Alcohol interlock: Το αυτοκίνητο δε θα εκκινεί εάν τα «τσούξατε» πάνω από το όριο!

Alcohol interlock: Το αυτοκίνητο δε θα εκκινεί εάν τα «τσούξατε» πάνω από το όριο!

Από το 2022 τα αυτοκίνητα θα φέρουν ενσωματωμένο σύστημα αλκοτέστ, που δε θα επιτρέπει στον οδηγό να εκκινήσει τον κινητήρα, σε περίπτωση... που τα χει «τσούξει» πάνω από το όριο.

Τα τελευταία χρόνια, σε όλη την Ευρώπη, καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Ένα από τα μεγαλύτερα, εάν όχι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη μέλη δεν είναι άλλο από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που οδηγεί σε χιλιάδες θανάτους ετησίως. Πλέον όμως, βρισκόμαστε κοντά στη λύση του προβλήματος. Ή έστω στον περιορισμό του. 

Από το 2022 λοιπόν, τα αυτοκίνητα θα πρέπει να φέρουν ενσωματωμένο σύστημα αλκοτέστ που θα απαιτεί από τον οδηγό να φυσήξει στο ειδικό στόμιο ενός αναπνευστήρα ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον έχει κάνει χρήση αλκοόλ και αν είναι σε θέση να οδηγήσει (σύμφωνα με τα όρια που ισχύουν σε κάθε χώρα). Σε περίπτωση κατά την οποία ο οδηγός βρεθεί να έχει καταναλώσει αλκοόλ περισσότερο από τα επιτρεπτά όρια, ο κινητήρας του αυτοκινήτου δε θα εκκινεί!

alc

Ένας μεθυσμένος οδηγός είναι σαν μία ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή! Το τεχνολογικό αυτό «gadget» αναμένεται να σώσει χιλιάδες ζωές ετησίως αλλά και να αποτρέψει εξίσου χιλιάδες τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά μερικά παραδείγματα για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος: Στην Αγγλία, χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι από 240 άνθρωποι ετησίως λόγω της οδήγησης υπό την επήρεια μέθης! Στη Σουηδία, το 1/4 των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, οφείλεται σε κατανάλωση αλκοόλ, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 30%!

Σύμφωνα με τις στατιστικές, περισσότεροι από 30.000 οδηγοί αντιμετωπίζουν ετησίως απαγόρευση οδήγησης εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και σχεδόν 10.000 συνεχίζουν να οδηγούν, παρά το γεγονός ότι έχουν στερηθεί το δίπλωμα οδήγησης τους!

Το πόσο πολύ θα βοηθήσει στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων το «Alcohol Interlock» αποδεικνύεται στην πράξη από το παράδειγμα της Φινλανδίας. Η συγκεκριμένη χώρα διαθέτει παρόμοιο σύστημα αποτροπής οδήγησης μετά από κατανάλωση οινοπνεύματος από το 2008, με τους υπολογισμούς να δείχνουν πως απετράπησαν περισσότερες από 20.000 περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube