Η Geely, ιδιοκτήτρια της Volvo, αγοράζει μερίδιο στην Daimler

Ο κινεζικός κολοσσός που ελέγχει την Volvo επιδιώκει για δεύτερη φορά να αποκτήσει μετοχές της Daimler.

Η εταιρεία κινεζικών συμφερόντων Geely που κατέχει την Volvo θα αγοράσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ κινεζικών Μέσων, μερίδιο 3-5% της Daimler, μητρικής της Mercedes-Benz.

Μια τέτοια συμφωνία θα έκανε την Geely τον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο της Daimler, προσπερνώντας τη συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi στην οποία ανήκει το 3,1%. Προς το παρόν το 70,7% της Daimler ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές, ενώ το 19,4% σε ιδιώτες. Το Kuweit κατέχει επίσης ποσοστό 6,8%. Η Daimler έχει στο πρόσφατο παρελθόν απορρίψει απευθείας πρόταση εξαγοράς μεριδίου από την Geely λόγω της χαμηλής τιμής που πρότεινε η κινεζική πλευρά. Αλλά άφησε την ευκαιρία στους επενδυτές από την Άπω Ανατολή να αγοράσουν μετοχές από την ελεύθερη χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Volvo XC60 D5 AWD

Η κίνηση αυτή είναι μέρος μιας επιθετικής στρατηγικής ανάπτυξης της Geely, η οποία είναι σε εξέλιξη, στην Ευρώπη και όχι μόνο. Εξαγόρασε την Volvo από την Ford το 2010 και την Εταιρεία Ταξί του Λονδίνου το 2012. Δημιούργησε τη μάρκα Lynk&Co το 2016 και αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Lotus και της DRB-Hicom, μητρικής εταιρείας της Proton. Πρόσφατα αγόρασε  και την αμερικάνικη εταιρεία κατασκευής του ιπτάμενου αυτοκινήτου Terrafugia, με στόχο να λανσάρει το πρώτο μοντέλο το 2019. 

Πηγή Autocar

TAGS