Τέρμα στις αλυσίδες χιονιού από τη Hyundai [video]

Τέρμα στις αλυσίδες χιονιού από τη Hyundai [video]

Να κατέβεις από το αμάξι μες στο κρύο και το χιόνι για να φορέσεις αλυσίδες; Ξεπερασμένα πράγματα, λέει η Hyundai, κι εξελίσσει αλυσίδες χιονιού που θα εκτείνονται με το πάτημα ενός κουμπιού.

αλυσίδες χιονιού

Η Hyundai έχει μια τρελή ιδέα που αν ενσωματωθεί στα μοντέλα παραγωγής, θα μας απαλλάξει μια και καλή από τον πονοκέφαλο να κουβαλάμε και να φοράμε τις κλασικές αλυσίδες χιονιού στα οχήματά μας. Μοιάζει να ανήκει στις εφευρέσεις του James Bond κι αναπαράγει τη λειτουργικότητα των αλυσίδων με το πάτημα ενός κουμπιού. Ναι, τόσο απλά!

Πώς όμως λειτουργούν οι ενσωματωμένες αλυσίδες χιονιού; Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένες ζάντες κι ελαστικά που έχουν εγκάρσιες αυλακώσεις σε τακτά διαστήματα ανά την περίμετρο του ελαστικού. 

Να κατέβεις από το αμάξι μες στο κρύο και το χιόνι για να φορέσεις αλυσίδες; Ξεπερασμένα πράγματα, λέει η Hyundai, κοίτα πώς γίνεται

Μεταλλικά ελάσματα κρύβονται μέσα στις αυλακώσεις, έτοιμα να εκταθούν όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτάσσουν κι ο οδηγός δώσει την κατάλληλη εντολή.

αλυσίδες χιονιού

Με το πάτημα του σχετικού διακόπτη αφής στην οθόνη από το πλήρωμα, στέλνεται ηλεκτρικό σήμα. Τότε, τα μεταλλικά ελάσματα εκτείνονται και προεξέχουν από τα ελαστικά, δημιουργώντας μία κάθετη ράβδωση προς την επιφάνεια του ελαστικού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τι θα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε αντιολισθητικές αλυσίδες για τα χιόνια

Βελτιώνουν έτσι την πρόσφυση σε μια ολισθηρή χιονισμένη ή παγωμένη επιφάνεια κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ενώ το υπόλοιπο διάστημα του έτους ή όταν δεν παρίσταται ανάγκη, αποθηκεύονται εντός της ζάντας και δεν εφάπτονται της επιφάνειας του οδοστρώματος.

αλυσίδες χιονιού

Η Hyundai αναφέρει ότι έχει υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση πατέντας ευρεσιτεχνίας στη Νότια Κορέα, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο, η Hyundai κι η Kia θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να βάλουν τις επαναστατικές αλυσίδες χιονιού σε μαζική παραγωγή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αυτό είναι το επαναστατικό «Uni Wheel» της Hyundai [video]

Ο κορεατικός όμιλος βρίσκεται σε έναν τεχνολογικό παροξυσμό. Πριν ούτε δύο εβδομάδες παρουσίασε το νέο σύστημα «Uni Wheel», που φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση στον σχεδιασμό των μελλοντικών αυτοκινήτων.

αλυσίδες χιονιού

Αρχικά μετακινεί τον μειωτήρα κίνησης στην πλήμνη του τροχού (βασικό μέρος του συστήματος διεύθυνσης, που έχει ως σκοπό να κρατά στερεωμένο τον τροχό στο αυτοκίνητο και να τον βοηθάει να στρίβει ελεύθερα), μειώνοντας αποτελεσματικά το μέγεθος του κινητήρα, δημιουργώντας έτσι περισσότερο χώρο για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τα Hyundai του μέλλοντος θα καλούν το 100 αν ακούσουν κραυγές

Καινοτομία που επιτρέπει στη Hyundai να χρησιμοποιεί έναν μικρό κινητήρα ανά τροχό, αντί να βασίζεται σε μια μεγάλη μονάδα κίνησης για ολόκληρο τον άξονα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube