Ανησυχία μετόχων Tesla για αντισημιτικό σχόλιο του Elon Musk

Ανησυχία μετόχων Tesla για αντισημιτικό σχόλιο του Elon Musk

Ο Elon Musk δεν ενδιαφέρεται για το συμφέρον των εταιρειών του, λένε οι επενδυτές, αφότου σχολίασε αντισημιτική ανάρτηση στο X με τη φράση «είπες την πραγματική αλήθεια».

Elon Musk

Την περασμένη εβδομάδα, ο Elon Musk ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όταν συμφώνησε σε αντισημιτικό σχόλιο στην πλατφόρμα X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter. Εκεί αναφερόταν ότι η εβραϊκή κοινότητα καλλιεργεί «μίσος κατά των λευκών» κι υποστηρίζει την εισροή «ορδών μειονοτήτων» στα δυτικά έθνη. 

Απαντώντας στο tweet στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Elon Musk έγραψε: «Είπες την πραγματική αλήθεια».

Ο Elon Musk δεν ενδιαφέρεται για το συμφέρον των εταιρειών του, λένε οι επενδυτές, αφότου συμφώνησε με αντισημιτική ανάρτηση στο X

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την ανάρτηση του Νοτιοαφρικανού, χαρακτηρίζοντάς την ως «αποτρόπαια προώθηση αντισημιτικού και ρατσιστικού μίσους». Επιπλέον, πολλές εταιρείες όπως η Apple, η Disney, η IBM, η NBC Universal κι η Sony ανέστειλαν τις διαφημιστικές τους καμπάνιες στο X.

Elon Musk

Τώρα, διάφοροι επενδυτές, όπως τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία της πόλης της Νέας Υόρκης, απαιτούν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla κι ιδιοκτήτη του X να χαλιναγωγηθεί.

Ο Brad Lander διαχειρίζεται μετοχές της Tesla αξίας περίπου $946 εκατομμυρίων για λογαριασμό του συνταξιοδοτικού ταμείου της πόλης, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,1% των συνολικών μετοχών της εταιρείας. Είναι από αυτούς που πρωτοστάτησαν στις πρόσφατες εκκλήσεις για δράση.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αν θεωρηθεί αντισημιτιστής, αυτό θα μπορούσε να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στις πωλήσεις και στην αξία της Tesla», δήλωσε ο Lander στο Reuters. Επεσήμανε επίσης ότι ο κώδικας δεοντολογίας της εταιρείας απαγορεύει τον εκφοβισμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ο Elon Musk, κύρια αιτία για να… πουλήσεις το Tesla σου

Ο Lander απευθύνθηκε στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Tesla, Robyn Denholm, όπου περιέγραψε την ανάρτηση του Musk ως «απεχθή».

Elon Musk

Ο Lander δεν είναι ο μόνος που καταδικάζει τη δημοσίευση. Η Kristin Hull της Nia Impact Capital δήλωσε ότι αυτή είναι «η πρώτη φορά που επενδυτές πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν CEO που δεν φαίνεται να αποζητά το καλύτερο της εταιρείας».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η βιογραφία του Elon Musk γίνεται ταινία του Χόλιγουντ

Ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο να «παρέμβει» και να βρει μια λύση. Μεταξύ των προτάσεων που έγιναν από την Hull ήταν «να δεχθεί μομφή από το διοικητικό συμβούλιο, υποβιβασμό, ακόμα κι αναστολή ή απομάκρυνση από τα καθήκοντά του».

Elon Musk

Αλλά το διοικητικό συμβούλιο της Tesla έχει φανεί απρόθυμο να περιορίσει τον Musk σε πολύ πιο δυσάρεστες περιστάσεις. 

Παρέμεινε στη θέση του όταν κρίθηκε ένοχος για παράνομη αντισυνδικαλιστική δραστηριότητα ή όταν υποστεί λάβει κυρώσεις από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (Federal Trade Commission-FTC) για παραπλάνηση των επενδυτών. 

Ως ιδιοκτήτης άνω του 20% των μετοχών της Tesla, ακόμη κι ο Lander παραδέχεται ότι αυτό ίσως να κάνει το διοικητικό συμβούλιο απρόθυμο να αναλάβει δράση.

Elon Musk

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση Media Matters for America ισχυρίστηκε ότι περιεχόμενο που προωθεί τον ναζισμό εμφανιζόταν σε διαφημίσεις στο X. Ο Elon Musk αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατέθεσε μήνυση.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube