Νέα, πλήρως ηλεκτρική, BMW Concept iX3 [video]

Νέα, πλήρως ηλεκτρική, BMW Concept iX3 [video]

Παρουσιάστηκε στην Έκθεση του Πεκίνου και προοιωνίζει ανταγωνιστή των Jaguar I-pace, Audi e-tron quattro και Mercedes-Benz EQ C.

Το πλήρως ηλεκτρικό πρωτότυπο SUV, που αποκαλύφθηκε στην έκθεση του Πεκίνου, πρέπει να είναι πολύ κοντά στην ηλεκτρική Χ3 παραγωγής, που θα έρθει για να αντιμετωπίσει στην αγορά αντίστοιχα μοντέλα των Jaguar, Audi και Mercedes-Benz.

H iX3 παραγωγής θα είναι το τρίτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο του BMW Group, μετά το πρόσφατα ανανεωμένο i3 και την επερχόμενη έκδοση παραγωγής του MINI E, που θα παρουσιαστεί μέσα στο 2019.

H iX3 θα βγει στην αγορά το 2020, πριν το λανσάρισμα του οικογενειακού σεντάν που θα βασίζεται στο πρωτότυπο Vision Efficient Dynamics που είδαμε στην περσινή Φρανκφούρτη, θα έχει ένα παρόμοιο κινητήριο σύστημα και ο πρόεδρος της BMW, Harald Kruger, λέει ότι θα αρχίσει να διατίθεται το 2021.

Η εξωτερική σχεδίαση του Concept iX3 είναι στενά βασισμένη σε εκείνη της Χ3. Τα στοιχεία που το διαφοροποιούν από τις υπάρχουσες εκδόσεις παραγωγής είναι βασικά η νέου τύπου μάσκα, αλλά και οι προφυλακτήρες, οι αεροδυναμικοί τροχοί με τα λάστιχα χαμηλής τριβής κύλισης, οι προσθήκες στα μαρσπιέ και ο νέος πίσω «διαχύτης». 

Η ουσιαστική διαφορά βέβαια βρίσκεται στο σύστημα ηλεκτροκίνησης, που θα είναι αυτό του μοντέλου παραγωγής. Συνδυάζει τον ηλεκτροκινητήρα πέμπτης γενιάς της BMW με μια μπαταρία που αποτελείται από στοιχεία τέταρτης γενιάς της ειδικευμένης κορεατικής Samsung.  

Το νέο ηλεκτρικό μοτέρ αποδίδει 200 kW (272 PS) και η μπαταρία έχει χωρητικότητα πάνω από 70 kWh, παρέχοντας αυτονομία μεγαλύτερη από 400 km, σύμφωνα με τον νέο, πιο ρεαλιστικό κύκλο δοκιμών WLTP. 

Στοιχεία για το σύστημα μετάδοσης δεν έχει δώσει ακόμη η BMW, όμως το “X” στην ονομασία του πρωτοτύπου πρέπει να υπονοεί ότι η έκδοση παραγωγής θα έχει κάποιο σύστημα μόνιμης τετρακίνησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την BMW X3 xDrive20d ΜΥ2018

Όπως και το επερχόμενο Audi e-tron quattro, έτσι και η νέα BMW iX3 έχει μια μονάδα ελέγχου που επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας σε ταχυφορτιστές των 150 kW. Εκεί, η πλήρης φόρτιση μπορεί να γίνει σε μόλις 30 λεπτά. 
Οι επίσημες πληροφορίες από την BMW στην παρουσίαση του Concept iX3 μιλούν για ένα πιο «μαζεμένο» κινητήριο σύστημα σε σχέση με αυτό της i3, καθώς ο ηλεκτροκινητήρας, η μετάδοση και τα ηλεκτρονικά ισχύος είναι ενσωματωμένα σε μία ενιαία μονάδα.

Η ενσωμάτωση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο βήμα εμπρός, που θα μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής, ενώ η BMW προσθέτει ότι το ηλεκτρικό μοτέρ μπορεί να παράγεται χωρίς τη χρήση σπάνιων ορυκτών. 

[Πηγή: BMW, Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube