Eco Race 2022: BMW iX3

Eco Race 2022: BMW iX3

Το μεγαλύτερο μοντέλο της δοκιμής, η BMW iX3, κράτησε ψηλά το λάβαρο της βαυαρικής εταιρείας, αποδεικνύοντας πως αν επενδύσεις σωστά δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι στη νέα ηλεκτρική εποχή.

Ανάμεσα στα πέντε αυτοκίνητα αυτής της δοκιμής, το μεγαλύτερο ήταν η BMW iX3. Πατώντας πάνω στην πλατφόρμα της συμβατικής X3, με μήκος 4,73 m και μπαταρία 74 kWh (ωφέλιμη), δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πως το EV Eco Race θα αποτελούσε μια ευχάριστη διαδικασία σε μια ευχάριστη ημέρα.

Όπως ακριβώς ήταν και οι προηγούμενες ημέρες δηλαδή, στις οποίες σε πιο ατομικό ρυθμό οδήγησης κατέληξα στο συμπέρασμα πως δεν μπορείς να ζητήσεις τίποτα περισσότερο από ένα SUV και δη ηλεκτρικό, από όσα σου προσφέρει η BMW iX3. Μπορεί να μην έχει ακριβώς την οδηγική ταυτότητα της X3, όμως ας σοβαρευτούμε λίγο! Κανείς δεν αγοράζει SUV πρωταρχικά για το στρίψιμό του, άσχετα από το εάν κάποια μοντέλα σε καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό και σε αυτό.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με την ηλεκτρική εμπειρία, η οποία όσο πάει -και να μου το θυμηθείτε- θα μας κερδίσει όλους τους petrolheads κάποια στιγμή. Διότι απλώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πιο ευχάριστο αυτοκίνητο για το 80% της πραγματικής ζωής από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Kαι στην BMW iX3, αυτό το ποσοστό είναι ακόμα περισσότερο.

Eco Race 2022: BMW iX3, Photo credits DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis

Όπως και να έχει, η δοκιμή ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για «εμάς». Με την μπαταρία στο 90% της πληρότητας, δεν με απασχόλησε ούτε καν το βάρβαρο ξύπνημα ούτε το σημείο εκκίνησης στο κέντρο ούτε η ζέστη μέσα στην ημέρα. Ούτε καν τα χρέη camera car που με ευχαρίστηση αναλάβαμε για να καλύψουμε τις χωροταξικές ανάγκες του Θανάση.

Εμπιστευόμενος το know how της BMW γύρω από την ηλεκτροκίνηση, δεν είχα τίποτα να φοβηθώ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η BMW iX3 χρησιμοποιεί το eDrive πέμπτης γενιάς των Βαυαρών, δηλαδή ένα από τα πιο προηγμένα και κόμπακτ συστήματα, αφού όλα τα επιμέρους κομμάτια του βρίσκονται σε ένα πακέτο μικρών διαστάσεων.

Oι μπαταρίες βρίσκονται στο πάτωμα και έχουν μεγάλη ενεργειακή απόδοση, δίνοντας σύμφωνα με την εταιρεία έως 460 km αυτονομίας.

Και ενώ τα όλα πήγαιναν καλά στο σκέλος της εθνικής και στο πρώτο της περιφέρειας, στο δεύτερο η διαδρομή με συνεπήρε λιγάκι. Και παρότι -προς έκπληξη όλων- συγκρατήθηκα και δεν ενεργοποίησα το Sport οδηγικό προφίλ στα 286 PS, η κατανάλωσή μου «εκτοξεύθηκε». Μεταξύ μας, τώρα… Επίτηδες έμεινα τελευταίος και άφηνα απόσταση από τους προπορευόμενους για να κινηθώ λίγο πιο «ελεύθερα».

Οπότε οι 21,2 kWh/100 km δεν μου έκαναν αρνητική εντύπωση. Ήξερα όμως πως στο αστικό και τελευταίο κομμάτι, θα εκμεταλλευόμουν το εξαιρετικό σύστημα ανάκτησης ενέργειας. Που μέσω του κορυφαίου συστήματος one pedal κάνει την οδήγηση στην πόλη παιχνίδι ακόμα και για ένα ογκώδες SUV όπως αυτό.

Όπως και έγινε. Σύμφωνα με τον υπολογιστή ταξιδιού, σε αυτές τις συνθήκες επιστρέφονται 4,3 kWh/100 km και η κατανάλωσή μου διαμορφώθηκε στις 15,5 kWh/100. Κάτι που συνεπάγεται αυτονομία που ξεπερνά τα 500 km εάν συνυπολογίσεις και την ενέργεια της ανάκτησης.

Eco Race 2022: BMW iX3, Photo credits DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis

Συμπέρασμα όλων αυτών είναι πως δεν πρέπει να βλέπεις με τρόμο τις νέες τεχνολογίες αλλά να προσαρμοστείς σε αυτές. Κάτι που όσο πιο γρήγορα το κάνεις τόσο περισσότερο θα ευχαριστηθείς. Στην προκειμένη περίπτωση, ας κρατήσουμε πως με ένα ηλεκτρικό μπορείς τελικά να επιβεβαιώσεις πιο εύκολα την κατανάλωση και την αυτονομία που δίνει ο κατασκευαστής συγκριτικά με τα συμβατικά μοντέλα.

Και αν εμπιστευθείς τα νούμερα που σου παρέχονται, μπορείς άνετα να σχεδιάσεις τις διαδρομές σου και να είσαι σίγουρος πως θα τις πραγματοποιήσεις απροβλημάτιστα. Ακόμα κι αν ξεφύγεις λίγο, έχεις τη δυνατότητα να προσαρμόσεις την οδήγησή σου για να επανέλθεις στην τάξη. Δες το και σαν παιχνίδι ή πρόκληση… Έτσι το είδαμε κι εμείς.


Τεχνολογία BEV, σύγχρονος ηλεκτρικός κινητήρας ESM, μπαταρία 80 kWh (74 kWh εκμεταλλεύσιμη)
Συνδυαστική απόδοση 286 PS/6.000 rpm, 400 Nm/0-5.000 rpm 
Μετάδοση Στους πίσω τροχούς, κιβώτιο σταθερής σχέσης
Διαστάσεις 4.734 x 1.891 x 1.668 mm
Χώρος αποσκευών 510 lt
Βάρος 2.185 kg
Τιμή Από €61.940

ΦΟΡΤΙΣΗ-ΧΡΟΝΟΣ
Μέγιστη φόρτιση AC 11 kW
Μέγιστη φόρτιση DC 150 kW
Χρόνος φόρτισης στα 11 kW 7h 30'
Χρόνος φόρτισης στα 150 kW 32’ (10-80%)

ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ*     
Εθνική οδός  20,3 kWh        
Δίκτυο περιφέρειας eco 16,2 kWh        
Δίκτυο περιφέρειας normal  21,2 kWh        
Αστικός κύκλος 15,5 kWh    

Μέτρηση DRIVE, Μετρήσεις κατασκευαστή

Δείτε τι κατανάλωσαν και πώς τα υπόλοιπα BEV του Eco Race 2022

Citroën ë-C4 C-Cross

FIAT 500

Hyundai Kona Electric 64 kWh

Mercedes-Benz EQA 250

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube

Videos από το DRIVE