Όταν η Formula 1 παίρνει θέση

Όταν η Formula 1 παίρνει θέση

O Vettel πρωτοστάτησε στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πολύ πριν η F1 πάρει απόφαση να ακυρώσει το ρωσικό Grand Prix. 

Πολλοί δεν το περίμεναν. Προσωπικά δεν με εξέπληξε: O Vettel ήταν ο πρώτος που πήρε θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, βγήκε μπροστά, αψήφισε συμβόλαια και είπε «εγώ στη Ρωσία δεν τρέχω ό,τι και αν αποφασίσει η FIA και η Formula 1». Ακολούθησε ο Verstappen, o Hamilton, ο Perez, ο Leclerc, ο Gasly, κ.α.

Στη συνέχεια η Formula 1 πήρε την απόφαση να βγάλει κόκκινη κάρτα στο ρωσικό Grand Prix, την ώρα που η Haas είχε ήδη ξηλώσει από τα μονοθέσιά της τα logo της ρωσικής Uralkali, εταιρείας του πατέρα του οδηγού της, του Nikita Mazepin. Ο τελευταίος ακούγεται ότι χωρίς τα «λεφτά του μπαμπά» μάλλον θα δει την πόρτα της εξόδου από την Haas, με επικρατέστερο για τη θέση του να είναι ο Antonio Giovinazzi. 

σεβαστ

Από την εποχή του Bernie Ecclestone η Formula1 έμεινε μακριά από τα πολιτικά τεκταινόμενα. Οι ιθύνοντες δεν ήθελαν να πάρουν θέση. Οι λόγοι προφανείς...

Παρόλα αυτά, για μεγάλα κοινωνικά ζητήματα οι οδηγοί της πήραν κατά καιρούς θέση και μάλιστα με ηχηρό τρόπο. Παράδειγμα το κίνημα Black Lives Matter που υποστήριξαν όλοι οι οδηγοί αλλά και η στάση του Vettel στο περυσινό GP της Ουγγαρίας που του κόστισε ποινή επίπληξης, όταν εμφανίστηκε με μπλουζάκι και κράνος στα χρώματα του ουράνιου τόξου για να υποστηρίξει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

vettel
H περυσινή εμφάνιση του Vettel στην Ουγγαρία που του κόστισε ποινή επίπληξης. 

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;
Για τον απλούστατο λόγο πως θέλουμε να τονίσουμε ότι οι οδηγοί της Formula 1 δεν είναι «μηχανάκια», δεν είναι μόνον «επαγγελματίες». Πάνω από όλα είναι άνθρωποι, είναι αθλητές (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και κυρίως, όταν οι συγκυρίες του απαιτούν ξέρουν να αφήνουν στην άκρη προσωπικές διαφορές και οικονομικά συμβόλαια και να γίνονται μια γροθιά. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube