Test drive: Volkswagen Polo GTI 192 PS

Για το Polo GTI η εποχή του downsizing κλείνει, ανοίγοντας χώρο σε αυτή του rightsizing. Για ένα σπορ αυτοκίνητο, το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας μόνο θετικά αποτιμάται.

Παρότι ο ανταγωνισμός του έχει ενταθεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια, το προηγούμενο Polo GTI ποτέ δεν θεωρήθηκε ξεπερασμένο.

Σαφώς και δεν σου κοβόταν η ανάσα από τη συγκίνηση οδηγώντας το, ήταν όμως απίστευτα αποτελεσματικό στη γρήγορη οδήγηση και εξαιρετικά ευχάριστο να ζεις μαζί του. Όπως και να το κάνεις όμως, το ελαφρύ μα και ουσιαστικό φρεσκάρισμα που δέχτηκε η υπόλοιπη γκάμα δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτο το GTI.

Οι αισθητικές αλλαγές στο αμάξωμα του ανανεωμένου μοντέλου είναι συγκρατημένες, ωστόσο αντιληπτές. Πλέον υπάρχει μόνο ένα κόκκινο σιρίτι στη μάσκα το οποίο εισβάλλει στα εμπρός φώτα, ενώ διαφορετικός είναι και ο προφυλακτήρας. Η πιο χτυπητή διαφορά πάντως είναι οι ζάντες, που παραμένουν 17άρες σε διάμετρο, αλλά είναι νέας σχεδίασης και πλέον 7,5άρες σε πλάτος (ήταν 7άρες). Τα λάστιχα παραμένουν 215/40 R17.

Τα παραπάνω όμως δεν είναι παρά ο κράχτης για το ζουμί που βρίσκεται κάτω από το καπό. Ο πρωτοπόρος του downsizing, μα και πολύπλοκος 1.4 TSI twincharged των 180 ίππων δίνει τη θέση του στον 1.8 TSI τελευταίας εσοδείας (οικογένεια ΕΑ888), που πλέον συνεργάζεται με ένα 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο. Το 7άρι διπλού συμπλέκτη DSG έχει περάσει στη λίστα με τα έξτρα. Το μοτέρ διαθέτει σύστημα άμεσου και έμμεσου ψεκασμού, έχει φουλ μεταβλητό χρονισμό των εκκεντροφόρων και βύθισμα στην εξαγωγή. Επίσης το σύστημα ψύξης είναι εξελιγμένο για βέλτιστη απόδοση, ενώ οι τριβές είναι ελαχιστοποιημένες. Ένα ακόμα ζητούμενο ήταν η μείωση του βάρους. Γι’ αυτό η πολλαπλή εξαγωγής είναι ενσωματωμένη στο καπάκι, το τούρμπο είναι mono scroll, το κάρτερ πλαστικό και τα τοιχώματα του στροφαλοθαλάμου πολύ λεπτά (3 mm). Σύμφωνα με τη Volkswagen, ο συνδυασμός τους έχει εξοικονομήσει 5,4 kg.

Η μέγιστη ισχύς είναι 192 ίπποι στο εύρος 4.200-6.200 rpm (5.400-6.200 rpm για το DSG), ωστόσο ανάλογα με το κιβώτιο η μέγιστη ροπή διαφοροποιείται. Στην περίπτωση του DSG αναγκαστικά πληρείται ο κατασκευαστικός περιορισμός του DSG7 στα 25,5 kgm, τα οποία αποδίδονται μεταξύ 1.250 και 5.300 rpm. Στη χειροκίνητη επιλογή πάλι, έχεις 32,6 kgm στο εύρος 1.450-4.200 rpm. Η διαφορά είναι σημαντική, γι’ αυτό και η Volkswagen παρότι δεν ανακοινώνει διαφορά στις επιδόσεις, παραδέχεται ότι το χειροκίνητο GTI έχει πιο δυνατό τράβηγμα, ενώ το DSG χαμηλότερη εργοστασιακή κατανάλωση -5,6 αντί για 6,0 lt/100 km.

Μια κλάση ταχύτερο
Τη γραμμικότητα και τη γεμάτη απόδοση του 1.4 Twincharged κινητήρα των 180 ίππων του προηγούμενου Polo GTI δύσκολα την ξεχνάς. Αρκεί όμως μια βόλτα με το νέο έτσι ώστε να τη διαγράψεις μονοκοντυλιά. Η ελαστικότητα του μοτέρ είναι απίστευτη, γεμίζοντας χωρίς διαμαρτυρίες ακόμα και με 6η από τις 1.100 rpm. Το τράβηγμα είναι τέτοιο που –τουλάχιστον στη χειροκίνητη έκδοση- οι ελαφριές ανηφόρες του δρόμου ουσιαστικά περνάνε απαρατήρητες. Μπορεί αρχικά να μη φαίνεται τόσο εκρηκτικός όσο απαιτεί ένα GTI, μόλις όμως πατήσεις βαθιά το γκάζι αποκρίνεται άμεσα και σαρωτικά.

Το ανανεωμένο GTI είναι αισθητά ταχύτερο από το προηγούμενο, με τη διαφορά να ανοίγει ανάλογα με την ταχύτητα. Για τα 0-100 km/h το χρονόμετρο σταμάτησε στα 6,9” (με 2η) αντί για 7,1”, ενώ για τα 60-160 km/h με αλλαγές πλέον απαιτούνται 12,4” αντί για 15,1”. Η διαφορά κορυφώνεται στα 0-190 km/h όπου και φτάνει τα 5,2” (24” αντί για 29,2”). Μόνο το δίλιτρο MINI Cooper S των επίσης 192 ίππων είναι ταχύτερο από στάση, όμως στις ρεπρίζ η μάχη δεν βγάζει ξεκάθαρο νικητή. Από εκεί και πέρα κάθε ανταγωνιστής μένει πιο πίσω συνολικά, με το Peugeot 208 GTi να κρατιέται κοντά μέχρι τα 100 km/h και το Ford Fiesta ST με το κοντό κιβώτιο να το κοντράρει σε ρεπρίζ.

Στην άσφαλτο αυτά τα νούμερα δίνουν ένα κρεσέντο που μοιάζει πράο, αλλά αποδεικνύεται εκρηκτικό και ξεκινά από τις 1.500 rpm για να ολοκληρωθεί στις 6.500 rpm. Το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ταιριάζει πολύ σε αυτή τη διαδικασία, ειδικά από τη στιγμή που η απλωμένη κλιμάκωσή του καθόλου δεν ενοχλεί και το κούμπωμά του εγγυάται ότι πολύ δύσκολα θα χάσεις αλλαγή.

Μόνο στην κατανάλωση περιμέναμε κάτι καλύτερο, χωρίς ωστόσο ο ανταγωνισμός να είναι πιο οικονομικός. Ακόμα όμως κι εάν το βάλεις σκοπό, δύσκολα θα δεις κάτι καλύτερο από χαμηλά 8άρια, ενώ ως μέση τιμή υπολογίζεις 9,4 lt/100 km. Εάν πάλι επιτεθείς πραγματικά θα αγγίξεις και 14άρια. Πάντως με 139 g CO2/km τα τέλη κυκλοφορίας είναι απόλυτα λογικά και επιτρέπουν την ελεύθερη είσοδο στον Πράσινο Δακτύλιο της Αθήνας.

Μισή κλάση πιο σπορ
Ο κινητήρας είναι η κύρια αναβάθμιση του Polo δεν είναι όμως η μόνη. Η πιο σκληρή εμπρός αντιστρεπτική σημαίνει πιο σφιχτό εμπρός σύστημα και η νέα ηλεκτρομηχανική κρεμαγέρα με τον ενσωματωμένο μηχανισμό υποβοήθησης, εξακολουθεί να μη μεταφέρει πληροφορία σε υψηλή ανάλυση είναι όμως άμεση και ακριβής. Τα παραπάνω μεταφράζονται σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τον οδηγό, εμπρός σύστημα με περισσότερη πρόσφυση και πιο άμεση αίσθηση εν γένει. Η τάση προς την υποστροφή στην είσοδο παραμένει, εμφανίζεται όμως πιο δύσκολα και η προσπάθεια να ισορροπήσεις το πλαίσιο έχει περισσότερο αποτέλεσμα.

Προφανώς και το Polo GTI δεν έγινε ξαφνικά Fiesta ST σε ακρίβεια και συνολική αίσθηση ή/και οδηγική ευχαρίστηση, όμως ειδικά με το Sport Performance Kit υπάρχει αισθητή βελτίωση υπό το σπορ πρίσμα. Με 300 ευρώ επιπλέον αποκτάς το κουμπί Sport στο ταμπλό, με το πάτημα του οποίου τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ σφίγγουν, το γκάζι αποκτά ακόμα καλύτερη απόκριση, το τιμόνι περισσότερο βάρος και η γεννήτρια ήχου βγάζει πιο σπορ χροιά. Μόνο ένας χρονομετρημένος γύρος σε πίστα θα αποδείξει εάν όλα αυτά επιδρούν περισσότερο στην αίσθηση ή στην ουσία, όμως η αλήθεια είναι ότι καταλήγουν εντονότερα ερεθίσματα στα σπορ αισθητήριά σου. Μια ακόμα σημαντική προσθήκη είναι και η λειτουργία Sport του ελέγχου της ευστάθειας, που χαλαρώνει αισθητά τα γκέμια του και στα γλιστερά κομμάτια δεν σε φρενάρει ενοχλητικά όπως στο προηγούμενο μοντέλο. Γι’ αυτό και μόλις εμπιστευτείς το XDS+ και στρίβεις επιμένοντας στο γκάζι κινείσαι πιο γρήγορα κι ευχάριστα, χωρίς να ιδρώνουν και πολύ οι παλάμες σου.

Έτσι κι αλλιώς οι ιδρωμένες παλάμες ποτέ δεν εξέπεμπαν ιδιαίτερη γοητεία στο κοινό του μικρού GTI της Volkswagen. Αντιθέτως οι λάτρεις του πάντα ήθελαν επιδόσεις σε συνδυασμό με άνεση και καθημερινή ευχρηστία. Εκεί ακριβώς είναι που το Polo GTI εξακολουθεί να διαπρέπει. Μόνο το 208 GTi μπορεί να το πλησιάζει, χωρίς όμως να το φτάνει. Αυτός ο συνδυασμός άνεσης και αποτελεσματικότητας στη σπορ οδήγηση είναι εξάλλου και η σπορ πεμπτουσία κατά το Volkswagen Ευαγγέλιο. Με τα κριτήρια των GTi, το ταξίδι είναι απολαυστικό και η ανάρτηση ισιώνει τα κατσαρά οδοστρώματα χωρίς να ζορίζεται. Ναι μεν νοιώθεις μερικούς κραδασμούς να ταλαιπωρούν το πλαίσιο, όμως η τροχιά δεν αλλοιώνεται ακόμα κι εάν ταυτόχρονα πατάς δυνατά το ακριβές μεσαίο πεντάλ. Οι τέσσερις δίσκοι πέτυχαν πολύ καλές -όχι πάντως κορυφαίες- αποστάσεις ακινητοποίησης, με 100-0 km/h σε 39,1 m και την αντοχή τους στη σκληρή χρήση να μην αφήνει παράπονο.

Το rightsizing είναι καλύτερο
Οι αλλαγές στον πίνακα οργάνων και στην κεντρική κονσόλα είναι οι μόνες στην καμπίνα, αμφότερες πάντως δύσκολο να εντοπίσεις. Ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει κάτι άλλο, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά κακό είναι. Τα μπάκετ με τις καρό επενδύσεις στηρίζουν σωστά το σώμα, η ορατότητα είναι καλή, η ηχομόνωση το ίδιο, ενώ οι πρακτικές θήκες βρίσκονται εκεί που πρέπει. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η κορυφαία ποιότητα των υλικών και της συναρμογής, ενώ ούτε κάποιο σοβαρό εργονομικό ατόπημα υπάρχει.

Ξεκινώντας από τα 19.490 ευρώ -με την απόσυρση- και πλήρη βασικό εξοπλισμό, το ανανεωμένο Polo GTI βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού ανταγωνισμού, έχοντας πλέον ανέβει σκαλί σε επιδόσεις. Ηθικός αυτουργός γι’ αυτό είναι ο εξαιρετικός κινητήρας του, που μπορεί να μοιάζει αποτρεπτικός παράγων αρχικά, όμως ούτε εκτός συναγωνισμού σε κατανάλωση είναι ούτε στο φορολογικό μαστίγωμα των δίλιτρων υπόκειται.

Τι λέει το DRIVE
Ένας εκπληκτικά ικανός κινητήρας και μικροβελτιώσεις στο στήσιμο καθιστούν το ανανεωμένο Polo GTI έναν ακόμα καλύτερο συνδυασμό αποτελεσματικού στη σπορ οδήγηση και άνετου στην καθημερινότητα.
Τιμή από € 19.490 (3θυρο, χειροκίνητο, με απόσυρση)
Τεχνολογία 1.798 cc, i4, 16v, 2 ΕΕΚ, άμεσος και έμμεσος ψεκασμός, mono scroll turbo, 192 PS/4.300-6.200 rpm, 32,6 kgm/1.450-4.200 rpm, χειροκίνητο 6 σχέσεων
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 6,9”
0-160 km/h 16,1”
0-400 m 15” @ 155,9 km/h
0-1.000 m 27,1” @ 197,9 km/h
60-160 km/h (με αλλαγές) 12,4”
50-80 km/h (με 3η) 2,7”
80-110km/h (με 3η) 3,1”
80-110 km/h (με 4η) 3,7”
110-140 (με 3η) 4,0”
110-140 km/h (με 4η) 4,3”
110-140 km/h (με 5η) 5,3”
110-140 km/h (με 6η) 6,8”
Φρένα 100-0 km/h 39,1 m
Τελική ταχύτητα 236 km/h
Μέση κατανάλωση 9,4 lt/100 km
Εκπομπές CO2 139 g/km
Διαστάσεις 3.983 x 1.682 x 1.443 mm
Βάρος 1.240 kg
Μετρήσεις DRIVE