Ο Αλέξανδρος Λιώκης στη ΦΙΛΠΑ για την Alfa Romeo Tonale

Ο Αλέξανδρος Λιώκης στη ΦΙΛΠΑ για την Alfa Romeo Tonale

Ο επικεφαλής εξωτερικού σχεδιασμού της Alfa Romeo Αλέξανδρος Λιώκης μιλά για το τελευταίο του δημιούργημα, την Τonale, και για την αγάπη του για την Alfa Romeo, γενικότερα.

Ο φίλος μας, Αλέξανδρος Λιώκης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της χθεσινής εκδήλωσης της ΦΙΛΠΑ, εκεί όπου μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση εξήγησε στο κοινό τη διαδικασία σχεδιασμού των αυτοκινήτων, μιλώντας για το τελευταίο του δημιούργημα - την Alfa Romeo Tonale.

Η πορεία του Αλέξανδρου Λιώκη ξεκίνησε με την πανέμορφη Alfa Romeo Gloria (Έκθεση Γενεύης 2013), την οποία σχεδίασε στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών του στο IED. Στη συνέχεια και μετά από ένα πέρασμα από τη Maserati με συμμετοχή στην ομάδα σχεδιασμού της Alfieri (Έκθεση Γενεύης 2014), επέστρεψε στο σχεδιαστικό κέντρο της Alfa Romeo όπου συμμετείχε στην εξέλιξη των Giulia και Stelvio. Η επιτυχία του στο Centro Stile οδήγησε στον ορισμό του ως υπεύθυνο σχεδιασμού για το πρωτότυπο Tonale (Έκθεση Γενεύης 2019), για το οποίο είχε μιλήσει και στη σχετική συνέντευξή του στο Μιχάλη Γεωργιάδη λίγο μετά την πρεμιέρα.

Tonale

Στην παρουσίαση που έλαβε χώρα στη κατάμεστη αίθουσα της ΦΙΛΠΑ, ο Αλέξανδρος μας ξενάγησε στο μαγικό κόσμο του Centro Stile Alfa Romeo, μιλώντας για τη διαδικασία που ξεκινά από ένα σκίτσο σε λευκό χαρτί και συνεχίζεται με τα ψηφιακά renderings, τις παρουσιάσεις στους ανώτερους, τις αλλαγές στο αρχικό σχέδιο, την κατασκευή του μοντέλου από πηλό, τα λεπτομερή τρισδιάστατα σχέδια (CAD) και το τελικό χειροποίητο πρωτότυπο που παρουσιάζεται στην έκθεση.

Ο Έλληνας σχεδιαστής αναφέρθηκε στα αυτοκίνητα από τα οποία εμπνεύστηκε για το σχεδιασμό της Tonale (GT Junior, Zagato SZ, Disco Volante, Brera κ.τ.λ.) αλλά και στην αγάπη του για την Alfa Romeo μέσα από μια σύντομη αναδρομή στην ένδοξη ιστορία και τη σχεδιαστική εξέλιξη των μοντέλων της ιταλικής φίρμας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, στόχος τους για το σχεδιασμό του νέου SUV ήταν η απλότητα της φόρμας και οι καθαρότητα των όγκων, παίρνοντας έμπνευση από το παρελθόν για να δημιουργήσουν το μέλλον της Alfa Romeo.

Tonale

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι ιστορίες του Αλέξανδρου από το Centro Stile όπως η συγκινητική στιγμή που τοποθέτησε το έμβλημα της Alfa Romeo στη γρίλια του πρωτοτύπου, λίγο πριν ταξιδέψει στη Γενεύη για την επίσημη πρεμιέρα.

Σε κάθε στιγμή της παρουσίασης ο σχεδιαστής τόνιζε πως η Tonale αποτελεί μια σχεδιαστική μελέτη ενός υβριδικού C-SUV χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερα στοιχεία για το αν θα ακολουθήσει κάποια αντίστοιχη έκδοση παραγωγής.

Κλείνοντας, ο Αλέξανδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολυάριθμη ομάδα του σχεδιαστικού κέντρου της Alfa Romeo και τη συμβολή των συναδέλφων του στο τελικό αποτέλεσμα, εξηγώντας πως η δημιουργία ενός αυτοκινήτου είναι μια καθαρά ομαδική εργασία. 

Alexandros Liokis

Τέλος, αφού απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού πήρε μολύβι και χαρτί και έκανε ένα γρήγορο σκίτσο της Tonale κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων που περικύκλωσαν το γραφείο του για να τον παρακολουθήσουν.

Παρουσιαστής της βραδιάς και συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Τάκης Πουρναράκης, ενώ τον Αλέξανδρο προλόγισε ο Ιάκωβος Κρομμύδας, διευθυντής δημοσίων σχέσεων της FCA Greece και γνωστός για την αγάπη του στο σχεδιασμό αυτοκινήτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Έλληνας σχεδιαστής πίσω από την Alfa Romeo Tonale

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube