Κι όμως, κάποτε κυκλοφορούσε μια 4πορτη Porsche 911 [video]

Κι όμως, κάποτε κυκλοφορούσε μια 4πορτη Porsche 911 [video]

Ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη του προκατόχου της Panamera. Η 4θυρη Porsche 911 κυκλοφορούσε κανονικά στις ΗΠΑ και την εμπνεύστηκε ένας πλούσιος έμπορος αυτοκινήτων.

Η Porsche 911 γιόρτασε την 60ά της γενέθλια πέρυσι και πολλές ανέκδοτες ιστορίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι το πισωμήχανο μοντέλο μεταμορφώθηκε και σε 4θυρο σεντάν.

Βρίσκεται στο Μουσείο Αυτοκινήτου Petersen, η μοναδική στο είδος της οικογενειακή Porsche 911 παραγγέλθηκε από τον William Dick, έναν έμπορο αυτοκινήτων που πουλούσε Volkswagen και Porsche στο Τέξας.

Αυτή είναι η πραγματική γιαγιά της Panamera, αν και το πρώτο οικογενειακό μοντέλο της Porsche ήταν η Cayenne

Λάτρης των εξωτικών κατασκευών όπως οι Ferrari κι οι Maserati, ο Dick ήθελε ένα πιο πρακτικό σπορ μοντέλο για οικογενειακή χρήση.

Porsche 911

Έτσι, ο ευφάνταστος Αμερικανός κατέφτασε στην Ευρώπη για να βρει έναν καροσερίστα πρόθυμο να αναλάβει την κατασκευή. Παραδόξως, η Γηραιά Ήπειρος δεν αγκάλιασε το όραμά του και κατέληξε στους Troutman & Barnes που βρίσκονται στη γενέτειρά του.

Η οροφή αφαιρέθηκε και μεγάλωσε κατά 53 cm, ενώ το μεταξόνιο επιμηκύνθηκε στα 2,74 m - 29 cm παραπάνω από τη σύγχρονη 911. Πίσω πόρτες από άλλη 911 τοποθετήθηκαν προς τα πίσω, ανοίγοντας όπως στην πολύ μεταγενέστερη BMW i3 και στο Mazda RX-8

Porsche 911

Ύστερα από οκτώ μήνες εργασιών, το αυτοκίνητο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1967. Ο Dick ζήτησε τρεις επιπλέον αλλαγές: Νέες ζάντες Fuchs, κιβώτιο ταχυτήτων Sportomatic και πράσινη εξωτερική βαφή.

Το αυτοκίνητο προσφέρθηκε στη γυναίκα του ως χριστουγεννιάτικο δώρο την ίδια χρονιά. Με εκτιμώμενο κόστος μετατροπής $20.000 (€170.000 σε σημερινά χρήματα), η μοναδική μπερλίνα Porsche 911 κόστιζε περισσότερο από μια Mercedes-benz 300 SEL 6.3 και μια BMW 2002 μαζί.

Porsche 911

Το εσωτερικό της 4θυρης 911 είναι διακοσμημένο με καφέ δέρμα, ενώ τα κομψά ένθετα καρυδιάς προσθέτουν μια επιπλέον πινελιά πολυτέλειας στην καμπίνα.

Οι πίσω επιβάτες επωφελήθηκαν από ηλεκτρικά παράθυρα, μεγάλη υπόθεση τη δεκαετία του '60. Οι Troutman & Barnes χρησιμοποίησαν ηλεκτρομοτέρ από ηλεκτρική ηλιοροφή. Λόγω της μοναδικής διαμόρφωσης, τα πίσω τζάμια και τo πλαίσιo των θυρών έπρεπε να κατασκευαστούν από την αρχή.

Porsche 911

Ο Dick ήταν αρκετά πλούσιος για να έχει όποιο 4θυρο μοντέλο της εποχής επιθυμούσε. Γιατί λοιπόν ξόδεψε τόσο κόπο και χρήμα για κάτι τόσο μοναδικό; Αφενός για να οδηγεί κάτι που δεν είχε κανείς άλλος στον πλανήτη.

Ήταν όμως και κάτι άλλο. Ήλπιζε ότι θα έπειθε την Porsche να κατασκευάσει μια 4θυρη 911 σε ευρεία κλίμακα. Ποτέ δεν τα κατάφερε, αφού το πρώτο οικογενειακό μοντέλο του Zuffenhausen κατέφτασε περισσότερο από 30 χρόνια αργότερα με τη μορφή της SUV Cayenne.

Porsche 911

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Porsche δεν είχε τις δεύτερες σκέψεις της νωρίτερα. Τα πρωτότυπα 989 και 928 H50 αποτελούν τρανή απόδειξη ότι μια 4θυρη Porsche υπέβοσκε για δεκαετίες στο πίσω μέρος του μυαλού των Γερμανών.

Ωστόσο, η Panamera θα λανσαριζόταν το 2009 και θα εισήγαγε τη μάρκα σε μια νέα κατηγορία. Τώρα στην τρίτη γενιά της, παραμένει αναπόσπαστο μέρος της γκάμας της Porsche, αν και χωρίς ανάποδα ανοιγόμενες πόρτες.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube