Η Peugeot Sport στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής

Η Peugeot Sport στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής

Για περισσότερα από δέκα χρόνια, η Peugeot Sport εξελίσσει έτι περαιτέρω την κυριαρχία της στην τεχνολογία Hybrid-Electric στους αγώνες και στο δρόμο.

Peugeot

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA (WEC) είναι μια σειρά αγώνων που προσφέρει στους κατασκευαστές μια πραγματική συνάφεια με τις εξελίξεις στη σχεδίαση αυτοκινήτων δρόμου και την τεχνολογία, την απόδοση και την ασφάλεια. Από μία τόσο σπουδαία διοργάνωση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Peugeot.

Το φετινό πρωτάθλημα αποτελείται από οκτώ γύρους που λαμβάνουν μέρος στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, ενώ υπάρχουν αγώνες διαφορετικών αποστάσεων, από τον συντομότερο των έξι ωρών έως τον μεγαλύτερο των 24 ωρών.

Η Peugeot δίνει το παρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA

Peugeot WEC

Ο τέταρτος γύρος του WEC και ο κορυφαίος αγώνας του πρωταθλήματος, το θρυλικό 24 Hours of Le Mans, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο. Τώρα που μπαίνει στη 12η σεζόν του, το WEC του 2024 δίνει στους κατασκευαστές, τις ομάδες και τους συνεργάτες του θεσμού διηπειρωτική προβολή σε όλο τον κόσμο.

Με πολλά αυτοκίνητα να αγωνίζονται ταυτόχρονα σε τρεις κατηγορίες (Hypercar, LMP2 και LMGT3) σε συνδυασμό με τους καλύτερους οδηγούς αγώνων στον κόσμο, το WEC υπόσχεται δράση και ψυχαγωγία για τους θαυμαστές του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε όλο τον κόσμο.

Η νέα κατηγορία GT για το 2024 θα βασίζεται στην υπάρχουσα τεχνική πλατφόρμα GT3 της FIA και θα επικεντρώνεται σε οδηγούς και ιδιωτικές ομάδες. Το LMGT3 θα αντικαταστήσει τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται σύμφωνα με τους τεχνικούς κανονισμούς LMGTE που βρίσκονται στο δίκτυο WEC από την εναρκτήρια σεζόν της σειράς το 2012.

Η κατηγορία Hypercar, ένα κοινό project της FIA και της ACO (Automobile Club de l’Ouest), που το 2018 αναπτύχθηκε ως η νέα κορυφαία κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αντοχής της FIA και έκανε το ντεμπούτο της το 2021, αλλά αυτό που είναι σήμερα, το οφείλει στην αρτιότητα των κανονισμών και ήταν αυτοί οι κανόνες που αποτέλεσαν το εφαλτήριο της εξέλιξης  προσελκύοντας μια σειρά από κατασκευαστές.

Peugeot WEC

Το 2024, το FIA WEC θα περιλαμβάνει 19 εντυπωσιακές συμμετοχές Hypercars από 9 διαφορετικούς κατασκευαστές (Peugeot, Alpine, BMW, Cadillac, Ferrari, Isotta Fraschini, Lamborghini, Porsche και Toyota) αναδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της κορυφαίας σειράς αγώνων αντοχής στον κόσμο.

Όμως, τι κάνει την κατηγορία των Hypercar τόσο επιτυχημένη; Το σύνολο κανόνων, που περιλαμβάνει αυτοκίνητα κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τεχνικούς κανονισμούς LMH και LMDh, αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στη φιλοσοφία σε σύγκριση με την κατηγορία LMP1 που αντικατέστησε. Επιτρέπει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία τόσο από πλευράς τεχνικών προσεγγίσεων όσο και αισθητικής των αυτοκινήτων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αθλητική ισότητα και αποτρέποντας την κλιμάκωση του κόστους.

Οι τεχνικοί κανονισμοί επικεντρώνονται στον έλεγχο του αποτελέσματος της απόδοσης αντί να θέτουν σχεδιαστικούς ή γεωμετρικούς περιορισμούς, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να επιλέγουν οικονομικά αποδοτικές λύσεις καθώς τυχόν  σημαντικές δαπάνες δεν μεταφράζονται σε κέρδη απόδοσης.

Αυτή η αυτονομία επιτρέπει στις αυτοκινητοβιομηχανίες όχι μόνο να αναπαράγουν την ταυτότητα της μάρκας, διατηρώντας το πνεύμα της και παραμένοντας σχετικές με τη φιλοσοφία τους για τα αυτοκίνητα δρόμου, αλλά και να εκφράσουν τις πραγματικές δυνατότητες όσον αφορά τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Ευέλικτοι αεροδυναμικοί περιορισμοί που έχουν δημιουργηθεί για τα αυτοκίνητα, τους δίνουν τη δυνατότητα να ενσωματώνουν στιλιστικά στοιχεία στη σχεδίαση.

Το 2022, το WEC υιοθέτησε ένα νέο καύσιμο (Excellium Racing 100) το οποίο διανύει τώρα το δεύτερο έτος χρησιμοποίησής του. Αυτό το 100% ανανεώσιμο καύσιμο που παράγεται από την TotalEnergies παράγεται με βάση βιοαιθανόλης από υπολείμματα κρασιού από τη γαλλική γεωργική βιομηχανία και από ETBE (τετραβουτυλο αιθυλεθέρας) που παράγεται στο διυλιστήριο Feyzin της TotalEnergies κοντά στη Λυών (Γαλλία) από πρώτη ύλη που προέρχεται επίσης από την κυκλική οικονομία. Αυτό επιτρέπει την εξοικονόμηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) κατά τουλάχιστον 65% σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα.

 

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube