτά τα εμπορικά θέματα θα εξασθενίσουν», δήλωσε ο Schuster. «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι εξαιρετικά ενοχλητικό για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, τόσο για τη ρύθμιση της παραγωγής όσο και για το περιθώριο του κέρδους τους».

BMW, Sparttanburg factory, South Carolina

Η BMW και η Daimler έχουν παρουσία ενός τέταρτου του αιώνα στην Αμερική. Η BMW ξεκίνησε να κατασκευάζει αυτοκίνητα στο Spartanburg, στη South Carolina, το 1994. Το μεγαλύτερο εργοστάσιό της παγκοσμίως, όπου κατασκευάζει μόνο crossover, την κατέστησε το μεγαλύτερο εξαγωγέα αυτοκινήτων των ΗΠΑ βάσει αξίας, παραδίδοντας πέρυσι αυτοκίνητα αξίας περίπου δέκα δισ. δολαρίων.

Η Daimler κατασκευάζει αυτοκίνητα όπως την GLE και τη C-Class στο εργοστάσιό της στην Tuscaloosa της Alabama. Η εταιρεία πέρυσι δήλωσε ότι θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να αρχίσει να κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα. Το εργοστάσιο στέλνει αρκετά αυτοκίνητα στην Κίνα, με την Daimler να επισημαίνει πιθανή απώλεια κερδών, σχετικά με το σχέδιο της Κίνας για δασμούς ως αντίποινα έναντι των ΗΠΑ

Η Volkswagen κατασκευάζει στις ΗΠΑ μοντέλα όπως το Passat και το Atlas στην Chattanooga του Tennessee, για την αμερικανική αγορά, ενώ η Volvo Cars θα μπορούσε να εξάγει αυτοκίνητα στην Κίνα από το νέο εργοστάσιο που άνοιξε αυτή την εβδομάδα κοντά στο Charleston, στη South Carolina.

Mercedes-Benz, Tuscaloosa factory, Alabama

Χωρίς κέρδος
Ο Arndt Ellinghorst, αναλυτής της Evercore ISI, με έδρα το Λονδίνο, εκτιμά ότι οι Γερμανοί κατασκευαστές θα υποστούν οικονομικό χτύπημα ύψους περίπου 4,5 δισ., ευρώ αν ο Trump πραγματοποιήσει την απειλή του.
Ένα δασμολόγιο 20% «θα ήταν ένα ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ σενάριο (για να χρησιμοποιηθεί τη λαϊκή γλώσσα) για τη Γερμανία», ανέφερε ο Ellinghorst σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Δεν θα μπορούσε να φορτωθεί προς τις ΗΠΑ ούτε ένα αυτοκίνητο που να δίνει κέρδος», είπε.

Ενώ η ζημιά θα μπορούσε να ήταν σοβαρότατη, η χτεσινή πρόταση, της Παρασκευής, είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερη από το 25% που είχε προηγουμένως απειλήσει ο Trump. Μια πρόσθετη επιβάρυνση με το υψηλότερο ποσοστό θα προσέθετε περίπου 10.000 ευρώ στην τιμή αγοράς ενός ευρωπαϊκού αυτοκινήτου, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια έκθεση που περιήλθε σε γνώση των Bloomberg News, και προετοιμάστηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας για την εκτίμηση των απειλών δασμολογίου στις τιμές. Οι δασμοί σε αυτό το επίπεδο θα μπορούσαν να μειώσουν περίπου κατά το ήμισυ τις αμερικανικές εισαγωγές σε ανταλλακτικά και αυτοκίνητα.

Υπάρχουν νηφάλιοι; 
Η γερμανική ένωση κατασκευαστών αυτοκινήτων VDA κάλεσε για συνεχιζόμενες συνομιλίες με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης «δεν έχει καμιά χρησιμότητα για κανέναν». Η ΕΕ ανησυχεί για το γεγονός ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα προκαλέσουν «σοβαρή αναστάτωση» στην αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ένας αμερικανικός δασμός στις εισαγωγές αυτοκινήτων «θα έθετε υπό αμφισβήτηση το παγκόσμιο μοντέλο παραγωγής, σε μια εποχή που θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες» για την εξέλιξη αυτόνομων συσκευών για αυτοκίνηση και ηλεκτρικών οχημάτων, ανέφερε η επιτροπή. «Είναι αυτονόητο ότι προστατευτικά μέτρα αυτού του είδους δεν θα βοηθήσουν ούτε τους κατασκευαστές αυτοκινήτων των ΗΠΑ».
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube