Audi: Oι V6 ντίζελ της θα λειτουργούν και με υδροκατεργασμένο φυτικό έλαιο

Audi: Oι V6 ντίζελ της θα λειτουργούν και με υδροκατεργασμένο φυτικό έλαιο

Οι V6 ντίζελ της Audi, με απόδοση έως 286 PS, μπορούν πλέον να λειτουργούν με υδροκατεργασμένο φυτικό έλαιο.

Audi

Η Audi έχει δεσμευτεί ότι το 2025 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα λανσάρει μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Κάτι που σημαίνει ότι, από το 2026 και μετά κάθε νέο μοντέλο από το Ingolstadt θα είναι ηλεκτρικό. Ωστόσο, πριν η παραγωγή αυτοκινήτων με θερμικά μοτέρ σταματήσει οριστικά το 2033, η μάρκα αναβαθμίζει τον V6 ντίζελ κινητήρα της δίνοντας του την δυνατότητα να λειτουργεί με ανανεώσιμα καύσιμα.

Audi

Αναλυτικότερα, η αναβάθμιση αφορά τους V6 ντίζελ της μάρκας με ισχύ έως 286 PS, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιούν για καύσιμο υδροκατεργασμένο φυτικό έλαιο. Η παραγωγή των τελευταίων έχει ήδη ξεκινήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Συγκριτικά με τον προκάτοχο τους, o Γερμανός κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι οι εκπομπές ρύπων έχουν μειωθεί κατά 70%-95%. Επιπλέον, το υδροκατεργασμένο φυτικό έλαιο, έχει 30% μεγαλύτερο αριθμό κετανίων σε σχέση με το ντίζελ προσφέροντας έτσι πιο αποτελεσματική καύση.

Audi

Βέβαια, μέχρι στιγμής μόλις 600 πρατήρια καυσίμων σε όλη τη Γηραιά ήπειρο διαθέτουν υδροκατεργασμένο φυτικό έλαιο, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στη Σκανδιναβία και τη Γερμανία. Σημειώνουμε ότι ο συγκεκριμένος ντίζελ κινητήρας είναι διαθέσιμος στα Q7, Q8, A8, A7, Α6 Allroad αλλά και στο VW Touareg V6 TDI.

Τέλος, στόχος του ομίλου VW είναι στο μέλλον, όλοι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης του να μπορούν να λειτουργούν και με συνθετικά καύσιμα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube