node/35087

Έτσι γίνονται οι δοκιμές πρόσκρουσης των Koenigsegg [video]

Τα πανάκριβα υπεραυτοκίνητα υποβάλλονται σε εξαντλητικά crash test.

Ένα βίντεο της ιστοσελίδας Apex.one μας παρουσιάζει σπάνιες εικόνες από τα άδυτα των δοκιμών πρόσκρουσης των μοντέλων της Koenigsegg.

Όπως θα δείτε, ακόμα και τα πανάκριβα υπεραυτοκίνητα πρέπει να υποβληθούν σε πολυάριθμα crash test ώστε να πάρουν έγκριση κυκλοφορίας για τις διάφορες αγορές ανά τον κόσμο. Οι κανονισμοί που ισχύουν σε κάθε χώρα είναι σύνθετοι και αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους, οπότε η διαδικασία της έγκρισης δεν είναι καθόλου απλή.

Συνήθως, ένας μεγάλος αριθμός πανομοιότυπων αυτοκινήτων καταστρέφεται κατά τη διάρκεια των δοκιμών πρόσκρουσης, τουλάχιστον όταν έχουμε να κάνουμε με τα μοντέλα μαζικής παραγωγής. Παρόλα αυτά, εταιρείες όπως η Koenigsegg θα ήταν αδύνατο να ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική, καθώς η ετήσια παραγωγή των υπεραυτοκινήτων περιορίζεται σε ελάχιστες μονάδες, με την υψηλή τιμή αγοράς τους να καθιστά απαγορευτικό το να θυσιαστούν έστω και μερικά από αυτά.

regera

Όπως εξήγησε και ο ιδρυτής της εταιρείας, Christian von Koenigsegg, είναι πιο συμφέρον οικονομικά να χρησιμοποιησούν το ίδιο αυτοκίνητο για πολλαπλές δοκιμές πρόσκρουσης επιδιορθώνοντας τα μέρη του αμαξώματος όποτε αυτό χρειαστεί. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, το ανθρακονημάτινο monocoque σασί όλων των Koenigsegg έχει σχεδιαστεί να είναι είναι τόσο ανθεκτικό ώστε να μην επηρεάζεται από τις διάφορες συγκρούσεις. Ενδεικτικά, το σασί του Regera έχει στρεπτική ακαμψία 65.000 Nm ανά μοίρα, όταν το πλαίσιο της BMW X6 το οποίο είναι κατασκευασμένο από ένα μείγμα χάλυβα και αλουμινίου έχει 25.000 Nm ανά βαθμό.

Ο David Tugas, υπεύθυνος για τις εγκρίσεις τύπου των μοντέλων της Koenigsegg σε όλες τις αγορές ανά τον κόσμο, δήλωσε πως του είναι πολύ δύσκολο να βλέπει ένα αυτοκίνητο σαν και αυτό να καταστρέφεται σταδιακά.

Στο video που ακολουθεί, πρωταγωνιστεί ένα πρωτότυπο του Regera, του οποίου η συνολική παραγωγή περιορίζεται στις 80 μονάδες. Όπως θα δείτε, το αμάξωμα από ανθρακονήματα δέχεται ισχυρά χτυπήματα από βαριοπούλες ενώ ειδικά εκπαιδευμένοι οδηγοί περνούν με μεγάλη ταχύτητα από λακούβες, κράσπεδα και σαμαράκια. Τέλος, το υπεραυτοκίνητο υποβάλλεται σε δοκιμές πρόσκρουσεις από όλες τις πιθανές γωνίες, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των αερόσακων και η προστασία των επιβατών.

node/39670

Αυτές οι αφίσες μας καλούν «να βάλουμε ένα τέλος στην αιματοχυσία της ασφάλτου»

Σκληρές εικόνες και μηνύματα για την οδική ασφάλεια από το γραφείο Scripta στην Κρήτη.

Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Αυτές οι αφίσες μας καλούν «να βάλουμε ένα τέλος στην αιματοχυσία της ασφάλτου»

Η οδική ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να απασχολεί όλους μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι δρόμοι της επικράτειας είναι γεμάτοι από αδειούχους του Αυγούστου. Για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σε σχέση με τους κινδύνους που κρύβει η ανεύθυνη συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι, γραφείο Scripta από τα Χανιά δημοσίευσε μια σειρά από αφίσες.

Διαχρονικά μηνύματα που σχετίζονται με την καταστροφική σχέση του αλκοόλ με την οδήγηση, τη χρήση κράνους, τη ζώνη ασφαλείας, το κινητό τηλέφωνο αλλά και σκληρές εικόνες που μας θυμίζουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα τροχαίο δυστύχημα στη ζωή μας, είναι δύσκολο να αφήσουν κάποιον από εμάς ασυγκίνητο.

Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης του γραφείου, Βασίλης Πιτσώνης: «Οι εικόνες και τα μηνύματα μπορεί να είναι σκληρά, όμως θεωρούμε ότι τίποτα δεν είναι πιο σκληρό από την τραγική πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα είμαστε όλοι δυνάμει θύτες ή θύματα αυτής της κατάστασης. Αν αυτές οι αφίσες καταφέρουν να σηκώσουν έστω και ένα πόδι από το γκάζι, αν καταφέρουν να βάλουν έστω κι ένα κράνος στο κεφάλι, αν καταφέρουν να δημιουργήσουν έστω και τον παραμικρό προβληματισμό, τότε για εμάς αποτελούν το απόλυτο ηθικό κέρδος και δικαιώνουν την απόφασή μας να τις δημιουργήσουμε.»

«Οι αφίσες αυτές αφορούν στο κομμάτι της ευθύνης όλων εμάς των οδηγών απέναντι στους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Το εξίσου σοβαρό κομμάτι της ευθύνης της πολιτείας απέναντι στη δημιουργία ή τη βελτίωση των οδικών δικτύων, προκειμένου να παρέχουν την ασφαλέστερη δυνατή οδική εμπειρία, είναι ένα ζήτημα που επίσης μας απασχολεί. Θεωρούμε όμως ότι οφείλουμε να το αφήσουμε στα χέρια των ειδικών ή στους ανθρώπους με βαθιά γνώση των τεχνικών μερών, που μπορούν να αξιολογήσουν τις κατά περίπτωση ανάγκες του εκάστοτε δρόμου (για παράδειγμα το επιτακτικά αναγκαίο διαχωριστικό διάζωμα στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης). Θα ενώνουμε πάντα τις φωνές μας με όσους παλεύουν για τα αιτήματα αυτά και είμαστε στη διάθεσή τους να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.»

Στο gallery μπορείτε να δείτε και τις 12 αφίσες που έχουν κοινό μήνυμα: «Να βάλουμε ένα τέλος στην αιματοχυσία της ασφάλτου! Σκέψου εσένα, σκέψου τους άλλους!»

[Πηγή: Scripta μέσω Daynight.gr]

node/39659

Νέα έρευνα εγείρει ερωτήματα για την αξιοπιστία των συστημάτων υποβοήθησης

Σύμφωνα με την έρευνα του AAA, οι κατασκευαστές θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο στην εξέλιξη των συστημάτων υποβοήθησης.

Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

Νέα έρευνα εγείρει ερωτήματα για την αξιοπιστία των συστημάτων υποβοήθησης

Ο αμερικανικός οργανισμός AAA, δημοσίευσε νέα έρευνα για τη λειτουργία των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού η οποία εγγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά τους.

Οι ερευνητές κάλυψαν 6.437 km (4.000 miles) πορείας σε κλειστούς δρόμους στην Καλιφόρνια που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες, με αυτοκίνητα διαφόρων κατασκευαστών (BMW X7, Cadillac CT6, Ford Edge, Kia Telluride, Subaru Outback) τα οποία ήταν εξοπλισμένα με πλήρη πακέτα συστημάτων ADAS.

Τα αποτελέσματα  έδειξαν ότι κατά μέσο όρο, τα συστήματα αντιμετώπιζαν κάποιου είδους πρόβλημα κάθε 13 km (8 miles). Σε ορισμένες περιπτώσεις τα οχήματα δυσκολεύονταν να παραμείνουν στη λωρίδα κυκλοφορίας και πλησίαζαν υπερβολικά στις γραμμές ή σε άλλα οχήματα. Ενδεικτικό είναι το ότι σε δημόσιο δρόμο, το 73% των σφαλμάτων είχε να κάνει με περιπτώσεις αλλαγής λωρίδας ή λάθος τοποθέτησης στη λωρίδα. Στη δοκιμή που περιλάμβανε ένα υποθετικά ακινητοποιημένο όχημα στον αυτοκινητόδρομο, το 66% των περιπτώσεων οδήγησαν σε σύγκρουση με μέση ταχύτητα 40 km/h (25 mph) κάτι που δείχνει πως ούτε τα συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος σε περίπτωση ανάγκης δεν είναι όσο αξιόπιστα όσο χρειάζεται.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ενεργά συστήματα που συνδυάζουν υποβοήθηση στο τιμόνι, το γκάζι και το φρένο, μπορεί να απενεργοποιηθούν δίνοντας τον έλεγχο στον οδηγό χωρίς ξεκάθαρη προειδοποίηση.

Τα συστήματα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, συνήθως προσφέρουν αυτόνομη οδήγηση Level 2, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι οδηγοί θα γνωρίσουν την έννοια της υποβοήθησης μέσα από αυτά - και σύμφωνα με την έρευνα του AAA, απέχουν αρκετά από το να είναι 100% αξιόπιστα. Ο AAA καλεί τους κατασκευαστές να πραγματοποιούν περισσότερες δοκιμές στα συστήματα υποβοήθησης καθώς βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και με τα θέματα που παρουσιάζουν δεν βοηθούν στην σταδιακή αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού όσον αφορά την πλήρως αυτόνομη οδήγηση.

[Πηγή: AAA]