Τζίρο €250 εκατ. έφερε στην αγορά το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Τζίρο €250 εκατ. έφερε στην αγορά το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Από τα €50 εκατ. του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχουν ήδη απορροφηθεί τα € 44 εκατ.

Στα 250 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος στην αγορά οχημάτων από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ειδικά ο δεύτερος κύκλος του προγράmματος πηγαίνει πολύ καλά, καθώς έχει ήδη 17.000 αιτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα, δηλαδή όσες ήταν συνολικά οι αιτήσεις στον πρώτο κύκλο που διήρκησε 18 μήνες.

Έτσι, από τον προϋπολογισμό των €50 εκατ. του δεύτερου κύκλου, έχουν ήδη απορροφηθεί €44 εκατ. και ο τζίρος στην αγορά υπολογίζεται πάνω από €185 εκατ. Έτσι το ΥΠΕΝ θα ρίξει στο πρόγραμμα το επόμενο διάστημα ακόμη €20 εκατ., ποσό που θα προέλθει από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων του 2022.

Το 33,3% των νέων αιτήσεων αφορά δίκυκλα και τρίκυκλα, το 35,8% ηλεκτρικά ποδήλατα και το 5% microcars. Aυτό σημαίνει πως η μικροκινητικότητα απορροφά περίπου το 74,1% του προγράμματος. Ακόμη, το 1,43% των αιτήσεων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» αφορά επαγγελματικά οχήματα Van και 24,6% ΙΧ αυτοκίνητα.

Επίσης, έχουν γίνει 839 αιτήσεις για επιδότηση φορτιστή από το 19% των αιτούντων αυτοκίνητα (φορτιστές δικαιούνται μόνο όσοι αιτούνται επιδότηση για αυτοκίνητα). Όσο για τις αποσύρσεις δίκυκλων, τρίκυκλων και αυτοκινήτων έχουν φτάσει τις 684, δηλαδή περίπου στο 7% όσων δικαιούνται απόσυρση του παλαιού ρυπογόνου οχήματος. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 82,31% των αιτήσεων αφορά σε φυσικά πρόσωπα και μόνο το 17,69% σε επιχειρήσεις.

Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον για τα «πράσινα» ταξί. Μόλις 67 αιτήσεις έχουν υποβληθεί για επιδότηση νέου ταξί, ενώ σε διαδικασία υποβολής βρίσκονται ακόμη 260 αιτήσεις.

Ειδικά για τα ταξί, ο προϋπολογισμός που υπάρχει είναι €40 εκατ. και στοχεύει στην αντικατάσταση περίπου 2.000 παλαιών ταξί τεχνολογίας EURO 5 και παλαιότερα. Εδώ είναι υποχρεωτική η απόσυρση και καταστροφή του παλαιού οχήματος. Έως σήμερα η απορρόφηση φτάνει στο 1,38 εκατ. ευρώ με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να έχει απορροφήσει το 15% που συγκριτικά είναι το μεγαλύτερο ποσοστό.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube