Dieselgate, η Volkswagen καταδικάστηκε σε αποζημιώσεις στο Βέλγιο

Dieselgate, η Volkswagen καταδικάστηκε σε αποζημιώσεις στο Βέλγιο

Πρωτοδικείο των Βρυξελλών διέταξε την κατασκευάστρια εταιρεία Volkswagen να αποζημιώσει τους Βέλγους πελάτες της έως και 5% ως μέρος της συλλογικής αγωγής τους.

Volkswagen Dieselgate

Το dieselgate καταδιώκει ακόμη τη Volkswagen, κρίνοντας από την ένδικη εξέλιξή του στο Βέλγιο.

Η βελγική δικαιοσύνη λοιπόν, καταδίκασε τη Volkswagen να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρες ντίζελ, στο τέλος μιας ένδικης διαδικασίας που διήρκεσε επτά χρόνια. 

Το δικαστήριο των Βρυξελλών διαπίστωσε ότι μόνο η κατασκευάστρια Volkswagen ήταν υπεύθυνη για τις «ανέντιμες» πρακτικές της αγοράς με τη χειραγώγηση του λογισμικού της

Volkswagen Dieselgate

Το σκάνδαλο dieselgate ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Όμιλος Volkswagen είχε εξοπλίσει τον πετρελαιοκινητήρα EA189 που ήταν εγκατεστημένος σε πολλά μοντέλα του ομίλου με παράνομο λογισμικό. Software που του επέτρεπε να συμμορφώνεται με τα πρότυπα εκπομπών κατά τις διαδικασίες έγκρισης τύπου, ενώ οι επιβλαβείς εκπομπές του υπερέβαιναν τα ρυθμιστικά ανώτατα όρια σε πραγματικές συνθήκες χρήσης. 

Πολλές νομικές διαδικασίες ακολούθησαν σε όλον τον κόσμο, αναγκάζοντας τον γερμανικό κολοσσό να πληρώσει βαριά πρόστιμα. Κάποιες είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ήδη από τον Ιούνιο του 2016, η βελγική ένωση καταναλωτών Testachats ξεκίνησε συλλογική δράση συγκεντρώνοντας περίπου 5.000 ενάγοντες. Και μόλις έλαβε την ετυμηγορία από το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών ότι η Volkswagen διατάσσεται να αποζημιώσει αυτούς τους ενάγοντες.

Τα ποσά που μπορούν να διεκδικηθούν είναι 5% της τιμής αγοράς του αυτοκινήτου ή 5% της διαφοράς μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής μεταπώλησης για οποιοδήποτε μεταπωλούμενο όχημα.

«Η απόφαση είναι ιστορική για την προστασία των καταναλωτών, στο Βέλγιο και στην Ευρώπη», σχολίασε ο Jean-Philippe Ducart, εκπρόσωπος της Testachats.

Volkswagen Dieselgate

Η απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης μας υπενθυμίζει ότι το σκάνδαλο των κινητήρων ντίζελ δεν αποτελεί ακόμα παρελθόν για τον Όμιλο Volkswagen που πληρώνει ακριβά τη μεγάλη απάτη του. Τόσο σε χρήμα, καθώς αφορά εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο, ως εκ τούτου και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα, ζημιές και άλλες αποζημιώσεις.

Αλλά τελικά και σε ένα στίγμα που δεν φαίνεται να έχει απαλειφθεί από τη συνείδηση των καταναλωτών. Με ό,τι μικρό ή μεγάλο αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στην καταναλωτική πίστη και τελικά στα νούμερα των πωλήσεων. 
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube