Jeep Grand Cherokee ZJ 1992-1998, απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια [videos]

Jeep Grand Cherokee ZJ 1992-1998, απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια [videos]

Πριν από 30 χρόνια, το πρότζεκτ που προοριζόταν για διάδοχος του Jeep Cherokee XJ, εξυπηρέτησε τη στρατηγική ανάπτυξης της φίρμας για ένα μεγαλύτερο και πολυτελέστερο αυτοκίνητο, βάζοντας ένα ακόμα μοντέλο στον κατάλογο. Το Jeep Grand Cherokee.

Τον Ιανουάριο του 1992, ένα είδος Jeep Cherokee XJ με στεροειδή και στρογγυλεμένες γωνίες διέσχιζε τους δρόμους του Detroit προς το Cobo Hall, περικυκλωμένο από αστυνομικές μοτοσικλέτες. Τον τόπο που διεξαγόταν το North America International Auto Show, το γνωστό μας NAIAS.

Η ιστορία του Jeep Grand Cherokee πηγαίνει πίσω στο 1983, όταν η AMC που ήλεγχε την Jeep έψαχνε για τον αντικαταστάτη του Cherokee XJ. 

Στο τιμόνι του αυτοκινήτου ο Robert «Bob» Lutz, αφεντικό της Chrysler, και συνοδηγός ο Coleman Young, ο δήμαρχος της πόλης. 

Ξαφνικά, το αυτοκίνητο επιβράδυνε όταν έφτασε εμπρός σε μια από τις εισόδους του Cobo Hall και… σκαρφάλωσε χωρίς να διστάσει τις σκάλες, σε μια επίδειξη των δυνατοτήτων του στο 4x4. Φτάνοντας στην κορυφή της σκάλας, το άγνωστο Jeep συνέχισε τον δρόμο του σπάζοντας μια μεγάλη τζαμαρία.

Και στη συνέχεια κατέληξε καταμεσίς των ανυπόμονων δημοσιογράφων που είχαν κληθεί για να δουν αυτό το νέο Jeep: Το Grand Cherokee ZJ!

Το νέο μοντέλο της Chrysler λανσαρίστηκε μόλις πέντε χρόνια από τότε που ο τρίτος σε μέγεθος Αμερικανός κατασκευαστής εξαγόρασε τη μυθική (και εθνική) Jeep από τη Renault. 

Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη, το 1987 η Chrysler απέκτησε το 47% της American Motors Corporation που κατείχε η Renault. Οι υπόλοιπες μετοχές της AMC αγοράστηκαν από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Γιατί την AMC; Διότι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Chrysler, Lee Iacocca, ήθελε την επικερδή φίρμα της θυγατρικής της, Jeep, στο πορτφόλιο της Chrysler. Και ειδικά το Jeep Grand Cherokee ZJ που βρισκόταν ήδη υπό εξέλιξη, μαζί και το νέο εργοστάσιο παγκόσμιας παραγωγής στη Bramalea στο Ontario.

Jeep Grand Cherokee ZJ 1992-1998
To Jeep Grand Cherokee θα ήταν το πρώτο μοντέλο της Jeep υπό τα σήματα της Chrysler. Αλλά και ένα μεγάλο 4x4 που θα χρησιμοποιούσε αυτοφερόμενο πλαίσιο σε αντίθεση με τα body-on-frame του ανταγωνισμού που ήταν κατά πλειονότητα παράγωγα pick-up.


Βλέπετε, ο χαρισματικός Iacocca ήθελε να βάλει στο χέρι όλη τη δουλειά που είχε κάνει μέχρι τότε η Renault. Τόσο η ειδική μηχανολογική αναβάθμιση της AMC (σχεδιασμός μέσω υπολογιστών και συστήματα πλατφόρμας) όσο και ο διοικητικός εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση της φίρμας θα προσέφεραν στην Chrysler ένα πρώτης τάξεως βιομηχανικό εργαλείο, κρίσιμο για τη μελλοντική επιτυχία της.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, στην πραγματικότητα το πρότζεκτ «XJC» προοριζόταν να είναι εκείνο του διαδόχου του Cherokee XJ. Και είχε ανατεθεί από την AMC στον Giorgetto Giugiaro να φτιάξει το πρόπλασμα.

 

Jeep Concept 1
Η μετάβαση από το Jeep Concept 1 στο Jeep Grand Cherokee περιορίστηκε σε αλλαγές στις λεπτομέρειες: Καθαρά κρύσταλλά στα εμπρός φανάρια, τα δύο διπλά βοηθητικά φώτα που έγιναν από ένα στην άκρη του προφυλακτήρα, άλλες χειρολαβές και τα πλαϊνά προστατευτικά στην καροσερί που δεν περιλάμβαναν τους θόλους.


Ύστερα από επαφές με εξωτερικούς σχεδιαστές όμως, το 1989 η Chrysler έδωσε το δαχτυλίδι για τον επίσημο σχεδιασμό του αυτοκινήτου στους δημιουργούς του Jeep Concept 1, ήδη πολύ κοντά σε αυτό που θα γινόταν το ’92 το Grand Cherokee ZJ. Τον Γάλλο Alain Clénet, ο οποίος είχε λανσάρει τη δική του επωνυμία στις Ηνωμένες Πολιτείες (Clénet Coachworks) και τον Larry Shinoda που θεωρούσε ότι τον έκλεψαν από την AMC.

Με την εξαγορά από την Chrysler, οι ομάδες του Γάλλου François Castaing, επικεφαλής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Προϊόντων, αναπροσανατόλισαν λοιπόν το πρότζεκτ προς ένα συμπλήρωμα του Cherokee και όχι σε διάδοχό του. Μια στρατηγική απόφαση, καθώς με το Grand Cherokee, η Jeep θα επεξέτεινε την προσφορά της προς τα πάνω, αντικαθιστώντας το παλιό Grand Wagoneer SJ που είχε 30 χρόνια στην πλάτη του, με λανσάρισμα το 1962!

To λανσάρισμα του Jeep Grand Cherokee, τον Απρίλιο του ’92, συντίθετο από μια γκάμα ενός κινητήρα και τριών επιπέδων εξοπλισμού: SE (βασική), Laredo και Limited.

Jeep Grand Cherokee ZJ 1992-1998
Το Jeep Grand Cherokee για βασικό μοτέρ φορούσε ένα εν σειρά 6κύλινδρο βενζινοκινητήρα με 193 άλογα, τον ίδιο που φορούσε και το Cherokee. Διατίθετο επίσης από το '93 με έναν ολοκαίνουργιο βενζινοκινητήρα V8 5,2 lt και 223 PS που αύξανε την ικανότητα ρυμούλκησης σε τρεις τόνους, με το Grand Cherokee να γίνεται ιδανικό για τη ρυμούλκηση ενός τροχόσπιτου Airstream.


Το μοτέρ ήταν ένας 6κύλινδρος 4λιτρος (242 ci) σε σειρά, καταγωγής AMC. Το μοτέρ που απέδιδε 193 άλογα συνδυαζόταν είτε με 4τάχυτο αυτόματο κιβώτιο είτε με 5άρι χειροκίνητο της Aisin, με κατ’ επιλογήν πισωκίνητη και τετρακίνητη μετάδοσης. 

Το χειροκίνητο σασμάν καταργήθηκε το 1994 στις ΗΠΑ, ένεκα χαμηλής ζήτησης. Στην Ευρώπη όμως συνέχισε την καριέρα του με τα 2,5λιτρα τουρμποντίζελ Grand Cherokee (’95-’98), κινητήρας με 117 PS που προερχόταν από τη VM Motori.

Συνολικά πάντως, οι διατιθέμενες μεταδόσεις ήταν τέσσερις: Η Command Trac, κατ' επιλογή μετάδοση 4x4, στάνταρ για τις εκδόσεις SE και Laredo. Η Selec Trac με μόνιμη τετρακίνηση και κατ' επιλογή λειτουργία μόνο στους πίσω τροχούς, προαιρετική στην έκδοση Laredo. Η τρίτη με το όνομα «Quadra Trac» ήταν μόνιμη τετρακίνηση, προαιρετική στην έκδοση Laredo και στάνταρ στις εκδόσεις Limited και Grand Wagoneer, που συνδυαζόταν με αυτόματο κιβώτιο τριών ταχυτήτων συν overdrive.  Αργότερα παρουσιάστηκε και μια έκδοση Laredo, αποκλειστικά πισωκίνητη.

Jeep Grand Cherokee ZJ 1992-1998
Όλες οι εκδόσεις εξοπλίζονταν στάνταρ με αερόσακο οδηγού και ABS, και η έκδοση Laredo όπως στη φωτογραφία διέθετε καλύτερες επενδύσεις στα καθίσματα, ηλεκτρικούς καθρέφτες και ρυθμιστή ταχύτητας.


Την επόμενη χρονιά, το 1993, προστέθηκε στην γκάμα και ένας κινητήρας V8 Magnum με 5,2 lt και 223 ίππους. Αλλά και μια βραχύβια έκδοση «πολυτελείας» με V8, παίρνοντας το όνομα του Grand Wagoneer. Μοντέλο που κατασκευάστηκε μόνο σε 6.378 κομμάτια, νούμερο που το έχει αναδείξει σε πραγματικά συλλεκτικό κομμάτι.

Το 1996, το Jeep Grand Cherokee υπέστη ένα ελαφρύ λίφτινγκ (Phase 2) και το 6κύλινδρο μοτέρ κατέβηκε στους 188 PS βάσει των νέων αντιρρυπαντικών διατάξεων στις ΗΠΑ. Αλλαγές έγιναν και στη μετάδοση On Demand Quadra Trac που έστελνε πλέον κατά προτεραιότητα όλη τη ροπή στους πίσω τροχούς. Η ροπή κατανεμόταν μεταξύ των δύο αξόνων χρησιμοποιώντας ένα επικυκλικό κεντρικό διαφορικό με συνεκτικό συμπλέκτη μόνο όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Σύστημα που αποσυμπλεκόταν μόλις ενεργοποιούσες το κοντό κιβώτιο ταχυτήτων για να επιτρέψει το μηχανικό κλείδωμα του διαφορικού. Τέλος του 1997, η On Demand Quadra Trac εξόπλιζε όλα τα μοντέλα. 

Και το 1998 και τελευταία χρονιά της πρώτης γενιάς του μοντέλου, η έκδοση Limited θα φορούσε στο μηχανοστάσιο τον απόλυτο V8 της γκάμας, με χωρητικότητα 5,9 lt (360 ci) και 248 PS.

Jeep Grand Cherokee ZJ 1992-1998
Το 1998, αποκαλύφθηκε η έκδοση Limited με μπλοκ V8 5,9 lt και 248 άλογα που εκτόξευε το Jeep Grand Cherokee από στάση στα 100 km/h σε μόλις 7,3", καθιστώντας το το ταχύτερο SUV της αγοράς. Ξεχώριζε από τις γρίλιες στο καπό, τη γρίλια της μάσκας, τις ζάντες, τις ειδικές δερμάτινες επενδύσεις και το ηχοσύστημα των 180 W.


Το Jeep Grand Cherokee ZJ γνώρισε γρήγορα μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων το Truck Οf Τhe Υear (περιοδικό Motor Trend) και Four Wheeler Of The Year (Περιοδικό Four Wheeler), πριν αντικατασταθεί από μια νέα, πιο σύγχρονη έκδοση, το Jeep Grand Cherokee WJ.

Μεταξύ του 1992 και του 1998, άφησαν πίσω τους τις γραμμές παραγωγής του Detroit συνολικά 1.251.473 Jeep Grand Cherokee ZJ. Νούμερο που στην παραγωγή του συνέβαλαν η μονάδα στο Graz της Αυστρίας, όπου το Grand Cherokee κατασκευαζόταν για την Ευρώπη από τη Steyr-Daimler-Puch, στην Cordoba της Αργεντινής και στη Valencia στη Βενεζουέλα. Ένας ιδιαίτερα καλός μέσος όρος για μεγάλο 4x4.

Jeep Grand Cherokee ZJ 1992-1998
Η ανάρτηση «Quadra Coil», που αποτελείτo από δύο άκαμπτους άξονες που αναρτώντo ο καθένας από τέσσερις βραχίονες και δύο σπειροειδή ελατήρια, έδινε στο Grand Cherokee τη δυανότξητα να συνδυάζει πολύ καλές ικανότητες εκτός ασφάλτου και άνεση σε μεγάλες αποστάσεις.


Για όποιον γενναίο (και έχοντα) θα ήθελε να έχει σε χρήση ένα συλλεκτικό Jeep Grand Cherokee ZJ, με μεγάλο (φυσικά) κινητήρα, πολυτέλεια και αστείρευτες δυνατότητες 4x4, η τιμή είναι χαμηλή -πολύ χαμηλή. Το ιδανικό θα ήταν να βρει ένα σπάνιο Grand Wagoneer ή μια έκδοση Limited 5.9 του ’98 ή ένα αυτοκίνητο της ειδικής έκδοσης Orvis (15.094 αυτοκίνητα - MY 95–98) ή κάποια έκδοση TSI (MY97–98) με πιο σπορ προσανατολισμό.

Σήμερα να θυμίσουμε ότι βρισκόμαστε στην πέμπτη γενιά του Jeep Grand Cherokee που είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας, και διατίθεται αποκλειστικά με το σύστημα plug-in hybrid, «4xe» και τιμή εκκίνησης τις €92.777. Μπορείτε δε να το διαμορφώσετε στον configurator της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube