Επίσημο: BMW iX3 [video]

Επίσημο: BMW iX3 [video]

Η iX3 είναι το πρώτο ηλεκτρικό SAV της BMW.

Η BMW παρουσίασε την iX3, το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό SAV μοντέλο το οποίο θα παράγεται στο εργοστάσιο Shenyang στην Κίνα. Αυτό καθιστά την BMW X3 ως το πρώτο αυτοκίνητο που διατίθεται ως βενζινοκίνητο, πετρελαιοκίνητο, plug-in hybrid και αμιγώς ηλεκτρικό, ακολουθώντας τη στρατηγική "Power of Choice" της BMW.

Ο εξωτερικός σχεδιασμός της iX3 αποτελεί φυσική εξέλιξη του αντίστοιχου πρωτοτύπου από το 2018. Σε σύγκριση με μια συμβατική X3, η ηλεκτρική έκδοση ξεχωρίζει από τους αεροδυναμικούς τροχούς 19" (προαιρετικά 20"), την καλυμμένη γρίλια, τον ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα με διαφορετικές εισαγωγές αέρα, τα πλευρικά μαρσπιέ με μπλε λεπτομέρειες και τη νέα πίσω ποδιά με μπλε διαχύτη. Χάρη σε όλα αυτά, ο συντελεστής οπισθέλκουσας διαμορφώνεται στο 0.29 cd.

BMW iX3

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης BMW eDrive πέμπτης γενιάς αποδίδει 286 PS και 400 Nm και κινεί τους πίσω τροχούς. Η επιτάχυνση 0-100 km/h απαιτεί 6,8" ενώ η τελική ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 180 km/h. 

Χάρη στη μπαταρία 80 kWh, η αυτονομία αγγίζει τα 460 km (WLTP). Ο οδηγός έχει πρόσβαση σε τρεις διαφορετικές επιλογές για το σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα. Το μοντέλο υποστηρίζει φόρτιση 150 kW, κάτι που σημαίνει πως η μπαταρία θα μπορούσε να φορτίσει στο 80% της ενέργειάς της σε 34 λεπτά - δηλαδή 10 λεπτά φόρτισης για κάθε 100 km αυτονομίας. Η ίδια μπαταρία θα χρησιμοποιηθεί και στα ηλεκτρικά μοντέλα BMW iNEXT και i4 από το 2021.

BMW iX3

Στο εσωτερικό η εικόνα είναι γνώριμη, με μικρές πινελιές που δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με ηλεκτρικό όχημα. Η καμπίνα μπροεί να φιλοξενήσει 5 ενήλικες επιβάτες ενώ ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται μεταξύ 510 lt και 1.560 lt.

Ο βασικός εξοπλισμός της iX3 είναι ιδιαίτερα πλούσιος καθώς περιλαμβάνει το ψηφιακό BMW Live Cockpit Professional, τον βοηθό BMW Intelligent Personal Assistant, LED φώτα, κλιματισμό τριών ζωνών με λειτουργία προετοιμασίας του αυτοκινήτου πριν την είσοδο των επιβατών, ambient εσωτερικό φωτισμό, ηλεκτρική πόρτα του χώρου αποσκευών, πανοραμική ηλιοροφή, και ενεργή ανάρτηση. Προαιρετικά διατίθενται σπορ καθίσματα, δερμάτινες επενδύσεις Vernasca, Head-Up Display, αυτόνομο παρκάρισμα Parking Assistant Plus και premium ηχοσύστημα Harman Kardon Surround.

Οι ήχοι BMW IconicSounds Electric που εξελίχθηκαν για τις ηλεκτρικές BMW ενισχύουν την οδιγική εμπειρία, ενώ ο ήχος εκκίνησης και απενεργοποίησης εξελίχθηκε σε συνεργασία με το συνθέτη Hans Zimmer.

BMW iX3

Σύμφωνα με την BMW, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της iX3 σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής της είναι κατά 30% μικρότερο σε σύγκριση με μια αντίστοιχη X3 xDrive20d (έως και 60% αν η φόρτιση γίνεται με ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές).

Η εμπορική διάθεση της BMW iX3 θα ξεκινήσει μέσα στο 2020 για την αγορά της Κίνας, ενώ λίγο αργότερα αναμένεται να έρθει και στην Ευρώπη.

[Πηγή: BMW]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube