Γιατί η Tesla παρουσιάζει Model Y με 200 ίππους για την Τουρκία;

Γιατί η Tesla παρουσιάζει Model Y με 200 ίππους για την Τουρκία;

Το Model Y αποκτά μια αδύναμη έκδοση για να ντριμπλάρει το φορολογικό σύστημα της γείτονος.

Model Y

Το Model Y είναι με κάθε επισημότητα το πιο καλοπουλημένο μοντέλο του 2023, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Tesla επαναπαύεται στις δόξες της. Άλλωστε, το αρχικό 3μηνο του 2024 ήταν το πρώτο εδώ και τέσσερα χρόνια που η αμερικανική EV εταιρεία ανέφερε πτώση στις παραδόσεις νέων οχημάτων.

Αυτό σημαίνει ότι ο Elon Musk θα κάνει τα πάντα για να αντιστρέψει την κατάσταση. Αρχικά ανακοίνωσε 10% περικοπές του εργατικού δυναμικού και τώρα προσπαθεί να βγάλει από τη μύγα ξύγκι. Κι η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη αγορά για να την αγνοήσει, οπότε ετοιμάζει ένα Model Y μόνο για χάρη της.

Μα ειδική έκδοση Model Y μόνο για την τουρκική αγορά; Η Tesla κάνει τα πάντα για να ξεκλέψει κάθε διαθέσιμη πώληση

Model Y

Ο «ειδικός φόρος κατανάλωσης» στην Τουρκία φτάνει ακόμα και το 80% για ορισμένα μοντέλα, ενώ ακόμα και τα προσιτά αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης κάτω των 1,6 lt, επιβαρύνονται με φορολογία 45%.

Για τα ηλεκτρικά μοντέλα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10%, 40%, 50% ή 60% ανάλογα με την ισχύ του κινητήρα και την τιμή του αυτοκινήτου. Αν ένα ηλεκτρικό όχημα θέλει να πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό, πρέπει να έχει ισχύ μικρότερη από 160 kw, ήτοι 217 ίππους. Και να κοστίζει κάτω από 1,45 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, δηλαδή €42.000.

Model Y

Το εισαγωγικό πισωκίνητο Model Y βρισκόταν στο φορολογικό κλιμάκιο του 50% μέχρι σήμερα στην Τουρκία. Φαίνεται ότι η Tesla έχει περιορίσει ελαφρώς την ισχύ του πίσω ηλεκτρομοτέρ, ώστε να πέσει κάτω από το όριο των 217 ίππων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το Tesla Model Y γίνεται διθέσιο επαγγελματικό στη Γαλλία

Κατά την προσφιλή της συνήθεια, δεν ανακοινώνει ακριβή ιπποδύναμη, οπότε μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες για απόδοση «πέριξ των 200 ίππων». Αυτό που μετράει είναι ότι από τα 6,9” για το 0-100, το τουρκικό Model Y χρειάζεται τώρα 7,5”. 

Model Y

Μικρή υποχώρηση για κάποιον που θέλει να γευτεί τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης με ένα εξαιρετικό μοντέλο. Με αυτή την κίνηση, το καλοπουλημένο EV εντάσσεται πλέον στο φορολογικό κλιμάκιο του 10% και κοστίζει 1.352.160 τουρκικές λίρες (€39.200).  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Νέα έκδοση για το Tesla Model Y στην Ελλάδα

Η Tesla αφουγκράζεται τις ανάγκες του αγοραστικού κοινού και το αποδεικνύει σε κάθε περίσταση. Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια πισωκίνητη έκδοση του Model Y με τη μεγάλη μπαταρία του Long Range. Φτάνει τα 600 km αυτονομίας, δηλαδή παραπάνω από την 4κίνητη έκδοση, κοστίζοντας λιγότερο.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube